Oύτε ένα ούτε δύο, αλλά συνολικά 8.000 βιβλία κλάπηκαν από την αποθήκη του «Παλαιοβιβλιοπωλείου Αστέγων», στο κέντρο της Αθήνας.

 Μια κλοπή όμως που έμελλε να πεισμώσει ακόμα περισσότερο και να δώσει ώθηση στους ανθρώπους της αστικής, μη κερδοσκοπικής εταιρείας, η οποία βασίζεται αποκλειστικά σε δωρεές και στις πωλήσεις των βιβλίων από το βιβλιοπωλείο «Anestios», στην οδό Αστυδάμαντος, στο Παγκράτι της Αθήνας.

Ο Λεωνίδας Κουρσούμης, η ψυχή αυτής της προσπάθειας, που έχει εξελιχθεί σε έναν θησαυρό, περιγράφει στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» τα επόμενα σχέδιά του και λέει πως ελπίζει να του δοθεί η ευκαιρία να αφήσει μια αξιοπρόσεκτη πολιτιστική παρακαταθήκη. «Σκοπός είναι να μπορέσουμε να συγκεντρώσουμε ένα ποσό που θα μας βοηθήσει να μετακινηθούμε από την αποθήκη που μας έχει παραχωρηθεί.

Να πάμε σε έναν δικό μας χώρο. Σε έναν χώρο μόνιμο, για να μπορέσουμε να καταλογογραφήσουμε τα βιβλία και να φτιάξουμε τις προϋποθέσεις για τη δημιουργία του e-shop», σημείωσε αρχικά στο περιθώριο της ενέργειας crowdfunding, ύψους 16.000 ευρώ.

Με το ποσό αυτό, το «Παλαιοβιβλιοπωλείο Αστέγων» θα μεταφέρει όλα τα βιβλία του σε μόνιμη αποθήκη. «Για να φτάσουμε στην αποθήκη μας, νομίζω πως το ποσό είναι αρκετό. Ξέρετε, έχουμε ένα πείσμα στη δουλειά μας για να τα καταφέρουμε. Δεν θέλουμε τίποτα περισσότερο. Αναζητούμε έναν αποθηκευτικό χώρο, όχι κατ’ ανάγκη στο κέντρο της Αθήνας. Ας είναι και έξω από αυτή», συμπλήρωσε.

Βιβλιοπωλείο Αστέγων: «Έκαναν φτερά»

Ηταν λίγες μέρες πριν όταν οι υπεύθυνοι της αποθήκης, επί της οδού Πειραιώς, παρατήρησαν πως ένας μεγάλος όγκος βιβλίων, περί τα 8.000, είχε εξαφανιστεί.

«Ηταν βιβλία που προέρχονταν από δωρεές πολιτών, αλλά και από τις Εκδόσεις “Ψυχογιός”, που μας στηρίζει κάθε χρόνο στις γιορτές. Εκαναν φτερά», είπε ο κ. Κουρσούμης, ο οποίος σημείωσε πως «πρόκειται για πραγματική… μετακόμιση. Είναι πολύ δύσκολο να εξαφανιστούν 8.000 βιβλία χωρίς να το πάρει κανείς χαμπάρι». Οι υπεύθυνοι του «Παλαιοβιβλιοπωλείου» δεν θα είχαν καμία αντίρρηση να τα προσφέρουν δωρεάν, αν υπήρχε τόσο μεγάλη ανάγκη. Ολοι τους άλλωστε υπήρξαν άστεγοι και άνεργοι για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Πληροφορίες των «Παραπολιτικών», πάντως, αναφέρουν πως οι Αρχές εξετάζουν προσεκτικά την υπόθεση και θεωρούν πως είναι θέμα χρόνου να εντοπιστούν οι δράστες. Ο εντοπισμός των βιβλίων όμως ίσως να είναι άλλο ζήτημα, καθώς πιθανό είναι το σενάριο να μοιράστηκαν, προκειμένου να πουληθούν ή να πολτοποιηθούν.

Αστυνομικές πηγές αναφέρουν πως υπάρχει βιντεοληπτικό υλικό από κάμερες ασφαλείας της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, η οποία στεγάζεται στο ίδιο κτίριο με την προσωρινή αποθήκη. Η δύναμη μιας συνεκτικής κοινωνίας αναδύεται μέσα από τα χιλιάδες βιβλία του «Παλαιοβιβλιοπωλείου».

Αλλωστε, χιλιάδες είναι οι ιδιώτες που κατά καιρούς πήραν την απόφαση να εμπλουτίσουν αυτόν τον θησαυρό βιβλίων, χαρίζοντας εκδόσεις ηλικίας 150, 200 ή ακόμα και 300 ετών. Οι άνθρωποι της ΑΜΚΕ εντοπίζουν αυτά τα βιβλία και τα φυλάσσουν σε μέρος ασφαλές. Μάλιστα, όπως λένε, δεν ζητούν αντίτιμο: «Δεν θέλουμε χρήματα γι’ αυτά τα βιβλία. Κατά καιρούς έχουμε απευθυνθεί σε δήμους και είμαστε έτοιμοι να τα προσφέρουμε δωρεάν!

Το μόνο που θέλουμε είναι να τους συμπεριφερθούν με σεβασμό. Να τα καταλογογραφήσουν και να τα τοποθετήσουν σε προθήκες δημοτικών βιβλιοθηκών, για να τα θαυμάζει ο κόσμος».

Πρόκειται για παλιές και μάλιστα καλοδιατηρημένες εκδόσεις, αλλά και πιο πρόσφατες, από τις δεκαετίες του ’50 και του ’60. Ανάμεσα σε αυτές υπάρχουν βιβλία με χειρόγραφες αφιερώσεις, με τον ίδιο τον κ. Κουρσούμη να ξεχωρίζει την υπογραφή του Ερνεστ Χέμινγουεϊ, αλλά και άλλων, Ελλήνων και ξένων, διάσημων συγγραφέων

Στήριξη από Δούκα

Στο πλευρό του «Παλαιοβιβλιοπωλείου Αστέγων» στέκεται αναφανδόν ο δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, ο οποίος από την πρώτη στιγμή έδειξε ανθρώπινο ενδιαφέρον για την κλοπή των πολύτιμων βιβλίων, καθώς επισκέφθηκε τον χώρο και μίλησε με τον κ. Λεωνίδα, τον εμπνευστή αυτής της ιδέας. Εκφράζοντας στα «Π» τον θαυμασμό του για το πείσμα και το μεράκι των ανθρώπων που «τρέχουν» το έργο του «Παλαιοβιβλιοπωλείου», προσφέρθηκε να διερευνήσει τους τρόπους και τις δυνατότητες μετεγκατάστασής του.

«Με μόνη στήριξη τις δωρεές και το μεράκι λιγοστών ανθρώπων, υπάρχει ένας πνευματικός θησαυρός χιλιάδων βιβλίων, μια κοινωνική δράση που πρέπει να συνεχιστεί και να ενισχυθεί», σημείωσε και συμπλήρωσε με νόημα την ανάγκη στήριξης της προσπάθειάς τους.

 

*Οσοι επιθυμούν και θέλουν να στηρίξουν τη νέα προσπάθεια για χρηματοδότηση της μετεγκατάστασης της αποθήκης μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα giveandfund. com, αναζητώντας τη σελίδα «Ανέστιος ΑΜΚΕ Παλαιοβιβλιοπωλείο των Αστέγων». Μέσω αυτής της σελίδας ο καθένας μπορεί να προσφέρει ένα ποσό μέχρι και την επίτευξη του στόχου των 16.000 ευρώ. Τα βιβλία επίσης πωλούνται στην οδό Αστυδάμαντος 11, στο Παγκράτι, τα έσοδα των οποίων καλύπτουν τα πάγια έξοδα, αλλά και τα μεροκάματα των νυν και πρώην άστεγων εργαζομένων.