«Η Εκκλησία δεν είναι παρίας, δεν μπορεί να μην πει τον λόγο της σε μια ανατροπή του οικογενειακού δικαίου», είπε σε σχέση με το ζήτημα του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών ο Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ, μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 fm και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ», με τους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή. Τόνισε επίσης πως η Εκκλησία «έχει ένα δόγμα» και «κάποιους κανόνες» όσον αφορά τη στάση της στο ζήτημα, ενώ σε σχέση με το τι θα κάνει ο ίδιος αν έρθει στην εκκλησία που λειτουργεί κάποιος βουλευτής που θα έχει ψηφίσει το επίμαχο νομοσχέδιο, σημείωσε πως «δεν μπορεί να τον βγάλει από την εκκλησία», αλλά «έχει εκπέσει» από αυτήν, είπε χαρακτηριστικά.

Μεταξύ άλλων, τόνισε:

Για το νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο, ο Μητροπολίτης Σεραφείμ επισήμανε πως «η Εκκλησία είναι θεσμικός εταίρος του κράτους, δηλαδή υπάρχει ένα καθεστώς συναλληλίας επειδή η Εκκλησία συνέβαλε στη δημιουργία του ελεύθερου ελληνικού κράτους και διεκράτησε την ιδιοπροσωπεία του έθνους στα ατέλειωτα χρόνια της δουλείας και αυτό αναγνωρίζοντάς η ελληνική πολιτεία αναγνώρισε την εκκλησία ως επικρατούσα θρησκεία των Ελλήνων με το κανονιστικό περιεχόμενο. Αυτό σημαίνει ότι η εκκλησία δεν είναι ένας παρίας έχει δυνατότητα επί κοινωνικών θεμάτων όπως είναι εδώ εν προκειμένω που γίνεται μια ανατροπή του οικογενειακού δικαίου να πει το λόγο της».

Και πρόσθεσε: «Η Εκκλησία είναι ένα νοσοκομείο και είναι ένας χώρος μεταποιουμένων αμαρτωλών, βλέπετε η πόρνη με λίγα δάκρυα γίνεται Παρθένος, ο ληστής μπαίνει στον παράδεισο πρώτος με ένα μνήσθητί μου, όλα αυτά είναι έτσι αλλά προϋπόθεση είναι η μετάνοια. Η Εκκλησία έχει ένα δόγμα, έχει ένα ύφος, θέλει να γίνει ο άνθρωπος όπως είναι ο Θεός, δηλαδή άγιος, οικτίρμων, αληθινός και δίκαιος.

Αυτά τα πράγματα δεν μπορούν να επισυμβούν εάν ο άνθρωπος παραβιάζει την οντολογία του και τη φυσιολογία του και τη δομή την οποία έχει από τον δημιουργό του και δημιουργεί ένα καινούργιο δικό του κοσμοείδωλο. Έπειτα η εκκλησία έχει κάποιους κανόνες, έχει ένα κανονικό πλαίσιο δεν μπορώ εγώ που είμαι επίσκοπός να ζω τη ζωή μου όπως θέλω, δεν μπορώ να κάνω ότι θέλω, έχω αυτοπεριοριστεί βάσει των κανόνων. Όταν λοιπόν εντάσσεσαι σε ένα χώρο σέβεσαι το χώρο. Επομένως ερχόμενη τώρα η πολιτεία και παραβιάζοντας το σύνταγμα, το άρθρο 21 παρ. 1, καθιερώνει ως ισότιμο προς το γάμο, προς την οικογένεια, προς τη μητρότητα, προς την παιδικότητα μια συμπεριφορά που είναι παρέκκλιση από τη γενετήσιο λειτουργία την οποία δεν την θέτουμε στην πυρά προς Θεού! Τους ανθρώπους αυτούς τους αγαπούμε, τους σεβόμεθα, δεν διώχνουμε κανέναν συνάνθρωπό μας αλλά δεν θεσμοθετούμε τον τρόπο ζωής, δεν τον κάνουμε έννομο αγαθό γιατί έτσι θα φαλκιδεύσουμε το μήνυμα της Εκκλησίας».

Ο Μητροπολίτης Σεραφείμ είπε επίσης πως «αυτό που ξεχνάμε είναι ότι με αυτόν τον τρόπο που γίνεται και με τον τρόπο που νομοθετείται επιτρέπεται και ο θρησκευτικός γάμος των ομόφυλων ζευγαριών, διότι δεν καταργείται το άρθρο του αστικού κώδικα που εξισώνει τον γάμο τον πολιτικό και τον θρησκευτικό και εφόσον με τη δυνατότητα που δίνεται στον νόμο επιτρέπεται ο γάμος χωρίς καμία διάκριση, θα μπορούν τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια να κάνουν και θρησκευτικό γάμο σε κοινότητες θρησκευτικές που τον αποδέχονται.

Ερωτηθείς τι θα κάνει στην περίπτωση που πάει στη Μητρόπολη του κάποιος βουλευτής που θα ψηφίσει το νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο, ο Μητροπολίτης Πειριαώς είπε πως «δεν μπορώ να κάνω τίποτα, μπορώ να τον βγάλω από την εκκλησία; Δεν μπορώ, έχει όμως ο ίδιος εκπέσει από την Εκκλησία. Δεν μπορούμε να διώξουμε κανέναν. Ο Χριστός δεν ήρθε στον κόσμο για να δικάσει τους ανθρώπους, ούτε να τους κρίνει, ήρθε για να τους σώσει και περιμένουμε τη μετάνοια πάντοτε».