Μια ακατανόητα τεράστια αύξηση στη διάδοση του διαβήτη τύπου 2 κατά τη διάρκεια της χρονικής περιόδου 2021-2023 διαπιστώνουν οι επικεφαλής της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων - Σωματείων Ασθενών με Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ).

Οι ίδιοι εκτιμούν ότι πρόκειται για μια απολύτως πλασματική αύξηση, η οποία περιλαμβάνει επίσης τους δήθεν διαβητικούς ασθενείς, για τους οποίους συνταγογραφήθηκε ηλεκτρονικά το περιβόητο φαρμακευτικό σκεύασμα Ozempic, όχι για να αντιμετωπίσουν τον διαβήτη, αλλά για να... χάσουν βάρος.


Πλασματική αύξηση κατά 100.000 των ασθενών στη χώρα μας

Υπενθυμίζεται ότι το Ozempic είχε εξαφανισθεί την άνοιξη του 2023 από τα ράφια των ιδιωτικών φαρμακείων της χώρας μας, όταν η παραζάλη με το εν λόγω σκεύασμα, για λόγους... απώλειας βάρους, είχε λάβει διεθνείς διαστάσεις και είχε προκαλέσει ακόμη και διαδοχικές δημόσιες παρεμβάσεις από πλευράς του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ).

*Διαβάστε εδώ: Νέα μελέτη-σοκ: Το φάρμακο Ozempic μπορεί να ευθύνεται για στομαχική παράλυση και τάσεις αυτοκτονίας

Σύμφωνα με όσα δηλώνει στην «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ» ο πρόεδρος της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, Χρήστος Δαραμήλας, η ομοσπονδία διαπίστωσε ότι η αύξηση των διαβητικών ασθενών στη χώρα μας κατά το χρονικό διάστημα 2021-2023 ξεπέρασε ακόμη και το 15%, ενώ μόνο για το 2023 ξεπέρασε ακόμη και το 8%, ποσοστό το οποίο αντιστοιχεί σε περίπου 100.000 νέους ασθενείς, τη στιγμή κατά την οποία ο πρόεδρος της ομοσπονδίας προσδιορίζει στις 30.000- 40.000 την ετήσια αύξηση των διαβητικών ασθενών.

Ο Χρήστος Δαραμήλας αναρωτιέται: «Ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί, πράγματι, σε άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 ή μήπως είναι ψευδείς διαγνώσεις για να αποφευχθεί η εξολοκλήρου αγορά των φαρμάκων GLP-1 αναλόγων, τα οποία έχουν υψηλό κόστος και ανάμεσα στις ευεργετικές τους ικανότητες είναι και η απώλεια του σωματικού βάρους;» Μάλιστα, σε σχετική επιστολή της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ προς τη διοίκηση του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), η ομοσπονδία επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι «για την αποφυγή υπερσυνταγογράφησης ή έκδοσης ψευδών συνταγογραφήσεων, που έχουν ως αποτέλεσμα -μεταξύ άλλων- τη δημιουργία ελλείψεων φαρμάκων στην αγορά, η οποία θέτει σε κίνδυνο την υγεία των πασχόντων με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ προτείνει την υιοθέτηση ασφαλιστικών δικλίδων για τη συνταγογράφησή τους.

Αυτές θα πρέπει να βασίζονται σε συγκεκριμένα κριτήρια, όπως:
►Η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη
►Ο δείκτης μάζας σώματος (BMI)
►Πιθανές καρδιαγγειακές παθήσεις. Με αυτόν τον τρόπο θα διασφαλιστεί η χορήγηση των φαρμάκων αυτών μόνο στους πάσχοντες που τα έχουν πραγματικά ανάγκη, συμβάλλοντας αποτελεσματικά στη βέλτιστη πρόσβασή τους σε αυτά».