Είµαστε όλοι σοκαρισµένοι µε αυτό που έκαναν στον πατέρα µου. Καλά-καλά δεν τον άφησαν να κάνει τον σταυρό του και να προσκυνήσει τον άνθρωπό του, τη γιαγιά του... Οι αστυνοµικοί τον είχαν κυκλώσει ακόµα και µπροστά στον τάφο, την ώρα που έψελνε ο παπάς». Ο Πέτρος, ο γιος του Φρέντη Μπελέρη, ανοίγει την καρδιά του στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ», επιστρέφοντας από τη Χειµάρρα, όπου στις αρχές της εβδοµάδας είχε µεταφερθεί µε χειροπέδες, σαν κοινός εγκληµατίας, ο πατέρας του, για να παραστεί στην κηδεία του προσφιλούς µέλους της οικογένειάς του. Είναι πεπεισµένος ότι η αλβανική πλευρά θα µετέλθει οποιαδήποτε µέσα για να αποτρέψει το αυτονόητο, δηλαδή την ανάληψη της δηµαρχίας από τον εκλεγµένο δήµαρχο: «∆εν κρατάνε ούτε τα προσχήµατα... Στο τελευταίο δικαστήριο, που απέρριψε το αίτηµα για την ορκωµοσία του, οι δικαστές δεν εξέτασαν καν την ουσία της υπόθεσης, αναφέροντας µόνο ότι δεν µπορεί να παραµένει στη δηµαρχιακή θέση ο ηττηθείς από τον πατέρα µου, Γγκιόργκι Γκόρο. Αλλα αντ' άλλων, δηλαδή».

 Η δίκη του Φρέντη Μπελέρη

Την επόµενη Τετάρτη, 10 Ιανουαρίου, συνεχίζεται η δίκη για την κατηγορία εις βάρος του Φρ. Μπελέρη για απόπειρα εξαγοράς ψήφων τις παραµονές των δηµοτικών εκλογών του περασµένου Μαΐου, ενώ στα τέλη του µήνα το Συνταγµατικό ∆ικαστήριο της χώρας αναµένεται να αποφανθεί για το εάν ο κατηγορούµενος µπορεί -έστω- να ορκιστεί και να αναθέσει καθήκοντα σε πρόσωπο της επιλογής του έως την τελική κρίση της ∆ικαιοσύνης. «Στο ανώτατο δικαστήριο είχαµε προσφύγει 17 Νοεµβρίου και, λογικά, έπρεπε να είχε εκδώσει απόφαση. Εχει, όµως, καθυστερήσει... Είµαστε καχύποπτοι µε τόσα που έχουν συµβεί», συνεχίζει ο Πέτρος Μπελέρης. Στη συνεδρία[1]ση της 10ης Ιανουαρίου θα εξεταστούν πέντε νέοι µάρτυρες υπεράσπισης µετά τους πέντε που είχαν καταθέσει υπέρ του στις 29 ∆εκεµβρίου. Τότε είχε γίνει δεκτό το αίτηµα των δικηγόρων του να εντάξουν στη λίστα τον πρόεδρο και την εισαγγελέα της Αυλώνας, οι οποίοι είχαν αποφασίσει την προφυλάκισή του.

 Οι μάρτυρες κατηγορίας

Στο διάστηµα των 8 µηνών κράτησης του Φρέντη Μπελέρη, οι µάρτυρες κατηγορίας είτε δήλωσαν ότι δεν τον γνωρίζουν είτε ότι έλαβαν ανταλλάγµατα, όπως ο αστυνοµικός ο οποίος τον υπέδειξε ως δωρολήπτη και σε µικρό χρονικό διάστηµα ανέλαβε διευθυντική θέση στο Σώµα, είτε αποδείχτηκαν αναξιόπιστοι. Ενας δεν προσήλθε καν στο δικαστήριο και ο αδελφός του, Αρσέν Ράµα, ο οποίος απεικονίζεται δήθεν να συνοµιλεί µε τον Μπελέρη σε φωτογραφία[1]πειστήριο της Αστυνοµίας, είναι άλλος, ο Θωµάς Μπόκταν! «Εµείς τον πήγαµε στο δικαστήριο και του ζητήσαµε να φορά τα ίδια ρούχα όπως στη φωτογραφία. Τον είδαν οι δικαστές και έµειναν άναυδοι. Μιλάµε για κωµικοτραγικές καταστάσεις, για χυδαιότητες εναντίον του πατέρα µου και της µειονότητάς µας… ∆εν θα σταµατήσουµε ποτέ να παλεύουµε για τη Βόρεια Ηπειρο, για τον τόπο µας. Στο τέλος θα δικαιωθούµε, µε τη δύναµη του Θεού και της αλήθειας», αναφέρει φορτισµένος ο γιος του δοκιµαζόµενου δηµάρχου.

 Τι λέει ο Σταύρος Παπασταύρος που επισκέφθηκε τον Μπελέρη στην φυλακή

Από την πλευρά του, ο υπουργός Επικρατείας, δικηγόρος Σταύρος Παπασταύρου, ο οποίος τον επισκέφθηκε στη φυλακή τον περασµένο µήνα, εξηγεί σχετικά µε τα πραγµατικά περιστατικά: «Ο Φρέντης Μπελέρης συνελήφθη τα χαράµατα της 12ης Μαΐου, σύµφωνα µε την κατηγορούσα Αρχή, επ’ αυτοφώρω, µε την κατηγορία της εξαγοράς ψήφων. Για καλή του τύχη, µια κάµερα στην παραλία της Χειµάρρας, έξω από ένα εστιατόριο, καταγράφει ότι είναι µε δύο φίλους του όταν συλλαµβάνεται από την αλβανική Αστυνοµία και δεν έχει πάνω του οποιοδήποτε χαρτονόµισµα. Αρα, οποιαδήποτε κατηγορία για επ’ αυτοφώρω τέλεση αδικήµατος αυταπόδεικτα δεν ισχύει». Οσο, δε, για τον βασικό µάρτυρα κατηγορίας, ση[1]µειώνει: «Ο Αρσέν Ράµα λέει ότι ένας συνεργάτης του κ. Μπελέρη τού έδωσε 350 ευρώ (…), όµως αυτός ο µάρτυς κατηγορίας, στη διάρκεια της ακροαµατικής διαδικασίας, παραδέχθηκε ότι, για να γίνει πληροφοριοδότης της Αστυνοµίας, πήρε χρήµατα. Σε οποιοδήποτε άλλο κράτος, αν ο βασικός µάρτυρας κατηγορίας έλεγε ότι, για να συµµετάσχει σε µια διαδικασία της Αστυνοµίας, χρηµατίσθηκε, η κατηγορία θα σταµατούσε εκεί. Εδώ η διαδικασία συνεχίζεται. Ο δεύτερος µάρτυρας κατηγορίας είναι ο τότε επικεφαλής της Αστυνοµίας στη Χειµάρρα, ο οποίος στη συνέχεια έχει πάρει δύο προαγωγές, έχει πάει στην Αυλώνα και έχει αυξηθεί ο µισθός του. Ο τρίτος µάρτυρας κατηγορίας δεν εµφανίσθηκε καν στη δίκη…».

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ