Ιχνη εκρηκτικών υλών, όπως ξυλόλιο και βουτάνιο, εντοπίστηκαν στα μπουφάν και τα κλειδιά των επιβατών που απανθρακώθηκαν στο φρικιαστικό σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών, πριν από περίπου έναν χρόνο.
Ο εκπρόσωπος του Συλλόγου Πληγέντων Δυστυχήματος Τεμπών και σύζυγος της αδικοχαμένης Βάσως Χλωρού, Χρήστος Κωνσταντινίδης, συγκλόνισε μιλώντας στην «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ», λέγοντας πως «οι άνθρωποί μας, τα θύματατων Τεμπών, συνεχίζουν και μας“μιλάνε” από εκεί πάνω που βρίσκονται». Ο ίδιος αποκάλυψε πως μέσα στη δικογραφία βρήκε συμπληρωματικό πόρισμα του Γενικού Χημείου του Κράτους, με ανακριτική παραγγελία στις 29 Σεπτεμβρίου του 2023 το οποίο παραδόθηκε στις ανακριτικές Αρχές μέσα στις γιορτές των Χριστουγέννων.

Το εν λόγω πόρισμα ανέφερε πως σε ρούχα και αντικείμενα των απανθρακωμένων βρέθηκαν ίχνη εκρηκτικών υλών, όπως ξυλόλιο μεγάλες ποσότητες βενζολίου, προπάνιο και βουτάνιο, ουσίες που δεν θα έπρεπε να υπάρχουν στο σημείοτου δυστυχήματος: «Όλα αυτά εντοπίστηκαν σε αντικείμενα των ανθρώπων μας, όπως μπουφάν, κλειδιά κ.λπ., ενώ δεν βρέθηκε έλαιο σιλικόνης, παρότι υπήρχε στους μετασχηματιστές των δύο τρένων για την ηλεκτροκίνησή τους. Και μιλάμε πως αυτά τα υλικά μπορεί να προέρχονται και από τις δύο αμαξοστοιχίες, δεν είναι απαραίτητο να είναι από την εμπορική».


Πώς διατηρήθηκαν μήνες μετά το δυστύχημα στα Τέμπη τα πτητικά υλικά

Στη συνέχεια, ο κ. Κωνσταντινίδης συγκλόνισε λέγοντας: «Το μακάβριο είναι πως επειδή αυτά τα πτητικά υλικά, τα εκρηκτικά, δεν μπορούν να μείνουν στην ατμόσφαιρα πολύ, παρ’ όλα αυτά βρέθηκαν. Πώς, όμως, έγινε αυτό και διατηρήθηκαν μήνες μετά το δυστύχημα, οπότε έγινε η δειγματοληψία; Αυτό, λοιπόν, έγινε από το λίπος των σωμάτων των θυμάτων που έλιωσε από τις εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες (άνω των 800 βαθμών Κελσίου) και αναμείχθηκε με τα χημικά. Οι άνθρωποί μας από εκεί που είναι συνεχίζουν και μας μιλούν», κατέληξε συγκινημένος.

Το πόρισμα -ως συμπληρωματικό στη δικογραφία- παραδόθηκε στους συγγενείς των θυμάτων μόλις πριν από πέντε ημέρες και ο κ. Κωνσταντινίδης αμέσως το παρέδωσε στον τεχνικό σύμβουλο του Συλλόγου, Βασίλη Κοκοτσάκη, ειδικό πραγματογνώμονα σε θέματα πυρκαγιών, ατυχημάτων και εμπρησμών. Χθες το μεσημέρι, οι συγγενείς παρέδωσαν στην εισαγγελία Λαρίσης -διά του κ. Κωνσταντινίδη- τη Συνοπτική Τεχνική Έκθεση Διαπιστώσεων του κ. Κοκοτσάκη. Μεταξύ άλλων, στην έκθεση του πραγματογνώμονα αναφέρεται: «Από τις εκθέσεις εξέτασης δειγμάτων του Γενικού Χημείου του Κράτους, που ελήφθησαν από τις εξωτερικές επιφάνειες των τρένων αλλά και το έδαφος στο σημείο του συμβάντος, προκύπτει με σαφήνεια (μεταξύ άλλων) η παρουσία: Ξυλολίου, βενζολίου, τολουολίου, καθώς και ελαίου σιλικόνης.

Για τα τρία πρώτα από τα παραπάνω, δεν δικαιολογείται η παρουσία τους στον χώρο από τη λειτουργία των τρένων, το δε 4ο έλαιο σιλικόνης αποτελεί συστατικό στοιχείο λειτουργίας των μετασχηματιστών τάσης των ηλεκτραμαξών και η παρουσία του δικαιολογείται απολύτως». Ωστόσο, σε ειδική επισήμανση του πορίσματος αναφέρεται ότι «όταν η σιλικόνη (έλαιο) καίγεται σε αέρα ή οξυγόνο, σχηματίζει διοξείδιο του πυριτίου που επικάθεται ως λευκή σκόνη, απανθράκωμα (στερεό) και διάφορα αέρια. Δεν καταγράφηκε παραγωγή τέτοιας σκόνης στη σκηνή του συμβάντος».

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή