Θόδωρος Φορτσάκης: Ο "Ιππότης" που τα έβαλε με το κατεστημένο
Η πορεία του από τη Νομική Σχολή έως σήμερα
Το ημερολόγιο δείχνει 11 Ιουλίου 2014. Μόλις έχει ολοκληρωθεί ο β΄ γύρος της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας. Το αποτέλεσμα ανακοινώνεται. Νέος πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών ο Θόδωρος Φορτσάκης που συγκέντρωσε 810 ψήφους. Για την ιστορία, δεύτερος ήταν 548 ψήφους ο καθηγητής Παιδιατρικής Γεώργιος Χρούσος.
Ο Θόδωρος Φορτσάκης, τέσσερις μήνες μετά, νιώθει την πίεση των φοιτητών. Το πρώτο «κτύπημα» έγινε με την συνδρομή τριών βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ (Απόστολος Αλεξόπουλος, Χρήστος Μαντάς και Θεανώ Φωτίου) που μαζί με ομάδα φοιτητών και διοικητικών υπαλλήλων μπήκαν στα Προπύλαια για να απαιτήσουν την άρση των μέτρων ελέγχου των εισερχόμενων στο κτίριο, όπως αποφάσισε η νέα πρυτανική αρχή. Αυτή ήταν μόνο η αρχή
Σήμερα, έφτασαν στο σημείο πρωτοφανές να τον κλειδώσουν στην σύγκλητο, τραβώντας μάλιστα με τα κινητά τους τις σκηνές άπειρου κάλλους που διαδραματίστηκαν στην αίθουσα, έτσι, για να γίνουν μάγκες, ώστε να τα ανεβάσουν στα social media. Ο ίδιος δεν κρατήθηκε και ξέσπασε εναντίον τους. «Έξω, έξω, περάστε έξω» φώναζε την ώρα που οι καθηγητές έβλεπαν έναν ήρεμο άνθρωπο να βγαίνει από τα ρούχα του. Δεν περίμεναν όπως και ο ίδιος πως θα ξετυλίγονταν τέτοιες εικόνες και μάλιστα μέσα στο Πανεπιστήμιο.
Ο «ιππότης», όπως τον λένε όσοι τον ξέρουν, από πολύ νωρίς (27 Ιουλίου) είχε μιλήσει για ιδιωτική φύλαξη μιλώντας στην «Ελευθεροτυπία». Χαρακτηριστικά είχε υπογραμμίσει τα εξής: «Όπως συμβαίνει σε όλα τα Πανεπιστήμια του εξωτερικού, πρέπει και εμείς να διαθέτουμε και ιδιωτική φύλαξη, ώστε να διασφαλίζεται η απρόσκοπτη λειτουργία μας. Η φύλαξη δεν στρέφεται κατά των φοιτητών, είναι φύλαξη υπέρ αυτών, των διδασκόντων και των άλλων εργαζομένων στο Πανεπιστήμιο έναντι των εξωτερικών εγκληματικών παρεμβάσεων. Αλίμονο αν αφήσουμε το χώρο μας αφύλακτο για λαθρεμπόριο, ναρκωτικά και άλλες ανομίες». Τότε δεν συνέβη τίποτα.. Κανείς δεν διαμαρτυρήθηκε
Επίσης, στις 17 Σεπτεμβρίου, ο Θόδωρος Φορτσάκης συναντιέται με τον Αντώνη Σαμαρά ώστε να του παρουσιάσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει. Τον ενημέρωσε για την έρευνα του ΣΔΟΕ που θα γίνει για τις χρηματικές κινήσεις και δραστηριότητες όλων των υπηρεσιών του ΑΕΙ, περιλαμβανομένων και των νοσοκομείων. «Ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε να εξαντλήσει κάθε περιθώριο για την αύξηση της χρηματοδότησής μας» δήλωσε μετά την συνάντηση, προσθέτοντας πως το ΕΚΠΑ θα προτείνει μέτρα ώστε να δημιουργηθεί το ευνοϊκό περιβάλλον για τους επιστήμονες και τους ερευνητές, σε μία προσπάθεια τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ να καταφέρουν να αυξήσουν τους πόρους τους και να αξιοποιήσουν την περιουσία τους λειτουργώντας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια αλλά και με όρους λογοδοσίας και διαφάνειας. Και τότε, κανείς δεν μίλησε
Ποιος είναι όμως αλήθεια ο Θόδωρος Φορτσάκης;
- Πρόεδρος της Νομικής Σχολής Αθηνών και Διευθυντής του Τομέα Δημοσίου Δικαίου.
- Επισκέπτης Καθηγητής στη Σορβόννη (Paris 1 και Paris 2) και στο Πανεπιστήμιο Paul Cezanne Aix-Marseille.
- Μέλος του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου, δικηγόρος στον ’ρειο Πάγο, Πρόεδρος ή μέλος πολλών επιστημονικών φορέων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και πολλών νομοπαρασκευαστικών επιτροπών διαφόρων υπουργείων.
- Μέλος της Εφορευτικής Επιτροπής της Εθνικής Βιβλιοθήκης, της Εθνικής Επιτροπής Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και της Επιτροπής Ανταγωνισμού.
- Διεθνής εμπειρογνώμονας του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Στρασβούργο, με πολλές αποστολές στην ανατολική Ευρώπη και κεντρική Ασία.
Έχει δημοσιεύσει πολλά βιβλία και περισσότερα από 100 άρθρα στα ελληνικά, γαλλικά και αγγλικά. Είναι επίσης Πρόεδρος της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, έχει τιμηθεί με τα Γαλλικά Παράσημα «Chevalier» και «Officier» του Τάγματος του Ακαδημαϊκού Φοίνικα ενώ του έχει απονεμηθεί ο τίτλος του ’ρχοντος Δικαιοφύλακα του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής.
Να σημειώσουμε τέλος πως ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών είχε οριστεί πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της Δημόσιας Τηλεόρασης ενώ έχει διατελέσει μέλος της Επιτροπής Ανταγωνισμού (2000-2003) και σύμβουλος του Κ. Μητσοτάκη σε θέματα Διοικητικού Δικαίου (1990-1991).