Η Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) αναμένεται να υποδεχθεί τον Σεπτέμβριο του 2024 την τρίτη τάξη φοιτητών Ιατρικής στο αγγλόφωνο Ιατρικό Πτυχίο (MD), ένα εξαετές Πρόγραμμα Προπτυχιακών Σπουδών που απευθύνεται ειδικά σε πολίτες του εξωτερικού από ευρωπαϊκές και μη ευρωπαϊκές χώρες.

Τι χρειάζεται για να κάνεις αίτηση

Οι μελλοντικοί αλλοδαποί αιτούντες, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα thenationalherald.com, θα πρέπει να έχουν παρακολουθήσει τα δύο τελευταία έτη του Λυκείου εκτός Ελλάδας και να είναι κάτοχοι απολυτηρίου Λυκείου (ή ισότιμου πτυχίου) που αποκτήθηκε έως τον Ιούλιο του 2024, το οποίο τους δίνει το δικαίωμα εισαγωγής σε Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας αποφοίτησής τους. Επιπλέον, οι υποψήφιοι θα πρέπει να πληρούν τουλάχιστον μία από τις διεθνώς αποδεκτές προϋποθέσεις εισαγωγής στο πρόγραμμα, όπως: να κατέχουν εξετάσεις εισαγωγής MCAT, BMAT, UCAT, να έχουν υψηλούς βαθμούς IB, A-level στο σχολείο, τέσσερις ή περισσότερους βαθμούς Advanced Placement (AP) στα επιστημονικά μαθήματα, βαθμολογία στην 5η τάξη συν υψηλή βαθμολογία στο SAT. Δικαίωμα υποβολής αίτησης έχουν επίσης οι απόφοιτοι προπτυχιακών προγραμμάτων κολλεγίων στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σημειώνεται πως το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και η Ιατρική Σχολή του, είναι τα παλαιότερα ακαδημαϊκά ιδρύματα στην Ελλάδα, που ιδρύθηκαν το 1837. Με έδρα την Αθήνα, την πρωτεύουσα της Ελλάδας, το Πανεπιστήμιο έχει καταστήσει την παγκόσμια προβολή ακρογωνιαίο λίθο του 10ετούς στρατηγικού του σχεδίου και διαθέτει ήδη 7.600 διεθνείς φοιτητές.

Το πρόγραμμα έχει πιστοποιηθεί με διάκριση από την Ελληνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης

Να σημειωθεί πως το πρόγραμμα Medical Degree στα Αγγλικά έχει πιστοποιηθεί με διάκριση από την Ελληνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης και το πρόγραμμα σπουδών του είναι ο «καθρέφτης» του αντίστοιχου εξαετούς προγράμματος στην ελληνική γλώσσα. Τα μαθήματα παραδίδονται στην αγγλική γλώσσα από καθηγητές και ερευνητές του ΕΚΠΑ με υψηλή αναγνώριση. Το πτυχίο MD απαιτεί πλήρη εξαετή (12 εξάμηνα) παρακολούθηση και επιτυχή εξέταση σε 60 μαθήματα (360 ECTS). Τα πρώτα πέντε εξάμηνα επικεντρώνονται σε μαθήματα βασικών επιστημών και εργαστηριακές εργασίες εντός της πανεπιστημιούπολης, ενώ τα επόμενα τέσσερα περιλαμβάνουν κλινικά μαθήματα και ενδονοσοκομειακή εκπαίδευση- τα τρία τελευταία εξάμηνα επικεντρώνονται στην κλινική πρακτική άσκηση, δηλαδή ολοήμερη κλινική εκπαίδευση στις κύριες κλινικές ειδικότητες σε 16 Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία που παρέχουν καθημερινά υψηλής ποιότητας υπηρεσίες υγείας στη μητροπολιτική περιοχή της Αθήνας.

Επιπλέον, το πρόγραμμα οδηγεί στην απόκτηση πτυχίου MD και καθιστά τους αποφοίτους του επιλέξιμους για διαπίστευση από την ECFMG και για μεταπτυχιακή ιατρική εκπαίδευση στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Ιατρική Σχολή έχει ένα πολύ επιτυχημένο ιστορικό τοποθέτησης των αποφοίτων της στα πιο διάσημα προγράμματα ειδίκευσης και υποτροφίας στις Ηνωμένες Πολιτείες. Μάλιστα,απόφοιτοι της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ ηγούνται ορισμένων από τα πιο διάσημα κλινικά τμήματα σε πανεπιστημιακά νοσοκομεία σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Για περισσότερες πληροφορίες δείτε ΕΔΩ.

Πηγή: thenationalherald.com