"Ξεπλένουν" τη Γιάννα Αγγελοπούλου- Δασκαλάκη
Τρίβει τα χέρια της η Lady G μετά τη διαγραφή αλόγιστων δαπανών του "Αθήνα 1997"
Του Δημήτρη Γιαννακόπουλου, εφημερίδα Παραπολιτικά
Όλα είναι έτοιμα, νομιμοποιημένα και με ακλόνητο «δεδικασμένο» για την παραγραφή του τερατώδους κόστους των Ολυμπιακών Αγώνων, που βύθισε την Ελλάδα στο μνημονιακό χάος. Στις 7 Οκτωβρίου, σε νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, η συγκυβέρνηση διέγραψε αλόγιστες δαπάνες δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ και συνακολούθως τις ευθύνες των διοργανωτών του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Κλασικού Αθλητισμού «Αθήνα 1997».
Για το θέμα, μάλιστα, είναι ήδη ενήμερος ο επικεφαλής της Task Force, Χορστ Ράιχενμπαχ. Ο Γερμανός αξιωματούχος έγινε έξαλλος με τη διευθέτηση ενός ζητήματος που αφορά τέτοια και τόσο μεγάλη σπατάλη, την οποία φυσικά θα πληρώσει πάλι ο ήδη χειμαζόμενος λαός.
Δύο μήνες νωρίτερα, στις 6 Αυγούστου, η κ. Γιάννα Αγγελοπούλου ως διαπρύσιος κήρυξ της διαφάνειας των Ολυμπιακών Αγώνων, είχε παραγγείλει στο Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών, στο οποίο ο επιχειρηματικός όμιλος του συζύγου της μετέχει ως χορηγός, έρευνα για το κόστος του «Αθήνα 2004». Εννέα χρόνια πιο πριν, όπως αποκαλύπτουν σήμερα τα «Π», η κ. Αγγελοπούλου είχε οριστεί από την κυβέρνηση Καραμανλή εκκαθαριστής του «Αθήνα 2004», αναλαμβάνοντας να εκκαθαρίσει τον εαυτό της.
Τα νούμερα δεν επιτρέπουν την παραμικρή αμφιβολία για τα αίτια της διάλυσης του κράτους, του κοινωνικού ιστού και της συλλήβδην απαξίωσης του πολιτικού συστήματος. Το Αρθρο 45 του προσφάτως ψηφισθέντος Νόμου 4301/2014 ορίζει σαφώς την άρση καταλογισμών των ιθυνόντων του «Αθήνα 1997», τονίζοντας: «Οι δαπάνες που διενεργήθηκαν από το συγκεκριμένο ΝΠΙΔ θεωρούνται νόμιμες, εφόσον αυτές αφορούσαν άσκηση αρμοδιοτήτων που εξυπηρετούσαν αποκλειστικά τη λειτουργία των αγώνων, ακόμη και αν η υλοποίησή τους είχε ως αποτέλεσμα την υπέρβαση του προϋπολογισμού του νομικού προσώπου». Ακόμη: «Καταλογισμοί οι οποίοι έγιναν σε βάρος των μελών της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής για τη διεξαγωγή του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Κλασικού Αθλητισμού Αθήνα 1997 και των υπαλλήλων των υπηρεσιών δημοσιονομικού ελέγχου, εφόσον δεν έχουν εκτελεστεί έως τη δημοσίευση του παρόντος, δεν εκτελούνται και τυχόν βεβαιωθέντα ποσά διαγράφονται». Οπερ σημαίνει ότι το αυτό θα ισχύσει με μια απλή τροποποίηση και για τον «Αθήνα 2004».
Τι κι αν το τελικό κόστος εκείνης της διοργάνωσης είχε εκτοξευτεί στα 19,5 δισ. δραχμές από τα αρχικώς προβλεπόμενα 5,18 δισ. δραχμές; Τι κι αν το Ελεγκτικό Συνέδριο ζητούσε επιτακτικώς επί ενάμισι έτος από συγκεκριμένα πρόσωπα, που συμμετείχαν στο «πάρτι» του 1997, την επιστροφή των κλαπέντων χρημάτων του Δημοσίου; Με μια απλή τροπολογία η συγκυβέρνηση απάλλαξε τους υπαιτίους από κακουργηματικές κατηγορίες, επιβάλλοντας στους επόμενους πώς θα νομοθετήσουν όταν έλθει η ώρα του τελικού καταλογισμού ευθυνών για τον «Αθήνα 2004». Το ερώτημα βεβαίως είναι τι θα πράξει ο ΣΥΡΙΖΑ αν εκλεγεί στην κυβέρνηση, αφού πλέον, αντί να φωνασκεί , ψιθυρίζει για το σκάνδαλο των Ολυμπιακών Αγώνων.
ΣΥΝΕΝΟΧΗ. Η διαχρονική διακομματική συνενοχή σε υποθέσεις δισεκατομμυρίων απογυμνώνεται πλήρως στην περίπτωση της Lady G - Γιάννας. Στο ΦΕΚ της 22ας Ιουνίου 2005 (αρ. φύλλου 5439), ο τότε νομάρχης Αθηνών, Γιάννης Σγουρός, καταχωρίζει στο Μητρώο Ανωνύμων Εταιρειών της νομαρχίας πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου (14-16/5/2005) για τη λύση και εκκαθάριση της Οργανωτικής Επιτροπής «Αθήνα 2004», ορίζοντας πρώτο εκκαθαριστή, με θητεία λίγων ημερών (έως 31/5/20015), την πρόεδρο του φορέα, Γιάννα Αγγελοπούλου, ενώ από 1/6/2005 αναθέτει τη «δουλειά» σε οικονομολόγους! Γιάννης κερνάει Γιάννα πίνει.
Σύμφωνα με το Αρθρο 49 του Ν. 2190/1920 (ο γνωστός νόμος περί Ανωνύμων Εταιρειών): «Ο διορισμός εκκαθαριστών, που γίνεται από τη Γενική Συνέλευση, με βάση τα προβλεπόμενα στο καταστατικό της εταιρείας, συνεπάγεται αυτοδικαίως την παύση της εξουσίας του ΔΣ. Οσον αφορά τους εκκαθαριστές, εφαρμόζονται αναλόγως οι διατάξεις για το ΔΣ. Οι συζητήσεις και οι αποφάσεις των εκκαθαριστών καταχωρούνται περιληπτικά στο βιβλίο πρακτικών του Διοικητικού Συμβουλίου». Αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον λοιπόν για την εν εξελίξει ακόμη δικαστική έρευνα να συμπεριλάβει τις περιλήψεις της κ. Αγγελοπούλου, που παύθηκε από τα καθήκοντά της και ανέλαβε την εκκαθάριση της εταιρείας την οποία ήλεγχε! Το Αρθρο 48 του ιδίου νόμου διαφωτίζει τους λόγους για τους οποίους η εν λόγω κυρία «βαπτίστηκε» εκκαθαρίστρια για ελάχιστο διάστημα: «Κατά τη διάρκεια της εκκαθάρισης, τακτοποιούνται οι σχέσεις της εταιρείας με τους τρίτους, οι σχέσεις μεταξύ των εταίρων και της εταιρείας από την εταιρική σύμβαση, καθώς και οι σχέσεις των εταίρων μεταξύ τους ως προς την εταιρική περιουσία που απομένει μετά την εκπλήρωση των εταιρικών υποχρεώσεων». Αφού τακτοποίησε με την υπογραφή της εκκαθαριστής τις όποιες εκκρεμότητές της, δέσμευσε τους διαδόχους της εκκαθαριστές με τις εκκαθαριστικές της αποφάσεις.
Ο ρόλος του Σγουρού
Ο πρώην περιφερειάρχης Γιάννης Σγουρός δεν είναι διόλου τυχαίο πρόσωπο στην όλη ιστορία. Το 1997, κατά τη διεξαγωγή του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Κλασικού Αθλητισμού υπηρετούσε ως γενικός γραμματέας Αθλητισμού και, με την ιδιότητα αυτή, ως αναπληρωτής πρόεδρος του «Αθήνα 1997», με πρόεδρο τον τότε υφυπουργό Αθλητισμού, Ανδρέα Φούρα, ο οποίος το τελευταίο δίμηνο μπαινόβγαινε καθημερινά στη Βουλή μέχρι να ψηφιστεί το ακαταλόγιστο για το επί των ημερών του φαγοπότι. Το 2004, με την ιδιότητα του νομάρχη Αθηνών, ο κ. Σγουρός συμμετείχε ως μέλος στο Δ.Σ. του «Αθήνα 2004». Γνώριζε λοιπόν εκ του σύνεγγυς για τα έργα και τις ημέρες της κ. Γιάννας Αγγελοπούλου, την οποία έναν χρόνο μετά την Ολυμπιάδα όρισε εκκαθαριστή του οργανισμού. Ή μήπως η λογική ακολουθία γεγονότων και συμπερασμάτων είναι παράλογη;