Σφάλμα του σταθμάρχη εντόπισε η εσωτερική έρευνα της Hellenic Train στο σιδηροδρομικό δυστύχημα της 28ης Φεβρουαρίου 2023, όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Μαουρίτσιο Καποτόρτο, ο οποίος κατέθεσε ως μάρτυρας στην εξεταστική επιτροπή για «τη διερεύνηση του εγκλήματος των Τεμπών».

Όπως ανέφερε στην κατάθεσή του, «από τα διαθέσιμα δεδομένα προκύπτει ότι ο σταθμάρχης απέστειλε την επιβατική αμαξοστοιχία στην ίδια γραμμή με το εμπορευματικό τρένο, στο ύψος της Λάρισας» κ. Καποτόρτο, ύστερα από ερώτηση του βουλευτή της Ν.Δ. Λ. Τσαβδαρίδη. Επίσης επισήμανε ότι σύμφωνα με τις διαδικασίες ασφαλείας στην Ελλάδα, και στα δύο τρένα επέβαιναν από δύο πιστοποιημένοι μηχανοδηγοί, οι οποίοι «γνώριζαν όλους τους κανονισμούς και σεβάστηκαν όλες τις σιδηροδρομικές διατάξεις».

Σε ερώτημα για τους ιατρικούς λόγους βάσει των οποίων ο μηχανοδηγός της επιβατικής αμαξοστοιχίας είχε λάβει άδεια ασθένειας 40 ημερών το 2017, ο κ. Καποτόρτο είπε ότι από τα αρχεία «προκύπτει ότι ο συγκεκριμένος απείχε λόγω ασθενείας αλλά δεν τεκμηριώνεται για ποιο λόγο... Διαπιστώσαμε από τα αρχεία ότι απείχε για το αναφερόμενο διάστημα και στη συνέχεια εξετάστηκε από γιατρό για να μπορέσει να επιστρέψει στα καθήκοντά του».