Μετά τη μηνυτήρια αναφορά την οποία κατέθεσε ο Περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς, η Εισαγγελία Πειραιά έδωσε εντολή στο Λιμενικό, εντός μία εβδομάδας, να διερευνήσει τα αίτια που προκάλεσαν τη ζημιά στον υποθαλάσσιο αγωγό που τροφοδοτεί με πόσιμο νερό την Αίγινα.

Κατά τις πρωινές ώρες της Κυριακής, βατραχάνθρωποι του λιμενικού βούτηξαν στο σημείο, όπου σύμφωνα με πληροφορίες, όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι έγινε έκρηξη, για να πραγματοποιήσουν αυτοψία.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cyveyzsnjoxt)

Η κάμερα της ΕΡΤ βρέθηκε στο δικλειδοστάσιο Λεοντίου στην Αίγινα,  με αφορμή τη δολιοφθορά στον υποθαλάσσιο αγωγό ύδρευσης. Μέσα σε τέσσερα χρόνια, έχουν σημειωθεί τέσσερις πράξεις δολιοφθοράς σε διαφορετικά σημεία του υποθαλάσσιου αγωγού.

Σε παλαιότερο βίντεο ντοκουμέντο φαίνεται το σημείο όπου ο δράστης ή οι δράστες τοποθέτησαν εκρηκτικό μηχανισμό.

Η ζημιά, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες προκλήθηκε από έκρηξη, σημειώθηκε σε βάθος 48 μέτρων και σε απόσταση 800 μέτρων από την Περάνη Σαλαμίνας.

Διαβάστε ακόμα: Αίγινα - Αποκαλυπτικό βίντεο από το σαμποτάζ του αγωγού: Οι δράστες είχαν εκπαίδευση Ειδικών Δυνάμεων

«Το σκύρο έφυγε κάτω από τη μπετονένια κουβέρτα κι είναι εμφανές ότι είχαμε έκρηξη εκεί», δήλωσε ο κατασκευαστής του έργου, Δημήτρης Κωνσταντινίδης.

Η Αίγινα υδροδοτείται από γεωτρήσεις, ωστόσο το νερό δεν είναι πόσιμο

Οι κάτοικοι δεν έχουν πόσιμο νερό από τις 24 Ιανουαρίου, ενώ μετά τη μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε ο Περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς, το Λιμενικό έχει κληθεί από την Εισαγγελία Πειραιά, να διερευνήσει άμεσα τα αίτια που προκάλεσαν τη ζημιά στον αγωγό.

Την Παρασκευή η κατασκευάστρια εταιρεία έριξε ρομποτική κάμερα, ώστε να κάνει την πρώτη καταγραφή. Σε ό, τι αφορά στην αποκατάσταση της ζημιάς μετά την ολοκλήρωση του πορίσματος από το Λιμενικό, η εταιρεία θα σηκώσει το προστατευτικό υλικό του αγωγού για να εκτιμήσει το μέγεθος της ζημιάς, μια διαδικασία η οποία θα διαρκέσει περίπου 4 εβδομάδες και στη συνέχεια θα ξεκινήσει η αποκατάσταση, με άγνωστο το χρονοδιάγραμμα αποκατάστασης.

Το νησί υδροδοτείται από γεωτρήσεις, ωστόσο το νερό δεν είναι πόσιμο.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cyvnk847irah)

Πηγή: ΕΡΤ