Από άκρου εις άκρον η Ελλάδα γιόρτασε τα Θεοφάνια, με πλήθος πιστών να συρρέει στις Εκκλησίες προκειμένου να παρακολουθήσει τη Θεία Λειτουργία, ενώ αθρόα ήταν η προσέλευση και στα σημεία όπου οι ιερείς έριξαν τον Τίμιο Σταυρό, προκειμένου να τελεστεί ο Καθαγιασμός των Υδάτων. Ξεχωριστή πάντοτε η Εορτή στο Φανάρι, ενώ στα παράδοξα της ημέρας ανήκει το... "ξύλο" που έπαιξαν στα Τρίκαλα για το ποιος θα φτάσει πρώτος τον Σταυρό, αλλά και η περίπτωση της Εύβοιας, με 3 μαθητές Γυμνασίου να πιάνουν πρώτοι το έμβλημα της Ορθοδοξίας, προλαβαίνοντας όλους τους άλλους!


Στα Χανιά ο Μητσοτάκης

Με εκατοντάδες πιστούς να έχουν κατακλύσει το παλιό λιμάνι Χανίων, πραγματοποιήθηκε ο αγιασμός των υδάτων στην κρητική πόλη.

Ο καλός καιρός βοήθησε τους τολμηρούς που αποφάσισαν να τηρήσουν το έθιμο των Θεοφανίων και να βουτήξουν στα κρύα νερά του λιμανιού για να πιάσουν τον σταυρό.

Η κατάδυση του σταυρού από τον Μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου Δαμασκηνό, έγινε φέτος παρουσία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος έδωσε σταυρουδάκι στον κολυμβητή που έπιασε τον σταυρό, όπως αναφέρει το Flashnews.gr στο ρεπορτάζ του.

Για δικαίωμα να ατενίζουμε το μέλλον με περισσότερη αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά το πέρας της τελετής των αγιασμών των υδάτων στο παλιό λιμάνι Χανίων, ενώ σε ερώτηση για τη συνάντηση με τον Αμερικανό υπουργό εξωτερικών Α. Μπλίνκεν το απόγευμα στο πατρικό του σπίτι στα Χανιά είπε λακωνικά: «Αυτά θα τα πούμε το απόγευμα».

Διαβάστε ακόμα: Χανιά: Παρουσία Μητσοτάκη ο εορτασμός των Θεοφανίων (Εικόνες)


Μητσοτάκης: Το φως των Θεοφανίων στέλνει ισχυρό μήνυμα ελπίδας και προόδου


Ειδικότερα δήλωσε: «Αυτή την ηλιόλουστη ημέρα το φως των Θεοφανίων στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα ελπίδας και προόδου. Βρισκόμαστε στην αρχή του 2024 και έχουμε το δικαίωμα να ατενίζουμε το μέλλον με περισσότερη αισιοδοξία, περισσότερη αυτοπεποίθηση. Δυσκολίες προφανώς δε λείπουν από τις μεγάλες γεωπολιτικές κρίσεις στη γειτονιά μας μέχρι την εισαγόμενη ακρίβεια. Θα βρισκόμαστε πάντα στην πρώτη γραμμή για την αντιμετώπισή τους, ταυτόχρονα θα εξακολουθούμε να αγωνιζόμαστε για μια καλύτερη καθημερινότητα για όλες της Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες, με μια οικονομία που αναπτύσσεται γρήγορα, δημιουργώντας καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας, με μια ποιοτική δημόσια παιδεία, με μια καλή υγεία για όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες, με περισσότερη ασφάλεια σε όλες τις γειτονιές της πατρίδας μας. Ταυτόχρονα θα βρισκόμαστε πάντα σε επιφυλακή για τα εποχιακά θέματα, τις εποχιακές κρίσεις όπως η έξαρση της γρίπης και του κορωνοϊού. Γι’ αυτό προστατευόμαστε και κυρίως προστατεύουμε τους πιο αδύναμους και ευάλωτους συμπολίτες μας. Θέλω και πάλι από εδώ από τα ηλιόλουστα Χανιά να ευχηθώ σε κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα πανταχού της γης καλή φώτιση, καλή χρονιά με υγεία και χαρά σε εσάς και τους αγαπημένους σας».

4090905
4091079
4091376
4091382
4091385
4091386


Εικόνες από τον αγιασμό των υδάτων στα Χανιά

theofania-mitsotaksi-stauros_3_
theofania-stauros-mitsotakis_1_
theofania-stauros-mitsotakis_2_
theofania-stauros-mitsotakis-4


Ο εορτασμός στην Αθήνα


Με λαμπρότητα τελέστηκαν σήμερα η Δοξολογία για τα Θεοφάνια στον ιερό ναό του Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου στο Κολωνάκι και στη συνέχεια ο καθαγιασμός των υδάτων στην Αδριάνειο Δεξαμενή της Αθήνας και η ρίψη του Τιμίου Σταυρού. Πλήθος κόσμου παραβρέθηκε στον εορτασμό, ανάμεσά τους και ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας. Από την κυβέρνηση παρέστησαν ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκος Πιερρακάκης, ο οποίος ευχήθηκε «Καλή Φώτιση σε όλες και σε όλους», o υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Θάνος Πλεύρης.
1dex-2-04-20240106
1dex-2-06-20240106
dex-2-02-20240106

14 βατραχάνθρωποι βούτηξαν στον Πειραιά για τον Σταυρό


Στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος πραγματοποιήθηκε το πρωί η Θεία Λειτουργία και η Ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού.

Στις 11:00 τελέστηκε ο Αγιασμός των Υδάτων στο Λιμάνι, ενώ αμέσως μετά δόθηκε το σήμα στους 14 βατραχανθρώπους να πέσουν για να πιάσουν τον Σταυρό.



Εικόνες από την Κατάδυση του Τιμίου Σταυρού στον Πειραιά

theofania-peiraias-05-20240106_1_
theofania-peiraias-07-20240106_1_

Λαμπρός ο εορτασμός των Θεοφανίων και στο Φανάρι


Με λαμπρότητα τελέστηκαν τα Θεοφάνια στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, προεξάρχοντος του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου.

Με το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Οικουμενικός Πατριάρχης, οι αρχιερείς και οι πιστοί μετέβησαν στην προκυμαία του Φαναρίου για τον Αγιασμό των Υδάτων και την κατάδυση του Τίμιου Σταυρού.

Το παρών έδωσαν ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κώτσηρας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Στέφανος Κασσελάκης και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης.

Εντυπωσιακή ήταν η συμμετοχή προσκυνητών από την Ελλάδα και άλλες χώρες, που έφθασαν στο Φανάρι για να παρακολουθήσουν την τελετή κατάδυσης του Σταυρού στα νερά του Κεράτιου Κόλπου, στην παραλία μπροστά από την έδρα του Οικουμενικού Θρόνου.
 
Καθαγιασμός των υδάτων έγινε και σε άλλα σημεία της Κωνσταντινούπολης, στον Βόσπορο, τα Πριγκηπόννησα, στον 'Αγιο Στέφανο και στο Μόδι της Χαλκηδόνας στην ασιατική ακτή, όπου έγινε ο Αγιασμός των υδάτων για πρώτη φορά έπειτα από 49 χρόνια. Μετά τη Θεία Λειτουργία ο Οικουμενικός Πατριάρχης παρέθεσε γεύμα προς τιμήν των προσκεκλημένων του και ακολούθησε κατ' ιδίαν συνάντησή του με τον κ. Κασσελάκη.

Η δήλωση του κ. Κασσελάκη

«Είναι μία γιορτινή μέρα, μεγάλη μέρα για την Ορθοδοξία, όπου πρέπει να κάνουμε πράξη αυτό που είπε και ο Παναγιότατος στο κήρυγμα του. Αυτό το πνευματικό υπόβαθρο της πίστης μας να γίνει πράξη στην ειρήνη, έτσι ώστε να μπορέσουμε να φέρουμε ειρήνη στη γειτονιά μας, αλλά και κοινωνική ειρήνη μέσα στην Ελλάδα», τόνισε ο Στέφανος Κασσελάκης, σε δήλωση του μετά την τελετή Αγιασμού των Υδάτων στον Κεράτιο κόλπο.
  
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ευχήθηκε «χρόνια πολλά» και «καλή χρονιά» σε όλους τους Έλληνες όπου και αν βρίσκονται, τονίζοντας ότι είναι μεγάλη του τιμή και ότι είναι ευγνώμων στον Οικουμενικό Πατριάρχη που τον προσκάλεσε, να βρίσκεται εδώ στα Φώτα, στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.
  
«Εύχομαι από καρδιάς να φωτίσει το άγιο πνεύμα όλους τους Έλληνες, να μπορέσουμε να γίνουμε ο καλύτερος μας εαυτός, να έχουμε αλληλεγγύη μεταξύ μας, υγεία στο νέο έτος και ειλικρινά καλή χρονιά, χαμόγελο και όλοι μαζί για τον ελληνισμό, όπου και αν είμαστε», είπε ο κ. Κασσελάκης.

Η δήλωση του κ. Ανδρουλάκη

Ευημερία, οικονομική ανάπτυξη και κοινωνική δικαιοσύνη ευχήθηκε σε όλους τους 'Ελληνες, και ειδικά στους πιο αδύναμους, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης μετά τον Αγιασμό των Υδάτων στον Κεράτιο Κόλπο.

Στη δήλωσή του ανέφερε: «Είναι χαρά και τιμή μου, που βρίσκομαι στο Οικουμενικό Πατριαρχείο για τη μεγάλη γιορτή της Ορθοδοξίας.
Εύχομαι στην αρχή αυτής της νέας χρονιάς να υπάρχει ευημερία, οικονομική ανάπτυξη και κοινωνική δικαιοσύνη για όλους του Έλληνες πολίτες και ιδιαίτερα τους πιο αδύναμους.

Εύχομαι σταθερότητα και ειρήνη στην ανθρωπότητα και να τερματιστούν επιτέλους οι δυο συγκρούσεις, που εξελίσσονται στην ευρύτερη γειτονιά μας σκορπώντας τον θάνατο σε χιλιάδες ανθρώπους.

Χρόνια πολλά με υγεία σε όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες απανταχού της γης».

4091541
4091547
4091549
4091550
6075490
6075493


Το απρόοπτο των Τρικάλων

Με απρόοπτα και κωμικοτραγικά γεγονότα πραγματοποιήθηκε η κατάδυση του Τιμίου Σταυρού για τον εορτασμό των Θεοφανίων από την κεντρική γέφυρα στα Τρίκαλα.


Όπως φαίνεται και στο βίντεο του trikalaopinions, νεαροί που βρισκόταν στα παγωμένα νερά του Ληθαίου αμέσως μετά την πτώση του σταυρού στο νερό πιάστηκαν στα χέρια για το ποιος θα τον πάρει!

Συγκεκριμένα ενώ στο σταυρό τον έπιασε ένας νεαρός κάποιοι έπεσαν πάνω του να του τον πάρουν, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει ένταση. Την ίδια στιγμή ο Μητροπολίτης Αυλώνος κ. Χριστόδουλος σχολίασε από μικροφώνου πως «θα σκοτωθούν τώρα…».

Τόσο Τρικαλινοί αλλά και επισκέπτες εξέφρασαν την έντονη δυσαρέσκεια τους για το συμβάν καθώς την τελετή παρακολουθούσαν και μικρά παιδιά τα οποία ήρθαν αντιμέτωπα με στιγμές βίας σε μία κορυφαία για την Ορθόδοξη Πίστη γιορτή.

Θεσσαλονίκη: Μετά από 60 χρόνια η ρίψη του Τιμίου Σταυρού στην Α' προβλήτα του λιμανιού


Με κάθε λαμπρότητα και σε κλίμα πνευματικής κατάνυξης, γιορτάστηκαν τα Θεοφάνια στη Θεσσαλονίκη. Η ρίψη του Τίμιου Σταυρού, για πρώτη φορά έπειτα από εξήντα χρόνια, πραγματοποιήθηκε στην Α' προβλήτα του λιμανιού, από τον μητροπολίτη της Θεσσαλονίκης Φιλόθεο, παρουσία του κλήρου, εκπροσώπων των τοπικών αρχών, των ενόπλων δυνάμεων, των σωμάτων ασφαλείας και εκατοντάδων πολιτών.

thessaloniki-theofania-esoteriki-2
thessaloniki-theofania-esoteriki


Στο πλακόστρωτο της παραλίας, από το λιμάνι μέχρι και τον Λευκό Πύργο, από νωρίς συγκεντρώθηκε πλήθος κόσμου, ενώ τοποθετήθηκαν και διαχωριστικά κιγκλιδώματα για να αποφευχθεί ο συνωστισμός στον χώρο της εκδήλωσης.

Σκάφη της Πυροσβεστικής υπηρεσίας δημιούργησαν υδάτινους πίδακες που εντυπωσίασαν τους παρευρισκόμενους.

________________10_
________________11_




Στα κρύα νερά του Θερμαϊκού βούτηξαν 35 πιστοί, ανάμεσα τους πέντε ανήλικοι και δύο γυναίκες. Τον Τίμιο Σταυρό έπιασε και ανέσυρε από τα νερά του Θερμαϊκού ο αθλητής υδατοσφαίρισης και φοιτητής στο μαθηματικό του ΑΠΘ Στέργιος Παγωνίδης.



«Είμαι πάρα πολύ χαρούμενος. Είναι μεγάλη ευλογία να πιάνεις το σταυρό», επισήμανε ο Στέργιος Παγωνίδης και ευχήθηκε «πάνω από όλα υγεία, να είμαστε όλοι καλά και ειρήνη στον κόσμο».

Ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Φιλόθεος ευχήθηκε χρόνια πολλά και ευλογημένα σε όλους τους Θεσσαλονικείς και σε όλους τους επισκέπτες της Θεσσαλονίκης, «που ευρέθησαν σήμερα στην παραλία της Θεσσαλονίκης και στο λιμάνι της, προκειμένου να γίνουν μέτοχοι των θαυμασίων του Θεού, μέσα από αυτήν την τελετή του αγιασμού των υδάτων. Μακάρι η ζωή όλων μας να είναι φωτεινή, αφού ο τριαδικός Θεός μας είναι φως. Και να αποφεύγουμε τα έργα του σκότους, παραμένοντας πιστοί, όπως προτρέπει ο Απόστολος Παύλος, στα έργα του φωτός».

Αναφερόμενος στην πρωτοβουλία να τελεστεί μετά από 60 χρόνια ο αγιασμός των υδάτων στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, είπε: «Είναι ωραίο να τηρούμε τις παραδόσεις και ό,τι όμορφο βλέπουμε είναι καλό να το μιμούμεθα. Εμείς το κάναμε, κυρίως, όχι τόσο για να τηρήσουμε την παράδοση, γιατί είχε δημιουργηθεί εν τω μεταξύ και μια άλλη παράδοση, αλλά κυρίως για να δώσουμε τη δυνατότητα σε όλους αυτούς τους ανθρώπους που βρίσκονται στη λεωφόρο Νίκης, να γίνουν καλύτερα μέτοχοι στην τελετή, κάτι το οποίο νομίζω ότι επετεύχθη».

Στις εκδηλώσεις, μεταξύ άλλων, παρέστη ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) Στάθης Κωνσταντινίδης, ο οποίος σημείωσε πως είναι «σπουδαία ημέρα, μεγάλη γιορτή ο καθαγιασμός των υδάτων με τους συμβολισμούς που τον συνοδεύουν, την αναγέννηση της Πλάσης, την αναγέννηση του ανθρώπου. Ταυτόχρονα όμως και με το μήνυμά της ταπεινότητας που μας διδάσκει η ημέρα, ο Θεός να βαφτίζεται από τον άνθρωπο. Υγεία και δύναμη σε όλη την οικουμένη φώτιση σε όλους μας να πράττουμε τα αγαθά και τα καλά να είστε καλά καλή χρονιά με υγεία».

«Χρόνια πολλά, καλή χρονιά και καλή φώτιση σε όλους. Η σημερινή μέρα είναι μια πολύ σημαντική μέρα για την ορθοδοξία μας, για τον ελληνισμό και είμαστε όλοι μαζί εδώ για να εκπέμψουμε επιπλέον ένα ηχηρό μήνυμα ότι ενωμένοι προσηλωμένοι στους στόχους μας, με πίστη στις δυνατότητές μας, μπορούμε να πετύχουμε τα πάντα», δήλωσε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας και ευχήθηκε «χρόνια πολλά καλή φώτιση σε όλους».

«Καλή φώτιση σε όλους μας και κυρίως σε όλους αυτούς που χειρίζονται τα μεγάλα και κρίσιμα προβλήματα της πόλης» και «καλή χρονιά με αλληλεγγύη, με ανθρωπιά, με σεβασμό στους πολίτες» ευχήθηκε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης.

Φέτος, μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας και του Μεγάλου Αγιασμού στον μητροπολιτικό ναό Γρηγορίου Παλαμά, ακολούθησε η ιερά λιτανεία του Τιμίου Σταυρού από τον μητροπολιτικό ναό μέχρι το λιμάνι.

Στην λιτανεία, πλην της ενορίας του μητροπολιτικού ναού Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά, συμμετείχαν ο προσκυνηματικός ναός της του Θεού Σοφίας και ο παλαιός μητροπολιτικός ναός του Αγίου Μηνά, εντός των ορίων του οποίου ευρίσκεται το λιμάνι Θεσσαλονίκης, όπου τελέστηκε η κατάδυση του Σταυρού.

6075565
6075594
6075612
6075620
6075655
6075672

Θεοφάνια μέχρι και στα Φίτζι


Τα Θεοφάνια γιορτάστηκαν σήμερα παντού όπου υπάρχουν ορθόδοξοι, ακόμη και στην άλλη πλευρά του κόσμου, τα νησιά Φίτζι!

Στο πλαίσιο του εορτασμού των Θεοφανίων, ο καθαγιασμός των υδάτων πραγματοποιήθηκε και στα νησιά Φίτζι, στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Ορθοδοξία υπάρχει και στη μακρινή Ωκεανία και οι πιστοί τηρούν και εκεί ευλαβικά τα ήθη, τα έθιμα και τις παραδόσεις μας.