Καταγράφηκαν περίπου 7 χιλιάδες περιστατικά ανήλικης βίας από την αστυνομία κατά τη διάρκεια του 2023, με περίπου 8,5 χιλιάδες ανήλικους ως δράστες. Οι παραβατικές συμπεριφορές αρχίζουν ακόμη και από την ηλικία των 11 ετών.

Τρομακτικές διαστάσεις λαμβάνει κάθε χρόνο η παιδική παραβατικότητα. 6900 υποθέσεις χειρίστηκε η ελληνική αστυνομία με 8500 ανήλικους δράστες μέσα στο 2023 σε όλη την επικράτεια.

Κλοπές, ξυλοδαρμοί, βιασμοί, απάτες, παραβάσεις κ.ο.κ., αρπαγές συνομήλικων τους ακόμα και ανθρωποκτονίες περιλαμβάνονται στην πλούσια δράση τους. Παραβατικές συμπεριφορές που ξεκινούν από την τρυφερή ηλικία των 11, 12, 13 ετών.

Τα επίσημα καταγεγραμμένα στοιχεία της αστυνομίας προβληματίζουν και τρομάζουν. Το προηγούμενο έτος στην επικράτεια 580 ανήλικοι ενεπλάκησαν σε 370 υποθέσεις καβγάδων με βαριά, απρόκλητη αλλά και επικίνδυνη σωματική βλάβη. 

Πέρα από τις στοχευμένες περιπολίες, στις προθέσεις της ελληνικής αστυνομίας είναι το panic button, το κουμπί πανικού δηλαδή που λειτουργεί μέσω εφαρμογής κινητού, να επεκταθεί και στα παιδιά προκειμένου να ενημερώνονται άμεσα οι αρμόδιες αρχές σε περίπτωση κινδύνου.

17χρονος χάκερ απειλούσε ανήλικο και τους γονείς του

Η δράση τους όμως δεν σταματά εκεί. Από τις αρχές ταυτοποιήθηκε 17χρονος που απειλούσε έναν συνομήλικό του αλλά και τους γονείς του μέσω διαδικτύου καθώς είχε καταφέρει να αποκτήσει παράνομη πρόσβαση σε υπολογιστές καθώς και σε λογαριασμούς κοινωνικής δικτύωσης που διατηρούσαν.

Από την οικία του κατασχέθηκαν δύο κινητά τηλέφωνα και φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής ενώ σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία.