Σφοδρότατη σύγκρουση με απρόβλεπτες διαστάσεις για τα συμφέροντα του ελληνισμού, έχει ξεσπάσει στην ελληνική ομογένεια στις ΗΠΑ και η οποία παίρνει χαρακτηριστικά δημόσιας αντιπαράθεσης μεταξύ του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου και του εκδότη της εφημερίδας Εθνικός Κήρυκας, Αντώνη Διαματάρη.

Διαβάστε επίσης: Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος: "Ο αντισημιτισμός στίγμα για τον πολιτισμό μας"

Η νέα αφορμή για την σύγκρουση ήταν η συνέντευξη του κ. Ελπιδοφόρου στα ΝΕΑ και τα σαφή υπονοούμενα για τον κ. Διαματάρη, καθώς και η σκληρή απάντηση που έλαβε ο ιεράρχης από το πρωτοσέλιδο του Εθνικού Κήρυκα και η οποία έφερε την υπογραφή του εκδότη.

Η απάντηση που έδωσε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής στο ερώτημα αν είναι κατάσκοπος της Τουρκίας, τροφοδότησε την αντιπαράθεση. «Αυτοί που προσπαθούν να διχάσουν την Ομογένεια είναι αυτοί οι οποίοι θα ήθελαν ο Αρχιεπίσκοπος να κάνει αυτό που του λένε εκείνοι. Κανείς σοβαρός Αρχιεπίσκοπος όμως δεν είναι δυνατόν ποτέ να παραχωρήσει, να εκχωρήσει τις ευθύνες του, σε ένα Μέσο Ενημέρωσης, το οποίο φιλοδοξεί να κατευθύνει ομογενειακά ζητήματα για να εισπράξει το αντίτιμο πάλι από την Ελλάδα». Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής συμπλήρωνε με νόημα και σαφές υπονοούμενο για τον Εθνικό Κήρυκα: «Όσοι κοιτούν την Ομογένεια από την προοπτική των Αθηνών παρασύρονται από συγκεκριμένα μέσα ενημέρωσης που προσπαθούν να δημιουργήσουν αυτήν την εικόνα. Αλλά όταν ζει κανείς στις Ηνωμένες Πολιτείες, και συζητά με τους θεσμούς που δραστηριοποιούνται εκεί, έχει μια εντελώς διαφορετική εικόνα. Η ΑΧΕΠΑ, μια από τις πιο καλά δικτυωμένες και θεμελιωμένες ομογενειακές οργανώσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες, δεν συμφωνεί με την άποψη ότι εγώ διαιρώ την Ομογένεια».

Η απάντηση του Αντώνη Διαματάρη στη δήλωση του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου


Ο κ. Διαματάρης εκ των πραγμάτων εξέλαβε την απάντηση αυτή ως φωτογραφική για το πρόσωπό του και την επιλογή που είχε κάνει ο κ. Μητσοτάκης να τον διορίσει υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για τον απόδημο ελληνισμό. Στο πλαίσιο αυτό ο εκδότης του Εθνικού Κήρυκα απάντησε χαρακτηριστικά: «Αν και είναι δύσκολο να συνδέσει κανείς τις έννοιες της σκέψης του Σεβασμιότατου, σε περίπτωση που εννοεί, όπως εικάζω, ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης με διόρισε υφυπουργό των Εξωτερικών για τον Απόδημο Ελληνισμό σε αντάλλαγμα για τις υπηρεσίες μου στην Ομογένεια, για περισσότερο από τέσσερις δεκαετίες, ερωτώ:

Μήπως ο κ. Μητσοτάκης με διόρισε υφυπουργό των Εξωτερικών για τον Απόδημο Ελληνισμό όχι μόνο εξαιτίας της σχέσης που μας συνδέει, αλλά γιατί πρώτα απ’ όλα και πάνω απ’ όλα λίγοι γνωρίζουν την Ομογένεια των ΗΠΑ, όσο εγώ;

’Η μήπως αυτό δεν επαληθεύτηκε με τα έργα που έκανα, τα σχέδια που κατέστρωσα, τις πρωτοβουλίες που ανέλαβα στους 5 μήνες που υπηρέτησα από αυτή την θέση, όπως αναγνωρίζεται γενικά και όπως και ο ίδιος γνωρίζει από προσωπική εμπειρία;»

Στο ίδιο κείμενο στο πρωτοσέλιδο του Εθνικού Κήρυκα υπογραμμίζεται πως είναι τραγικό να ερωτάται ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής για το αν είναι πράκτορας των Τούρκων. Κατά τα λοιπά, ο κ. Διαματάρης καλεί τον κ. Ελπιδοφόρο αν θεωρεί ότι αδικείται από τον Εθνικό Κήρυκα να προβεί σε διάψευση των όσων κατά καιρούς έχει γράψει η εφημερίδα