Τα ιδιαίτερα σημαντικά έργα για την αποκατάσταση του δασικού τοπίου, των ανακτορικών κήπων και του κοιμητηρίου στο πρώην βασιλικό κτήμα Τατοΐου παρουσίασαν χθες η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, από κοινού με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρο Σκυλακάκη, και με φόντο το αμφιθέατρο της Εθνικής Πινακοθήκης.
Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη: «Το συνολικό πρόγραμμα που εκτελεί σήμερα το υπουργείο Πολιτισμού ξεπερνά τα 60.000.000 ευρώ και αφορά την αποκατάσταση και την απόδοση νέων χρήσεων, στα κτίρια-μνημεία του κτήματος. Η αποκατάσταση των ανακτορικών κήπων ολοκληρώνεται με την παρέμβασή μας στο κτίριο του ανακτόρου και στη δημιουργία ενός πρότυπου μουσείου σε ένα, μέχρι πρότινος και για δεκαετίες, εγκαταλελειμμένο κτήμα, συνολικής έκτασης 42.000 στρεμμάτων, αποτελούμενο από ιστορικό πυρήνα 1.600 στρεμμάτων και περίπου 1.200 στρέμματα καλλιεργειών. Προστατεύεται και αναβιώνει ως ένας νέος πόλος πολλαπλών δραστηριοτήτων πολιτισμού, ιστορικής μνήμης, αναψυχής, εκπαίδευσης, περιβαλλοντικής αγωγής και γνώσης. Κοινός μας στόχος με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι να προωθήσουμε την αποκατάσταση και ανάπλαση του κτήματος μέσω φιλικών προς το περιβάλλον υποδομών κι επεμβάσεων εντός του προστατευόμενου φυσικού τοπίου για όλες τις κατηγορίες πολιτών, που θα το καταστήσουν και θα το διατηρήσουν ελκυστικό καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Συγχρόνως, θα σέβεται και θα προστατεύει τον ιστορικό του χαρακτήρα και το φυσικό περιβάλλον».

Μενδώνη: Το Τατόι θα αποδοθεί αποκατεστημένο στους κατοίκους της Αττικής και σε όλους τους επισκέπτες

Και πρόσθεσε: «Η αποκατάσταση των ανακτορικών κήπων ολοκληρώνεται με την παρέμβασή μας στο κτίριο του ανακτόρου και στη δημιουργία ενός πρότυπου μουσείου. Αντίστοιχα, η συντήρηση και η ανάδειξη της Εκκλησίας της Αναστάσεως και των ταφικών μνημείων ολοκληρώνει την παρέμβαση του ΥΠΕΝ». Για να καταλήξει: «Κοινή προσπάθεια των δυο υπουργείων και της κυβέρνησης, το Τατόι να αποδοθεί σε μερικά χρόνια αποκατεστημένο στους κατοίκους της Αττικής και σε όλους τους επισκέπτες».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, τόνισε: «Με στόχο την πλήρη αποκατάσταση του δασικού τοπίου στο Τατόι, κάποιες από τις συντονισμένες πρωτοβουλίες που υλοποιούμε έχουν ήδη αποδώσει καρπούς. Την ίδια ώρα δρομολογούμε μια σειρά σημαντικών πρόσθετων δράσεων. Μετά την πυρκαγιά τον Αύγουστο του 2021 στο δάσος της Πάρνηθας, δηλαδή στην ευρύτερη περιοχή του Τατοΐου, έχουμε περάσει στη φάση της αναγέννησης και όπου χρειαστεί παρεμβαίνουμε με τεχνητή αναδάσωση σε επιλεγμένες επιφάνειες. Το “νέο Τατόι”, όπως θα διαμορφωθεί με τις πρωτοβουλίες που λαμβάνουμε στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού, θα αποτελέσει έργο πνοής για τη χώρα μας. Παρουσιάστηκαν τέσσερις μελέτες, δύο από κάθε υπουργείο, με αντικείμενο τις δράσεις αρμοδιότητάς τους που αφορούν την υλοποίηση του συνολικού έργου στο Τατόι. Το υπουργείο Πολιτισμού είναι υπεύθυνο για την αποκατάσταση των κήπων του ανακτόρου, καθώς και για τις εργασίες στον Ι.Ν. της Αναστάσεως και στο κοιμητήριο του λόφου Παλαιόκαστρο στο κτήμα Τατοΐου. Οι σχετικές μελέτες γι’ αυτά τα έργα υλοποιήθηκαν με τη χορηγία της Εταιρείας Αιγέας των Αθανάσιου και Μαρίνας Μαρτίνου. Αξίζει να προσθέσουμε ότι βασικά χαρακτηριστικά των τεσσάρων δράσεων-μελετών για το ολικό λίφτινγκ στο Τατόι σχετίζονται με αντιδιαβρωτικά έργα προστασίας του εδάφους, έργα συντήρησης δασικού οδικού δικτύου, έργα πρόληψης δασικών πυρκαγιών με δημιουργία στεγασμένων αντιπυρικών ζωνών και απομάκρυνσης υπολειμμάτων υλοτομίας. Επίσης, με απόληψη ιστάμενης καμένης ξυλείας, ως προϊόν έκτακτης κάρπωσης, αλλά και με τεχνητές αναδασώσεις σε κατάλληλα επιλεγμένες επιφάνειες. Εxtra tip: Όπως έχουμε επαναλάβει, μεταξύ άλλων, στον χώρο θα περιλαμβάνονται εκκλησίες, μουσείο, αμπελώνας, καταφύγια, παιχνιδότοποι, τραπέζια πικ νικ, καρτ για γκολφ, καθιστώντας το ιδανικό για μονοήμερη εκδρομή, και βέβαια για όλη την οικογένεια».

*Δημοσιεύθηκε στην «Απογευματινή»