Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), καθώς ραγδαία αναμένεται να είναι η μεταβολή του καιρού το Σαββατοκύριακο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το meteo.gr, κύρια χαρακτηριστικά του καιρού θα είναι η πτώση της θερμοκρασίας, οι βροχές, οι χιονοπτώσεις και οι θυελλώδεις άνεμοι.

Το meteo.gr επισημαίνει πως ο καιρός το Σαββατοκύριακο θα αλλάξει σημαντικά, ενώ η πτώση της θερμοκρασίας θα ξεπεράσει σε κάποιες περιοχές ακόμα και τους 10 βαθμούς Κελσίου και παράλληλα θα χιονίσει σε μεγάλο μέρος της χώρας.

*Διαβάστε εδώ: Θεσσαλονίκη: Σε επιφυλακή από αύριο τεχνικές υπηρεσίες και Πολιτική Προστασία ενόψει επέλασης του χιονιά


Τα χαρακτηριστικά του καιρού το Σαββατοκύριακο

Σύμφωνα με το meteo, τα κύρια χαρακτηριστικά θα είναι:
- Η ραγδαία πτώση της θερμοκρασίας
- Οι βροχές σε μεγάλο μέρος της χώρας
- Οι χιονοπτώσεις, ακόμη και σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου της βόρειας χώρας
- Οι θυελλώδεις άνεμοι στα πελάγη

Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το meteo.gr, η θερμοκρασία θα παρουσιάσει ραγδαία πτώση το Σάββατο 20/01 στα βόρεια και ανατολικά ηπειρωτικά τμήματα της χώρας και την Κυριακή 21/01 στην υπόλοιπη χώρα.

Η πτώση θα ξεπεράσει κατά τόπους τους 10 βαθμούς Κελσίου.

Βροχοπτώσεις θα εκδηλωθούν από τις πρώτες ώρες του Σαββάτου 20/01 στα βορειοδυτικά και στα βόρεια, οι οποίες κατά τη διάρκεια της ημέρας θα επεκταθούν σταδιακά στα κεντρικά, ανατολικά και νοτιοανατολικά ηπειρωτικά, στο Ιόνιο και το Κεντρικό και Βόρειο Αιγαίο.

Παράλληλα, χιονοπτώσεις αναμένονται από το πρωί στα ορεινά Μακεδονίας και Θράκης, οι οποίες σταδιακά έως τις βραδινές ώρες θα επεκταθούν σε ορεινά και ημιορεινά της Ηπείρου, της Θεσσαλίας και της Στερεάς, καθώς και σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου της Μακεδονίας και της Θράκης. Τη νύχτα του Σαββάτου 20/01 προς Κυριακή 21/01 χιονοπτώσεις αναμένονται και στα ορεινά της Ανατολικής Πελοποννήσου.

Από τις πρωινές ώρες της Κυριακής τα φαινόμενα θα περιοριστούν στα ορεινά της κεντρικής και νότιας ηπειρωτικής χώρας, στο Αιγαίο και στο Νότιο Ιόνιο και από το απόγευμα θα παρουσιάσουν σημαντική εξασθένηση, με εξαίρεση τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη όπου οι βροχοπτώσεις θα συνεχιστούν.

Στους Χάρτες 1 και 2 παρουσιάζεται η βροχή (πράσινες αποχρώσεις) και το χιόνι (μωβ αποχρώσεις) που αναμένεται το μεσημέρι και τις πρώτες βραδινές ώρες του Σαββάτου 20/01.

 

xartis_2_meteo
Χάρτης 2: Βροχή (πράσινες αποχρώσεις) και χιόνι (μωβ αποχρώσεις) που αναμένεται τις πρώτες βραδινές ώρες του Σαββάτου 20/01Δύσκολες οδικές συνθήκες

Τέλος, θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι (7 έως 9 μποφόρ) αναμένονται στο Αιγαίο μετά το μεσημέρι του Σαββάτου 20/01 ενώ στο Ιόνιο οι ανατολικοί άνεμοι θα φτάνουν κατά τόπους τα 7 μποφόρ.

Οι συνθήκες στο οδικό δίκτυο που θα επικρατήσουν τις πρώτες βραδινές ώρες του Σαββάτου θα είναι δύσκολες.

Όπως φαίνεται στον χάρτη, χιονοπτώσεις αναμένονται στο μεγαλύτερο μέρος του οδικού δικτύου της Μακεδονίας, της Θράκης και της Θεσσαλίας καθώς σε τμήματα της Ηπείρου και της Στερεάς.
xartis_1_meteo
Χάρτης 1: Βροχή (πράσινες αποχρώσεις) και χιόνι (μωβ αποχρώσεις) που αναμένεται το μεσημέρι του Σαββάτου 20/01