Σάλο έχει προκαλέσει το περιστατικό βασανισμού ατόμων με νοητική στέρηση και τις εξευτελιστικές συμπεριφορές σε ζωντανή μετάδοση από τον youtuber Hayate (ή αλλιώς "Αρχηγό"). Ο 35χρονος μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα αναρτούσε βίντεο και κατάφερνε να εισπράττει μεγάλα χρηματικά ποσά από τους ακολούθους του, οι οποίοι παρακολουθούσαν τις σκηνές βίας και φρίκης με θύματα ΑμεΑ.

Σήμερα (7.02.2024) οδηγήθηκε στον εισαγγελέα, ο οποίος του άσκησε ποινική δίωξη για το κακούργημα της εμπορίας ανθρώπων κατά συρροή και κατ’ επάγγελμα και το πλημμέλημα της σωματικής βλάβης σε βάρος αδύναμων ανθρώπων. Από την πλευρά του, ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες, καθώς υποστηρίζει πως δεν τίθεται θέμα εκμετάλλευσης και πως υπήρχε συναίνεση, διατηρώντας παράλληλα επιφυλάξεις αν πρόκειται πραγματικά για άτομα με νοητική υστέρηση. Ωστόσο τα βίντεο που έχουν αναρτηθεί προκαλούν σοκ.

Κυρίως σε Youtube και Tiktok ο 35χρονος είχε δημιουργήσει έναν «στρατό» από τους χιλιάδες ακολούθους του και γι’αυτό τους αποκαλούσε «Army». Οι followers είχαν τη δυνατότητα να πληρώσουν το αντίστοιχο αντίτιμο για να βάζουν διάφορες προκλήσεις στα άτομα με αναπηρία, που περιελάμβαναν βία και χυδαιότητα.

Ο «Αρχηγός» κατηγορείται ότι από τις αρχές του περασμένου Ιανουαρίου έως και χθες (6.02.2024), καθώς και σε άλλα χρονικά διαστήματα, προέβη κατ’ εξακολούθηση σε κακοποιητικές συμπεριφορές που περιελάμβαναν εξυβρίσεις, σωματικές βλάβες, σεξουαλικές πράξεις, σε βάρος ατόμων με αναπηρία λόγω νοητικής υστέρησης και στη μετάδοση αυτών σε πραγματικό χρόνο σε social media, αναγκάζοντας αυτούς να πραγματοποιήσουν διάφορες προκλήσεις που έθεταν θεατές πληρώνοντας το ανάλογο αντίτιμο, με σκοπό να αποκομίζει ο ίδιος οικονομικό όφελος.

Πώς έγινε η σύλληψη

Τα ξημερώματα της Τρίτης, ο 35χρονος, σε ζωντανή μετάδοση στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης TikTok, επανέλαβε το ίδιο μοτίβο όπως και στα προηγούμενα βίντεο που αναρτούσε. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το μεσημέρι της Τρίτης, αστυνομικοί του Τμήματος Ρατσιστικής Βίας της Υποδιεύθυνσης Κρατικής Ασφαλείας να μεταβούν το σπίτι του, και να πραγματοποιήσουν έρευνα κατά την οποία κατασχέθηκαν επτά σκληροί δίσκοι και τέσσερις συσκευές κινητών τηλεφώνων, ενώ ο ίδιος συνελήφθη στα όρια του αυτοφώρου.

Σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία για «εμπορία ανθρώπων», «σωματική βλάβη αδύναμων ατόμων» και «απειλή», με την επιβαρυντική περίσταση του άρθρου 82Α «”Έγκλημα με ρατσιστικά χαρακτηριστικά” λόγω αναπηρίας».