Στους δρόμους του κέντρου της Αθήνας, αλλά και σε άλλες πόλεις της χώρας, χιλιάδες φοιτητές διαδηλώνουν στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο, με το οποίο εκφράζουν την αντίθεσή τους στη θεσμοθέτηση των μη κρατικών πανεπιστημίων. Σημειώνεται πως κλειστές είναι η Ακαδημίας, η Πανεπιστημίου (από το ύψος της Αμερικής) και η Σταδίου, με την Τροχαία να προβαίνει σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, με αποτέλεσμα να υπάρχει κομφούζιο στο κέντρο της πόλης.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cyzozklyr3a1)

Η εικόνα της κίνησης στις 14:30

kinisi-8-2-2024


Δείτε εικόνες από το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο

foitikio-syllaitirio_1_
foititiko-syllalitirio_2_
foititiko-syllalitirio_3_
foititiko-syllalitirio_4_
foititiko-syllalitirio_5_
foititiko-syllalitirio_6_
foititiko-syllalitirio_7_
foitiitiko-syllalitirio_8_


Ένταση πριν από την έναρξη του συλλαλητηρίου και 10 τραυματίες

Υπενθυμίζεται πως περί τις 11:00 υπήρξε ένταση ενώ γίνονταν οι προσυγκεντρώσεις για το συλλαλητήριο, που επρόκειτο να ξεκινήσει στις 12:00. Σύμφωνα με πληροφορίες, στα επεισόδια που σημειώθηκαν, συμμετείχαν φοιτητές από το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών που συγκρούστηκαν με άτομα από άλλες φοιτητικές παρατάξεις. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, αφορμή του καβγά αποτέλεσε το ποιος θα βρεθεί στην κεφαλή της πορείας φοιτητών, μαθητών και γονέων. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν 10 τραυματίες, οι οποίοι υπέστησαν ελαφρά τραύματα στο κεφάλι και διακομίστηκαν στον Ευαγγελισμό. Τα επεισόδια σημειώθηκαν, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στις οδούς Πανεπιστημίου και Ιπποκράτους.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cyz1yj5f270h)

Σημειώνεται πως στο πανελλαδικό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο έχουν δηλώσει συμμετοχή 150 φοιτητικοί σύλλογοι, μαθητές, εργαζόμενοι σε ΑΕΙ και μέλη ΔΕΠ (Διδακτικό Ερευνητικό Προσωπικό).

Σύμφωνα με την κοινή ανακοίνωση των φοιτητικών συλλόγων, όπου εκφράζεται η αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο για την Ίδρυση Ιδιωτικών Πανεπιστημίων στην Ελλάδα: «Ο υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε ότι θέτει σε διαβούλευση το νομοσχέδιο που τσακίζει τις σπουδές και τα πτυχία. Η κυβέρνηση αποτελεί μειοψηφία στους χώρους εκπαίδευσης και επιμένει να φέρει το νομοσχέδιο με όσα απορρίψαμε η πλειοψηφία των φοιτητών. Το νομοσχέδιο είναι ακόμα χειρότερο απ' ό,τι προβλέπαμε! Από τη μία φέρνει την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων με όλα τα κομφόρ και μπόλικη κοροϊδία περί "αυστηρών κριτηρίων" και τρόπων εισαγωγής. Φτάνει στο σημείο να προβλέπει δίδακτρα στα ελληνόφωνα προπτυχιακά (!) (υπάρχει ήδη στα ξενόγλωσσα) για τους αλλοδαπούς φοιτητές, ανοίγοντας τον δρόμο για τη γενίκευσή τους! Τα "περί αναβάθμισης" των δημοσίων ΑΕΙ πάνε περίπατο αφού επιβεβαιώνεται ότι ακολουθείται ο ίδιος δοκιμασμένος δρόμος της ενίσχυσης της λειτουργίας των ΑΕΙ με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια που φέρνει τζίρους για τους επιχειρηματίες και υποχρηματοδότηση, ελλείψεις και υποβαθμισμένα πτυχία για τους φοιτητές».

Στο συλλαλητήριο θα συμμετάσχουν και 8 σύλλογοι μελών ΔΕΠ, οι οποίοι εξέδωσαν σχετική ανακοίνωση: «Υπερασπιζόμαστε τα δημόσια πανεπιστήμια που, παρά την πάγια υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση, παράγουν υψηλής ποιότητας και διεθνώς αναγνωρισμένο επιστημονικό έργο. Αγωνιζόμαστε για την αναβάθμιση του δημόσιου δωρεάν χαρακτήρα τους ενάντια στην υποβάθμιση και την εμπορευματοποίηση της ακαδημαϊκής γνώσης», αναφέρουν μεταξύ άλλων.

Πρόκειται για τους ακόλουθους συλλόγους: Σύλλογος μελών ΔΕΠ Πανεπιστημίου Πατρών, Σύλλογος επιστημονικού διδακτικού προσωπικού Παντείου, Ενιαίος φορέας διδασκόντων της σχολής Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης, Ενιαίος σύλλογος διδασκόντων Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Σύλλογος διδασκόντων Θετικών Επιστημών ΕΚΠΑ, Σύλλογος μελών ΔΕΠ Φιλοσοφικής Σχολής ΕΚΠΑ, Σύλλογος ΔΕΠ Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου και Σύλλογος ΔΕΠ Πανεπιστημίου Αιγαίου.