Το χρονικό που οδήγησε στην τραγωδία της Πτολεμαΐδας και τον θάνατο του βρέφους 15 μηνών αναφέρει σε ανακοίνωσή της η διοίκηση του Μποδοσάκειου Νοσοκομείου. Σε αυτήν σημειώνεται πως το παιδί προσήλθε στο νοσοκομείο με πυρετό, όπου και ανακαλύφθηκε πως έπασχε από γρίπη τύπου Α, ενώ δόθηκαν συστάσεις να επιστρέψει στο σπίτι του και να επανέλθει στο νοσοκομείο, εφόσον διαπιστωνόταν επιδείνωση της κλινικής του εικόνας. 

Τελικά, επανήλθε την επόμενη ημέρα στα ΤΕΠ, με την εισαγωγή του στο Παιδιατρικό Τμήμα να γίνεται μία ώρα μετά αφού επιδεινώθηκε ραγδαία η κλινική του εικόνα. Για την υπόθεση έχει διαταχθεί ΕΔΕ και θα ερευνηθούν οι ευθύνες των γιατρών που πήραν την απόφαση να δώσουν εξιτήριο στο βρέφος.


Η ανακοίνωση της διοίκησης του Μποδοσάκειου Νοσοκομείου


«Η Διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Πτολεμαΐδας ΜΠΟΔΟΣΑΚΕΙΟ, αναφορικά με τον θάνατο βρέφους 15 μηνών και με τα μέχρι τώρα στοιχεία, ενημερώνει ότι στις 01/01/24 και ώρα 10:15 προσκομίστηκε από οικείους στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) του Παιδιατρικού Τμήματος του Γενικού Νοσοκομείου Πτολεμαΐδας άρρεν 15 μηνών με εμπύρετο συνδρομή.

Διαπιστώθηκε ίωση, από διενέργεια ειδικού τεστ γρίπη τύπου Α, δόθηκε αγωγή για την ίωση και συστάσεις λόγω ανοσοκαταστολής εξαιτίας χρόνιων νοσημάτων του, να επιστρέψει στην οικία του και να επανέλθει επί επιδείνωση των συμπτωμάτων.

Την επόμενη ημέρα 2/2/24 προσκομίστηκε στα ΤΕΠ ώρα 21:20 λόγω επιμονής του εμπύρετου χωρίς να κριθεί αναγκαία η εισαγωγή του στο Παιδιατρικό Τμήμα. Εισήχθη στο Τμήμα μια ώρα αργότερα όταν προσκομίστηκε με ραγδαία επιδείνωση της κλινικής εικόνας.

Παρά την προσπάθεια όλων των παιδιάτρων που κλήθηκαν και αναισθησιολόγου, καθώς και επικοινωνία με ΜΕΘ παίδων δεν κατέστη δυνατή η προγραμματισμένη μεταφορά του βρέφους στη ΜΕΘ παίδων σε εφημερεύον Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης λόγω της ραγδαίας επιδείνωσής του.
Έχει διαταχθεί Ένορκη Διοικητική Εξέταση από τον Διοικητή της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας».


Ίχνη σηψαιμίας από οξεία πνευμονία

Ο ιατροδικαστής Λάρισας, Χρήστος Κραββαρίτης, που διενήργησε τη νεκροτομή στη σορό του βρέφους, σύμφωνα με πολύ καλά πληροφορημένες πηγές του parapolitika.gr, εντόπισε ίχνη σε εσωτερικά όργανα που παραπέμπουν σε σηψαιμία. Αυτό σημαίνει πως η οξεία πνευμονία προϋπήρχε για ικανό χρονικό διάστημα. Η ΕΔΕ αναμένεται να ρίξει φως σε τυχόν ευθύνες των γιατρών που έκριναν ότι το παιδί δεν έπρεπε να νοσηλευτεί και έδωσαν συστάσεις να επιστρέψει στο σπίτι του.

Υπενθυμίζεται πως το παιδί πρόκειται να μεταφερθεί και να ταφεί σήμερα (4/1) στην Αλβανία.