Συναγερμός έχει σημάνει στην επιστημονική κοινότητα λόγω της έξαρσης του κύματος κορονοϊού, γρίπης και RSV που κορυφώνεται, με τα κρούσματα να αυξάνονται ραγδαία, ενώ στο νοσοκομείο πηγαίνουν αρκετοί ασθενείς. Ο Χαράλαμπος Γώγος, καθηγητής Λοιμωξιολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών, μίλησε στην ΕΡΤ, επισημαίνοντας ότι «υπάρχει μια πραγματικά σημαντική έξαρση αυτή τη στιγμή όχι μόνο του κορονοϊού αλλά όλων των αναπνευστικών λοιμώξεων. Κάτι σύνηθες για την εποχή».

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο λοιμωξιολόγος αναφέρθηκε στο κοκτέιλ των αναπνευστικών ιώσεων, τονίζοντας ότι μετά τις γιορτές τα δεδομένα έχουν επιβαρυνθεί. «Είναι μια κατάσταση η οποία χρειάζεται μεγάλη προσοχή, επειδή πρώτον υπάρχει μεγάλη διασπορά και νοσηρότητα» σημείωσε ο Χαράλαμπος Γώγος.

Διαβάστε ακόμα: Λουκίδης: Η πίεση στο σύστημα Υγείας από κορονοϊό και γρίπη είναι διαχειρίσιμη - Πρέπει να δείξουμε υπομονή μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου

Αναφερόμενος στις ιογενείς λοιμώξεις αναπνευστικού που απειλούν τις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, δήλωσε ότι η νόσος μπορεί να είναι βαριά και πολλές φορές από αποδιοργανώνει την υφιστάμενη νόσο και έτσι συχνά οι άνθρωποι αυτοί να μπαίνουν στα νοσοκομεία με αποδιοργάνωση της καρδιακής ανεπάρκειας, της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας και άλλων υποκείμενων νοσημάτων λόγω της Covid.

Χαράλαμπος Γώγος: «Χρειάζεται εγρήγορση, χρειάζονται κάποια μέτρα»

«Xρειάζεται εγρήγορση, χρειάζονται κάποια μέτρα» είπε τονίζοντας ότι το σημαντικότερο είναι ο εμβολιασμός. «Υπάρχει το επικαιροποιημένο εμβόλιο για τον ιό, ιδιαίτερα για αυτές τις δύσκολες ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, αλλά υπάρχει και το εμβόλιο για τη γρίπη. Σύντομα θα υπάρχει εμβόλιο και για τον ιό για τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό» είπε ο Χαράλαμπος Γώγος.

Ειδικότερα, ο Χαράλαμπος Γώγος τόνισε ότι πλέον οδηγούμαστε σε μια ετήσια δόση για τον κορονοϊό με επικαιροποιημένο εμβόλιο που θα καλύπτει τα στελέχη που υπήρχαν τον προηγούμενο χρόνο Ωστόσο, όπως είπε «αυτή τη στιγμή τα εμβόλια που έχουνε γίνει είναι πολύ λιγότερα από αυτά που θα έπρεπε να γίνουν, αν λάβουμε υπόψη μας ότι στη χώρα μας είναι 1 – 2 εκατ. ο πληθυσμός που έχει προδιάθεση για σοβαρές εκβάσεις ενός λοιμωδών νοσημάτων».

Επισήμανε, ακόμη, ότι στον τομέα του εμβολιασμού είμαστε πίσω και σήμερα στην ενημέρωση του υπουργείου Υγείας θα υπάρχει μια τέτοια ισχυρή σύσταση για εμβολιασμό στις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού.

Χαράλαμπος Γώγος: «Απαραίτητη η μάσκα στο νοσοκομείο»

Ερωτηθείς για την θέμα της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας, ο Χαράλαμπος Γώγος εκτίμησε ότι ο καθένας πια γνωρίζει τι πρέπει να κάνει μετά από σχεδόν τέσσερα χρόνια με τον κορονοϊό. «Στα νοσοκομεία νομίζω ότι είναι αναγκαίο. Είναι αυτονόητο. Όλοι οι υγειονομικοί καταλαβαίνουμε ότι στο νοσοκομείο, με αυτή την διασπορά, είναι ακόμα πιο ευάλωτοι από αυτοί που κυκλοφορούν στην κοινότητα». Γι’ αυτό, όπως είπε, η «μάσκα θα πρέπει να υπάρχει παντού μέσα στα νοσοκομεία, από όλους, από τους γιατρούς, από τους συνοδούς, από τους διοικητικούς υπαλλήλους, από όλους στο χώρο του νοσοκομείου».

Πηγή: ΕΡΤ