Αξιωματικός του Λιμενικού Σώματος στην Κρήτη, ο οποίος εκτελούσε χρέη Λιμενοσταθμάρχη, Συνελήφθη την Τρίτη (6/2/2024) στην Κρήτη, από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας διότι απαιτούσε και λάμβανε χρηματικά ποσά ή καπνικά προϊόντα από καπετάνιους εμπορικών πλοίων.

Διαβάστε επίσης: Πολεμικό Ναυτικό: Ολοκληρώθηκαν οι δοκιμές στα ελικόπτερα Romeo

Σε βάρος του 47χρονου σχηματίσθηκε δικογραφία για παράβαση καθήκοντος, δωροληψία, παράβαση του τελωνειακού κώδικα, καθώς και για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, ενώ σε αυτήν περιλαμβάνονται ακόμα 9 ιδιώτες - εκπρόσωποι εταιρειών και καπετάνιοι, κατηγορούμενοι για δωροδοκία υπαλλήλου.

Ανώνυμη καταγγελία στον αρχηγό του Λιμενικού Σώματος για τον αξιωματικό που απαιτούσε χρήματα και τσιγάρα για διέλευση πλοίων χωρίς έλεγχο


Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ προηγήθηκε ανώνυμη καταγγελία προς τον Αρχηγό του Λιμενικού Σώματος, ο οποίος και ενημέρωσε την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων, καθώς προέκυπτε ότι ο εν λόγω Αξιωματικός εξασφάλιζε τη διέλευση πλοίων χωρίς επιθεώρηση, απαιτώντας τσιγάρα και χρηματικά ποσά που κυμαίνονταν από 800 ευρώ ως 2.000 ευρώ, ενώ, όσο ήταν λιμενοσταθμάρχης, επικοινωνούσε με εταιρείες και έλεγε στα πλοία που έπρεπε να επιθεωρηθούν να περάσουν το βράδυ, ώστε να αποφύγουν την επιθεώρηση.

Από την έρευνα που πραγματοποιήθηκε, μέσω εφαρμογής ειδικών ανακριτικών τεχνικών, αλλά και τη σταχυολόγηση και συσχέτιση δεδομένων που προέκυψαν, διακριβώθηκε η εγκληματική δράση του αξιωματικού.

Πως δρούσε ο Λιμενοσταθμάρχης


Συγκεκριμένα, εκμεταλλευόμενος τη θέση του ως Λιμενοσταθμάρχης μέχρι πριν από ένα χρόνο περιίπου και παρόλο που η επιθεώρηση πλοίων και ο έλεγχος προτεραιότητας αυτών δεν αναγόταν πλέον στα καθήκοντά του, προφασιζόταν κίνδυνο καθυστέρησης απόπλου των πλοίων ή δεν τηρούσε/παρέλειπε τις προβλεπόμενες διαδικασίες και ζητούσε από τους εκάστοτε καπετάνιους ή μέλη του πληρώματος χρηματικά ποσά και καπνικά προϊόντα, τα οποία και λάμβανε.

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 594 πακέτα τσιγάρα διαφόρων επωνυμιών, τα οποία δεν έφεραν την ειδική ταινία φόρου κατανάλωσης και 1 κινητό τηλέφωνο. Τα ευρήματα παραδόθηκαν στο Τελωνείο Ηρακλείου από το οποίο υπολογίστηκε ότι η χρέωση δασμών και φόρων τσιγάρων ανέρχεται στο χρηματικό ποσό των 2.511 ευρώ.

Από την μέχρι τώρα έρευνα έχει διακριβωθεί η εμπλοκή του σε 7 περιπτώσεις από το Δεκέμβριο του 2023 έως αρχές Φεβρουαρίου 2024.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε ενώπιον του αρμόδιου Εισαγγελέα.