Με αποφάσεις της Πειθαρχικής Ολομέλειας του Αρείου Πάγου απολύθηκαν τρεις δικαστές από το σώμα, με την περίπτωση ωστόσο ενός εφέτη στην περιφέρεια της Ηπείρου να προκαλεί αίσθηση.

Ο συγκεκριμένος δικαστής απολύθηκε με ομόφωνη απόφαση της Πειθαρχικής Ολομέλειας του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας, καθώς προκάλεσε ένα πρωτοφανές επεισόδιο, ενώ στο παρελθόν είχε επίσης καταδικαστεί με την πειθαρχική ποινή της προσωρινής παύσης των έξι μηνών.

Ο συγκεκριμένος δικαστικός λειτουργός μπήκε σε σούπερ μάρκετ, αγόρασε προϊόντα αξίας 14 ευρώ και ενώ τη στιγμή που πήγαινε προς το ταμείο άρχισε να φωνάζει πως είναι φορέας του κορονοϊού, παράκαμψε τη σειρά των πελατών, πλήρωσε, βγήκε από το σούπερ μάρκετ και μπήκε στο αυτοκίνητό του, το οποίο ήταν σταθμευμένο. Για το περιστατικό η ταμίας ενημέρωσε τον υπεύθυνο του σούπερ μάρκετ και εκείνος κάλεσε την Αστυνομία. Όταν οι αστυνομικοί έφτασαν στο σημείο και τον ρώτησαν για ποιο λόγο βρισκόταν εκεί, εκείνος απάντησε ότι κάθεται εκεί «και ξύνει τα αρχί… του και να πάνε και αυτοί να του τα ξύσουν», ενώ συγχρόνως τους είπε αν θέλουν να βρουν τα στοιχεία του, να τα αναζητήσουν στο κομπιούτερ της ΕΛ.ΑΣ.

Επανειλημμένα αρνήθηκε να βγει από το αυτοκίνητο, λέγοντας ότι μόνο εισαγγελέας μπορεί να τον βγάλει και απευθυνόμενος στους αστυνομικούς, τους είπε «θα δείτε τι θα πάθετε». Όταν ξαφνικά βγήκε από το αυτοκίνητο και οι αστυνομικοί προσπάθησαν να τον ακινητοποιήσουν, εκείνος αντέδρασε ενώ τη στιγμή που του περνούσαν χειροπέδες, φώναζε: «Ψάξτε, έχω ναρκωτικά». Ο εφέτης συνέχιζε να βρίζει τους αστυνομικούς και μέσα στο περιπολικό, λέγοντας «αρχ… εσένα θα σε γαμ…».

Τελικά, στο αστυνομικό τμήμα έγιναν γνωστά τα στοιχεία του και η επαγγελματική του ιδιότητα και με εντολή εισαγγελέα αφέθηκε ελεύθερος.

Πειθαρχική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου: Τι ειπώθηκε για την περίπτωση του εφέτη από την Ήπειρο

Κατά το παρελθόν του είχε επιβληθεί πειθαρχική ποινή προσωρινής παύσης 6 μηνών για απρεπή συμπεριφορά, εντός και εκτός υπηρεσίας.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην πειθαρχική Ολομέλεια, η αρεοπαγίτης εισηγήτρια της υπόθεσης τόνισε ότι «δεν έχει συναίσθηση των βασικών υποχρεώσεων του ως δικαστικού λειτουργού» και εισηγήθηκε την οριστική απόλυσή του.

Ο εφέτης από την πλευρά του ισχυρίστηκε ότι είχε βγάλει τις πινακίδες κυκλοφορίας του αυτοκινήτου και τις είχε στο παρμπρίζ, επειδή «ήθελε να βάψει τις προσόψεις του αυτοκινήτου», ενώ αρνήθηκε ότι έχει διαπράξει κάποιο αδίκημα.

Σε ερώτηση της προέδρου της Ολομέλειας για το πού αποδίδει ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι στράφηκαν εναντίον του, εκείνος απάντησε ότι η συμπεριφορά τους ήταν προβοκατόρικη, ήταν πράκτορες και προσπάθησαν να τον εμφανίσουν ως επικίνδυνο.

Πειθαρχική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου: Οι άλλες δύο απολύσεις

Η πειθαρχική Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου αποφάσισε τις απολύσεις άλλων δύο δικαστικών λειτουργών λόγω καθυστερήσεων στα καθήκοντά τους.  Η μία περίπτωση δικαστικής λειτουργού η οποία απολύθηκε με πλειοψηφία 54 υπέρ και 11 κατά αφορά εφέτη η οποία παρουσίαζε υπέρμετρες καθυστερήσεις, σε διαφορετικές δικαστικές περιόδους, από 65 έως 150 υποθέσεις, ενώ άλλες υποθέσεις που χειριζόταν μεταχρεώθηκαν σε συναδέλφους της. Κατά το παρελθόν είχε 15 πειθαρχικές αγωγές και τις έχουν επιβληθεί οι πειθαρχικές ποινές επίπληξης και προσωρινής παύσης.

Η πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Ιωάννα Κλάπα, επισήμανε ότι ο προϊστάμενος του Εφετείου στο οποίο υπηρετεί της είπε ότι δεν της χρεώνει υποθέσεις για να μην ταλαιπωρεί τον κόσμο με τις καθυστερήσεις της, ενώ από την πλευρά της η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη, επισήμανε ότι έχει αποδεχθεί η υπηρεσιακή της ανεπάρκεια, καθώς παραγράφονται στα χέρια της υποθέσεις και δεν σώζεται πλέον η κατάσταση. Έτσι, για τους λόγους αυτούς τάχθηκε υπέρ της απόλυσής της.

Την ίδια τύχη, της απόλυσης από το δικαστικό σώμα λόγω καθυστερήσεων είχε και πρωτοδίκης ο οποίος επί σειρά ετών εμφάνιζε καθυστερήσεις μεγάλου αριθμού υποθέσεων οι οποίες κατά διαφορετικά δικαστικά έτη κυμαινόντουσαν από 50 έως 240, όπως καθυστέρησε και 17 βούλευμα. Επίσης, του αφαιρέθηκαν 635 υποθέσεις, οι οποίες χρεώθηκαν σε συνάδελφους του. Οι εκθέσεις επιθεωρήσεως του έκαναν λόγω για μεγάλο αριθμό καθυστερήσεων.

 Αντίθετη απόφαση, αυτή της μη απόλυσης, έλαβε κατά πλειοψηφία η Ολομέλεια για ειρηνοδίκη, στο οποίο επιβλήθηκε χρηματικό πρόστιμό ίσο με τις αποδοχές τριών μηνών. Ο ειρηνοδίκης ανέφερε ότι οι καθυστερήσεις οφείλονται, μεταξύ των άλλων, στο μεγάλο όγκο των υποθέσεων του «νόμου Κατσέλη» για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά που χειριζόταν. Επίσης, είπε ότι οι καθυστερήσεις οφείλονται και στην μεγάλη έκταση των αποφάσεων που έβγαζε, κάτι που αντιλήφθηκε ότι απαιτούσε μεγάλο χρόνο και για αυτό περιόρισε την έκταση των αποφάσεων του.