Στα χέρια της αιγυπτιακής κυβέρνησης βρίσκεται από την περασµένη ∆ευτέρα ο φάκελος για τη δηµιουργία του πρώτου παραρτήµατος ελληνικού πανεπιστηµίου στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, σε συνεργασία µε το Πανεπιστήµιο Πατρών. Πρόκειται για ένα σηµαντικό βήµα στο πλαίσιο της εξωστρέφειας των δηµόσιων ΑΕΙ, που αναβαθµίζονται ως εκπαιδευτικά κέντρα σε διεθνές επίπεδο. Ταυτόχρονα, όµως, αποτελεί και µια προσπάθεια για τη διασφάλιση της ιστορικής και πολιτισµικής κληρονοµιάς, την αξιοποίηση κτιρίων και µνηµείων στην πόλη και τη διάσωση σπουδαίων ιστορικών αρχείων, στα οποία περιλαµβάνονται απόρρητα έγγραφα της ελληνικής κυβέρνησης από τον Β’ Παγκόσµιο Πόλεµο.

Το εγχείρηµα τελεί υπό την αιγίδα της Βουλής, µε τη συµπαράσταση των υπουργείων Εξωτερικών και Παιδείας, καθώς και του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής. Η υπογραφή της σχετικής συµφωνίας έγινε στις 22 Σεπτεµβρίου 2023 και η λειτουργία του παραρτήµατος αναµένεται άµεσα. Παρέστη ως εκπρόσωπος της Βουλής ο βουλευτής της Ν.∆. και πρώην υφυπουργός Παιδείας Αγγελος Συρίγος, ο οποίος περιγράφει στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» τους στόχους της συµφωνίας.

Στόχος είναι Ελληνες καθηγητές να διδάσκουν κυρίως ξένους φοιτητές, αλλά το όλο εγχείρηµα έχει και µεγάλη διπλωµατική σηµασία για τη στήριξη της ελληνικής κοινότητας στην Αλεξάνδρεια. Το πανεπιστήµιο θα στεγαστεί σε κτίριο που ανήκει στην ελληνική κοινότητα, ενώ, σύµφωνα µε τα στοιχεία, πρόκειται για οικοδοµικό τετράγωνο στο οποίο στεγάζονται το ελληνικό και το κυπριακό προξενείο, καθώς και το σχολείο της ελληνικής κοινότητας.

Ηδη εκπρόσωποι του Πανεπιστηµίου Πατρών ταξίδεψαν στην Αλεξάνδρεια, τον περασµένο Σεπτέµβριο, και συναντήθηκαν στην Αίθουσα των Μεγάλων Ευεργετών, όπου µε την παρουσία της Κοινοτικής Επιτροπής ο πρύτανης του Πανεπιστηµίου Πατρών, Χρήστος Μπούρας, και ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας, Ανδρέας Βαφειάδης, υπέγραψαν µνηµόνιο πανεπιστηµιακής συνεργασίας µεταξύ των δύο θεσµών.

Με αφορµή το γεγονός αυτό, ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας, Ανδρέας Βαφειάδης, αναφέρθηκε στην επικείµενη συνεργασία της ελληνικής κοινότητας µε το Πανεπιστήµιο Πατρών: «Η Ελληνική Κοινότητα Αλεξανδρείας, έχοντας επίγνωση του ιστορικού της βάρους, θέτει ως πρώτο της στόχο τη διατήρηση και διασφάλιση όλης της ιστορικής και πολιτισµικής κληρονοµιάς που µας άφησαν οι πρόγονοί µας µεγάλοι ευεργέτες. Το οφείλουµε πρωτίστως στη µνήµη όλων αυτών που στήριξαν και αναβάθµισαν την ελληνική Οµογένεια στην Αλεξάνδρεια».

Επίσης, τόνισε ότι «η λειτουργία πανεπιστηµιακού παραρτήµατος θα εµπεριέχει κατά τη συγκρότησή του την απαραίτητη προστασία και αξιοποίηση των ελληνικών δοµών, τα κτίρια και τα µνηµεία στην πόλη, ενώ θα διασωθούν και θα ψηφιοποιηθούν χειρόγραφα και αρχεία που κινδυνεύουν σήµερα να καταστραφούν, όπως αρχεία προξενείου, ιστορικά αρχεία, απόρρητα έγγραφα της ελληνικής κυβέρνησης από τον Β’ Παγκόσµιο Πόλεµο και άλλα πολλά».

*Δημοσιεύθηκε στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ