«Υπάρχει σοβαρός λόγος για τη διεξαγωγή των εξετάσεων στα ΑΕΙ εξ αποστάσεως, γιατί το θέμα έχει αποκτήσει διαστάσεις πανελλαδικές, όμως πρέπει να είναι η έσχατη λύση», δήλωσε ο κοσμήτορας της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, Παναγιώτης Γκλαβίνης, στα Παραπολιτικά 90.1 και την εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή. Όπως τόνισε, οι εξετάσεις θα γίνουν «με ψηφιακά μέσα κατά τον προσφορότερο δυνατό τρόπο ώστε να διασφαλίζεται και το αδιάβλητο στο μέτρο που μπορεί να διασφαλιστεί».

«Την ψηφιακή εξέταση που είναι ένα διαφορετικό πράγμα από τη διαδικτυακή εκπαίδευση τη χρησιμοποιούσαμε τον καιρό που πραγματικά ήταν ζήτημα ζωής και θανάτου», συμπλήρωσε ο Παναγιώτης Γκλαβίνης.

Όπως είπε για τις εξεταστικές με ψηφιακά μέσα τα δύο χρόνια covid: «Τη ψηφιακή εξέταση που είναι ένα διαφορετικό πράγμα από την διαδικτυακή εκπαίδευση την χρησιμοποιούσαμε τον καιρό που πραγματικά ήταν ζήτημα ζωής και θανάτου επομένως εκεί κλείσαμε τα μάτια διότι γνωρίζαμε ότι δώσαμε πτυχία σε ανθρώπους που δεν θα το παίρνανε τουλάχιστον τόσο εύκολα όσο το πήρανε. Αυτό ειναι αποδεδειγμένο από νούμερα όμως είχαμε πάρα πολύ σοβαρό λόγο».

Διαβάστε ακόμα: Καταλήψεις στα ΑΕΙ: Οι Σύγκλητοι καταλήγουν σε εξεταστική εξ αποστάσεως - Αναλυτικά η λίστα με τα πανεπιστήμια


Αποσπάσματα από την συνέντευξη του Παναγιώτη Γκλαβίνη στα Παραπολιτικά 90,1

Ο κοσμήτορας της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, κος Παναγιώτης Γκλαβίνης, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 fm στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή.

Αναφορικά με τις καταλήψεις στο ΑΠΘ

Η πλειοψηφία των σχολών τελεί υπό κατάληψη, ορισμένες σχολές μάλιστα αφού κινητοποιηθούν οι φοιτητές αποφασίζουν και αίρουν την κατάληψη, επαναλαμβάνουν εντελώς καταχρηστικά τις συνελεύσεις οι ακραίοι φοιτητές και ξαναρίχνουν το τμήμα τους σε κατάληψη. Ορισμένες καταλήψεις είναι βίαιες, είναι ακραίες με την έννοια πως απαγορεύουν την είσοδο σε όλο το διοικητικό, τεχνικό και εκπαιδευτικό προσωπικό και όχι μόνο στους φοιτητές.

Το ασυνήθιστο είναι ότι επιλέγεται μια περίοδος εξετάσεων με σκοπό και αποτέλεσμα ενδεχομένως να υφίστανται στα ζωτικά τους συμφέροντα οι φοιτητές τεράστια ζημία ιδίως αυτοί οι οποίοι μετακινούνται από τις πόλεις τους ειδικά για να δώσουν εξετάσουν όταν έχουν λίγα μαθήματα για να πάρουν πτυχίο.

Ερωτηθείς αν μπορεί να γίνει η εξεταστική με ψηφιακά μέσα και αν τα δύο χρόνια covid δόθηκαν «πέτσινα πτυχία»

Χθες αποφάσισε κατά πλειοψηφία η Σύγκλητος του πανεπιστημίου μας να επιτρέψει τη διεξαγωγή των εξετάσεων, στα τμήματα που βρίσκονται υπό κατάληψη, με ψηφιακά μέσα κατά τον προσφορότερο δυνατό τρόπο ώστε να διασφαλίζεται και το αδιάβλητο στο μέτρο που μπορεί να διασφαλιστεί.

Γιατί κάποιοι αντιδρούν στην ψηφιακή εξεταστική

Τη ψηφιακή εξέταση που είναι ένα διαφορετικό πράγμα από την διαδικτυακή εκπαίδευση την χρησιμοποιούσαμε τον καιρό που πραγματικά ήταν ζήτημα ζωής και θανάτου επομένως εκεί κλείσαμε τα μάτια διότι γνωρίζαμε ότι δώσαμε πτυχία σε ανθρώπους που δεν θα το παίρνανε τουλάχιστον τόσο εύκολα όσο το πήρανε. Αυτό ειναι αποδεδειγμένο από νούμερα όμως είχαμε πάρα πολύ σοβαρό λόγο. Και αυτή τη στιγμή υπάρχει σοβαρός λόγος γιατί το θέμα έχει αποκτήσει διαστάσεις πανελλαδικές όμως πρέπει να είναι η έσχατη λύση. Πρέπει να αξιοποιήσουμε όλες τις άλλες λύσεις κυρίως την πειθώ του φοιτητόκοσμου να έρθει να πάρει τις σχολές στα χέρια του.