Ένας από τους πιο ζεστούς μήνες των τελευταίων ετών ήταν ο φετινός Ιανουάριος. Σύμφωνα με το δίκτυο 53 μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, που λειτουργούν ανελλιπώς από το 2010 μέχρι σήμερα, η μέση μηνιαία τιμή της μέγιστης θερμοκρασίας τον Ιανουάριο 2024 ήταν από τις υψηλότερες των τελευταίων 15 ετών στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας.

Ο φετινός Ιανουάριος χαρακτηρίστηκε από πολλές ημέρες με θετικές αποκλίσεις θερμοκρασίας και ήταν o 2ος πιο θερμός Ιανουάριος από το 2010 στη Βόρεια Ελλάδα και στη Θεσσαλία. Στη Δυτική Μακεδονία καταγράφηκαν οι μεγαλύτερες θετικές αποκλίσεις θερμοκρασίας, με τις μέσες μηνιαίες τιμές να κυμαίνονται έως και 3,0 °C πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Στη Δυτική και Στερεά Ελλάδα, στην Πελ/νησο, και στα νησιά του Αιγαίου καταγράφηκαν μικρότερες αποκλίσεις, από +1.3 °C έως +1.6 °C. Συγκεκριμένα η απόκλιση Ιανουαρίου 2024 από τα κανονικά επίπεδα της εποχής ήταν +1,3 βαθμούς Κελσίου για την Κρήτη

Ο χάρτης του meteo.gr για τον καιρό δείχνει τις αποκλίσεις της μέσης μέγιστης θερμοκρασίας τον Ιανουάριο 2024 ανά γεωγραφικό διαμέρισμα.

xartis_thermokrasies_ianouarios1


Καιρός: Μέση μηνιαία θερμοκρασία ανά περιοχή

Το επόμενο γράφημα παρουσιάζει την κατάταξη του μήνα Ιανουαρίου ανά έτος, ανάλογα με τη μέση μηνιαία τιμή της μέγιστης θερμοκρασίας. Για τη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλία ήταν ο πιο θερμός μήνας τα τελευταία 15 χρόνια, και για τη Δυτική Ελλάδα ο 3ος πιο θερμός. Το πρώτο δεκαήμερο του μήνα σημειώθηκαν οι υψηλότερες θετικές αποκλίσεις θερμοκρασίας, της τάξης των 12 °C πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα, ενώ η πιο ψυχρή περίοδος με αρνητικές αποκλίσεις στην Ανατολική Ελλάδα ήταν το τελευταίο πενθήμερο του μήνα, κατά την Κακοκαιρία "Αυγή".

xartis_thermokrasies_ianouarios2


Meteo.gr: Απόκλιση στις μέγιστες θερμοκρασίες

Στην Αθήνα, η μέση μηνιαία τιμή απόκλισης της μέγιστης θερμοκρασίας ήταν +0,5 °C, με 18 από τις 31 ημέρες του μήνα να είναι θερμότερες από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Στη Θεσσαλονίκη, 19 ημέρες του μήνα ήταν θερμότερες από τη μέση τιμή της περιόδου 2010-2019, όπου η μέση μέγιστη θερμοκρασία του μήνα κυμάνθηκε +1,9 ºC πάνω από τα κανονικά επίπεδα. Στη Ξάνθη και στην Πτολεμαΐδα παρατηρήθηκαν οι περισσότερες ημέρες με θετική απόκλιση θερμοκρασίας (23 ημέρες) και ακολουθούν η Νάουσα και η Πάτρα με 22 ημέρες.

Στο τελευταίο γράφημα του meteo.gr εμφανίζονται οι τιμές των αποκλίσεων και για τους 53 μετεωρολογικούς σταθμούς.

xartis_thermokrasies_ianouarios3