Χιόνια θα δούμε και στην Αττική στην κακοκαιρία-εξπρές που έρχεται από την Κυριακή, «ντύνοντας» στα λευκά τα βόρεια του νομού.

Ο Κλέαρχος Μαρουσάκης λέει πως τα χιόνια θα έρθουν από τη θάλασσα και θα επηρεάσουν και την Αττική. Παράλληλα, δημοσιεύει στη σελίδα του στο Facebook χάρτες με τις περιοχές του λεκανοπεδίου όπου θα χιονίσει από την Κυριακή. Μιλά για μια «φωτοβολίδα» ψύχους και χιονιού που βρίσκεται προ των πυλών και η οποία θα επηρεάσει και την Αττική, με χιονοπτώσεις στα βόρεια.

«Κι ενώ κάποιος θα περίμενε το χιονιά αυτόν να κατεβαίνει από τα βόρεια, στην περίπτωση αυτή θα δούμε το χιονιά να μας έρχεται από τη θάλασσα και συγκεκριμένα μέσα από το Αιγαίο. Ναι, πολύ σωστά διαβάσατε, μπορεί το κρύο να μας κατεβαίνει από τη βόρεια-βορειοανατολική Ευρώπη, αν όμως αυτές οι πολικές αέριες μάζες δεν πάρουν από κάπου υγρασία, τότε θα μείνουν ξηρές, προκαλώντας αυτό που λέμε ξερόκρυο. Το ξερόκρυο, λοιπόν, θα αφορά τη δυτική και βόρεια χώρα, εκεί όπου η Πίνδος θα λειτουργήσει σαν φράχτης και θα εμποδίσει τις συννεφιές με τα χιόνια να κινηθούν και προς αυτές τις περιοχές.

Ανατολικότερα όμως, με την επίδραση και της θάλασσας του Αιγαίου, το κρύο θα συνοδεύεται και από χιόνι ή χιονόνερο αναλόγως και το υψόμετρο, μια και ο κρύος αέρας θα εμπλουτίζεται με υδρατμούς δίνοντας αυτά τα υδατώδη κατακρημνίσματα. Η επιδείνωση του καιρού αναμένεται από την Κυριακή το μεσημέρι με απόγευμα, όπου το όλο φαινόμενο θα φτάσει στη μέγιστη έντασή του το διήμερο Δευτέρα - Τρίτη και από Τετάρτη θα αρχίσουμε να μιλάμε για περιορισμό του φαινομένου και εξασθένιση.

Χιόνια θα δούμε και στο νομό Αττικής στη γύρω ορεινή ημιορεινή ζώνη, αλλά και σε χαμηλότερα υψόμετρα, προς τα βόρεια τμήματα, με ένα ενδεικτικό υψόμετρο τα 300-400 περίπου μέτρα και πάνω για τα βόρεια πάντα τμήματα. Πρόσκαιρες τοπικές χιονοπτώσεις ίσως παρατηρηθούν γενικότερα στο νομό, ιδιαίτερα τις βραδινές και πρωινές ώρες, όπου θα γενικεύεται η ψυχρή μεταφορά, χωρίς αυτό να σημαίνει όμως ότι θα συνοδεύονται και από χιονόστρωση».


Σάκης Αρναούτογλου: Μπόρες και τοπικά θυελλώδεις βοριάδες

Από την πλευρά του, σε προγενέστερη πρόγνωσή του ο Σάκης Αρναούτογλου δίνει αυξημένες πιθανότητες για μπόρες χιονιού στην Αττική από τη Δευτέρα.

Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του στο Facebook: «Η πιθανότητα για αξιόλογες μπόρες χιονιού στην Αττική την ερχόμενη Δευτέρα και την Τρίτη 29-30/1 παραμένει και με τα σημερινά προγνωστικά στοιχεία πολύ μεγάλη». Ο Σάκης Αρναούτογλου σημειώνει πως οι περιοχές όπου θα χιονίσει είναι: «Στον Διόνυσο, τη Νέα Πεντέλη, το Βαρνάβα, τα Βίλια, το Κρυονέρι, την Άνοιξη, τις Αφίδνες, τη Δροσιά, το Καπανδρίτι, τη Σταμάτα, τους Θρακομακεδόνες, την Ανθούσα, το Πολυδένδρι, την Εκάλη, τη Φυλή, τη Νέα Ερυθραία, την Οινόη, αλλά και την Κηφισιά, τα Μελίσσια, την Πεύκη, τα Βριλήσσια, το Γραμματικό, την Αγία Παρασκευή, τη Λυκόβρυση και το Μαρούσι.

Όσο για την πόλη της Θεσσαλονίκης και τις γύρω περιοχές: Μεγάλη προσοχή στους πολύ ισχυρούς έως και τοπικά θυελλώδεις βοριάδες, που κατά διαστήματα με ολιγόωρες παύσεις θα επικρατήσουν στην περιοχή από σήμερα (σ.σ.: Πέμπτη) το μεσημέρι μέχρι και τα ξημερώματα της Κυριακής. Δεν παρκάρουμε, αλλά και προσέχουμε τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντ
ρα!!!», σημειώνει.