Συλλαλητήριο με τα τρακτέρ τους στην Καρδίτσα αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν σήμερα, Τετάρτη 31/01, οι αγρότες.

Η απόφαση ελήφθη χθες κατά την πανθεσσαλική σύσκεψη που έλαβε χώρα στον Παλαμά.

Σημειώνεται ότι οι αγρότες έχουν αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να κλείσει η Εθνική Οδός ταυτόχρονα σε Λάρισα, Τρίκαλα, Καρδίτσα και Βόλο.


Συλλαλητήριο και στη Θεσσαλονίκη

Συλλαλητήριο από τους Θεσσαλούς αγρότες έχει προγραμματιστεί και το μεσημέρι του Σαββάτου στην Agrotica, στη Θεσσαλονίκη.

Τρακτέρ από τις Σέρρες θα κάνουν την εμφάνιση τους νωρίς το πρωί της Πέμπτης 1/02, στην Εγνατία Οδό, στο δρόμο Σερρών-Θεσσαλονίκης. Οι Σερραίοι αγρότες θα ξεκινήσουν νωρίς το πρωί από την πόλη των Σερρών με προορισμό τη Θεσσαλονίκη όπου θα πάρουν μέρος στο συλλαλητήριο που θα γίνει στις 13:00 στην Agrotica και όπως αποφάσισαν θα παραμείνουν εκεί μέχρι και την Κυριακή.

*Διαβάστε εδώ: Οι "κρυφές" ειδήσεις της συνέντευξης Μητσοτάκη: Οικονομική στήριξη αγροτών, αυξήσεις στα μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων, νέα πρόστιμα για την ακρίβεια και σταθερή σχέση με το αμερικανικό Κογκρέσο

Συλλαλητήριο διαμαρτυρίας και μηχανοκίνητη πορεία θα κάνουν σήμερα και οι αγρότες του βορείου Έβρου. Η προσυγκέντρωση των τρακτέρ θα γίνει στις 10:00 το πρωί στον βόρειο κόμβο και στη συνέχεια θα μπουν στην πόλη και θα παρατάξουν τα αγροτικά τους μηχανήματα στο κέντρο, για όση ώρα θα διαρκέσει το συλλαλητήριο.

Στον χορό των κινητοποιήσεων και οι αγρότες της Αχαΐας, οι οποίοι σήμερα θα συγκεντρωθούν στο κτίριο της Περιφέρειας περνώντας με τα τρακτέρ τους μέσα από την Πάτρα.


Η αποζημίωση που θα λάβουν οι αγρότες

Έως και 10.000 ευρώ θα φθάσει η αποζημίωση στους αγρότες που επλήγησαν από την κακοκαιρία Daniel, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος πρόσθεσε ότι θα γίνουν και παρεμβάσεις σε υποδομές στη Θεσσαλία που θα φτάσουν το 1 δισ. ευρώ.

Από την επομένη εβδομάδα θα μπορούν να υποβάλουν την αίτηση αναθεωρημένη ή νέα μέσα από την πλατφόρμα της πρώτης αρωγής, arogi.gov.gr και θα ακολουθήσει διαδικασία διασταυρώσεων.

Κατά τον πρώτο κύκλο, έχουν ήδη χορηγηθεί 33,9 εκατ. ευρώ προς 16.400 αγροτικές εκμεταλλεύσεις και κτηνοτροφικές μονάδες.

Κατά τον δεύτερο κύκλο, θα υπάρχει πρόσθετη αρωγή ύψους 5.000 ευρώ ανά παραγωγό, για σοβαρές ζημιές και 10.000 ευρώ ανά παραγωγό για πολύ σοβαρές ζημιές σε εξοπλισμό, σε πρώτες ύλες, σε αποθηκευμένα προϊόντα και κατεστραμμένα οχήματα.

Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι θα πρέπει να υποβάλουν τους σχετικούς φακέλους μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου 2024, ώστε να μπορέσουν να δρομολογηθούν όλες οι διαδικασίες για την καταβολή τόσο της προκαταβολής, όσο και της τελικής επιχορήγησης στο πλαίσιο της κρατικής αρωγής. Μόνο το 14% των αγροτών που έχουν υποστεί ζημιές έχει υποβάλλει φάκελο και οι πληρωμές των προκαταβολών του 50% της ζημιάς ξεκινούν από την Παρασκευή.