Χρήστος Ζερεφός: "Καμπανάκι" για ακραίες θερμοκρασίες και πυρκαγιές το καλοκαίρι
Ο καθηγητής Φυσικής της Ατμόσφαιρας Χρήστος Ζερεφός εκτιμά ότι η κλιματική αλλαγή θα προκαλέσει έντονα φαινόμενα στην Ευρώπη
Ο καθηγητής Φυσικής της Ατμόσφαιρας Χρήστος Ζερεφός εξέφρασε τους φόβους του για το φετινό καλοκαίρι τόσο για υψηλές θερμοκρασίες όσο και για ευνοϊκές συνθήκες για την εκδήλωση πυρκαγιών.
Ο κ. Ζερεφός δήλωσε ότι οι μακροπρόθεσμες εποχικές προβλέψεις είναι ακόμα στην αρχή, αλλά η Ακαδημία Αθηνών έχει κάνει προσπάθειες να δει τις παγκόσμιες κλιματικές τάσεις.
«Φοβάμαι για το καλοκαίρι. Και τις υψηλές θερμοκρασίες και δεν είχαμε βροχές, το έδαφος θα είναι ξηρό, η σχετική υγρασία θα είναι κάτω από το 10%. Αυτές οι μακροχρόνιες εποχικές προβλέψεις είναι στην αρχή αλλά στην Ακαδημία Αθηνών έχουμε κάνει προσπάθειες να δούμε τις παγκόσμιες κλιματικές τάσεις», είπε χαρακτηριστικά στο Action24.
Με αφορμή τα βίαια κύματα κακοκαιρίας το τελευταίο διάστημα σε αρκετές περιοχές, ο κ. Ζερεφός εκτίμησε ότι «δυστυχώς και μακροπρόθεσμα θα συνεχιστούν αυτά τα σκαμπανεβάσματα σε κάθε εποχή. Είναι η φύση που απαντά σε αυτά που της κάνουμε».
«Περιμέναμε να βλέπουμε αυτά που βλέπουμε τώρα μετά το 2050, που είναι μια δεκαετία καμπής, αλλά φαίνεται ότι έρχεται λίγο νωρίτερα. Το χειρότερο είναι ότι για λόγους που κανείς δεν γνωρίζει έχουμε μεγάλες αποσταθεροποιήσεις στις θάλασσες, κυρίως στο βόρειο ημισφαίριο», είπε ο καθηγητής και εξήγησε:
«Για παράδειγμα οι πάγοι λιώνουν κυρίως στο βόρειο ημισφαίριο στην Αρκτική. Στην Ανταρκτική δεν υπάρχει αυτή η φρενίτιδα τού να λιώνουν τεράστια κομμάτια πάγου σαν την Πελοπόννησο. Αυτό συνέβαινε την άνοιξη αλλά τώρα βλέπουμε και τον χειμώνα να υπάρχει μείωση στην παγοκάλυψη. Αυτό έχει σαν συνέπεια την αύξηση της θερμοκρασίας στη θάλασσα, που έχει μεγάλη μνήμη και τη μεταφέρει στην ατμόσφαιρα, την ενέργεια που συσσωρεύει».
Στο βόρειο ημισφαίριο «θα υποστούμε πρώτοι τις συνέπειες της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής. Το 2023 ήταν ένα έτος που θα θυμόμαστε για τα ακραία φαινόμενα αλλά το ίδιο είδαμε και το 2022 και το 2021 και το 2020. Το 2019 ήταν η αρχή του ξηλώματος» συμπλήρωσε ο κ. Ζερεφός.
Αν και εκτίμησε ότι «όλη η Μεσόγειος υφίσταται τις συνέπειες αυτής της κλιματικής αλλαγής» ωστόσο άφησε ένα παράθυρο αισιοδοξίας λέγοντας ότι «ακόμα έχουμε περιθώριο να γυρίσουμε πίσω».