Υπόθεση money mule για νομιμοποίηση χρημάτων από ηλεκτρονικές απάτες έρχεται στο φως για πρώτη φορά στην Κρήτη. Όπως έχει προκύψει, το κόλπο που είχε θέσει σε εφαρμογή ο “εγκέφαλος” είναι ευφυέστατο, αφού όταν έκλεβε χρήματα από τραπεζικούς λογαριασμούς με τη μέθοδο phishing φρόντιζε να τα “ξεπλένει” κάνοντας κατάθεση μικρών ποσών σε λογαριασμούς τρίτων.
Οι τρίτοι που ήταν στο κόλπο και κατά πληροφορίες έχουν ομολογήσει στην πλεινότητά τους, υπό τον φόβο να συλληφθούν, έπαιρναν τα λεφτά από την τράπεζα παίρνοντας μια μικρή “μίζα” για την εξυπηρέτηση που έκαναν, παρέδιδαν τα μετρητά στο πρόσωπο που έκανε τον σύνδεσμο και εν συνεχεία ο σύνδεσμος παρέδιδε τα λεφτά στον “εγκέφαλο”.


Κρήτη: Πώς έστησε τη "φάμπρικα" με ξέπλυμα μαύρου χρήματος μέσω money mule ο 33χρονος 

Το εντυπωσιακό, ωστόσο, είναι ότι ο φερόμενος ως “εγκέφαλος” του κρητικού money mule είχε συλληφθεί για άλλη μεγάλη υπόθεση απάτης με ηλεκτρονικά μέσα, έχοντας “μπλέξει” και επιχειρηματίες από την Κρήτη. Μάλιστα, για την Αστυνομία δεν αποκλείεται η δεύτερη περίοδος της δράσης του με τη νομιμοποίηση εσόδων από απάτες να ξεκίνησε ακόμη και όσο βρισκόταν μέσα στη φυλακή για την πρώτη μεγάλη υπόθεση ηλεκτρονικής απάτης.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο φερόμενος ως δράστης όσο καιρό ήταν φυλακισμένος για άλλη υπόθεση -πρόκειται για έναν Ηρακλειώτη γνωστής οικογενείας ηλικίας 33 ετών σήμερα- έστησε το κόλπο του “ξεπλύματος”. Έτσι φέρεται να απέσπασε παράνομα 118.000 ευρώ, τα οποία “ξέπλυνε” με τη μέθοδο του money mule.

Το εντυπωσιακό είναι ότι η κλοπή των χρημάτων γινόταν με διάφορους παράνομους τρόπους, όμως το “ξέπλυμα” γινόταν με νόμιμο, καθώς τα χρήματα αυτά τα έσπαγαν σε μικροποσά, έμπαιναν σε τραπεζικούς λογαριασμούς ανθρώπων που είχαν ανάγκη και εκείνοι με τη σειρά τους έκαναν ανάληψη των χρημάτων, τα παρέδιδαν στον ενδιάμεσο και έφταναν στα χέρια του “εγκέφαλου” ως μετρητά!


Κρήτη: Εξιχνιάστηκαν 11 απάτες - Λεία 118 χιλιάδες ευρώ από 13 άτομα  


Οι άνθρωποι αυτοί, που είχαν παραδώσει τα στοιχεία τους και τους τραπεζικούς λογαριασμούς, ουσιαστικά έπαιρναν ένα μικρό μερίδιο για την τραπεζική “εξυπηρέτηση” που έκαναν. Οι νόμιμοι δικαιούχοι των τραπεζικών λογαριασμών είχαν εκχωρήσει τα τραπεζικά τους στοιχεία (συνδεδεμένες κάρτες, κωδικούς pin, κωδικούς πρόσβασης ηλεκτρονικής τραπεζικής, κ.λπ.) στους ανωτέρω κατηγορούμενους, που είχαν την άμεση διαχείριση των λογαριασμών τους. Συνοψίζοντας, η υπεξαίρεση των χρημάτων γινόταν παράνομα με ηλεκτρονική απάτη και η νομιμοποίηση νόμιμα, αφού δεν εξαπατούσαν κανέναν αλλά στρατολογούσαν άτομα τα οποία διέθεταν τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους, το web banking τους και τους pin των χρεωστικών καρτών τους, για να μπαίνει το “μαύρο” χρήμα από την απάτη. Με την ανάληψη που γινόταν, το “μαύρο” χρήμα το “ξέπλεναν” διά μαγείας!

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η υπόθεση του money mule στην Κρήτη είχε πέσει στην αντίληψη των αστυνομικών Αρχών, οι οποίες επί μήνες παρακολουθούσαν τραπεζικούς λογαριασμούς ως προς τις κινήσεις που γίνονταν. Έτσι κατόρθωσε η Αστυνομία να συγκεντρώσει στοιχεία και να σχηματίσει δικογραφία για τον 33χρονο για μια δράση από τον Απρίλιο του 2022 ως τον Αύγουστο του 2023 με 11 υποθέσεις απάτης και προσπορισμό 118.000 ευρώ.

Στη δικογραφία εμφανίζονται κατηγορούμενοι 13 άτομα, 10 άνδρες και 3 γυναίκες, μεταξύ των οποίων ο “εγκέφαλος”, οι ενδιάμεσοι και εκείνοι που είχαν διαθέσει τα τραπεζικά στοιχεία τους, δηλαδή συνεργάτες για να μεταφέρονται τα εμβάσματα και να γίνονται οι αναλήψεις, ενώ κρατούσαν μια προμήθεια για λογαριασμό τους, σύμφωνα με τη συμφωνία που είχε γίνει εκ των προτέρων. Οι τελευταίοι φαίνεται ότι είχαν κυρίως ανάγκη από λεφτά, καθώς έβγαζαν ένα “χαρτζιλικάκι” από το “ξέπλυμα”, ενώ στην πλειοψηφία τους πρόκειται για νεαρής ηλικίας άτομα.


Τι είναι το money mule

Το money mule είναι μέθοδος κατά την οποία μεταφέρεται παράνομο χρήμα σε τρίτο πρόσωπο που στρατολογείται από εγκληματίες για τη νομιμοποίηση εσόδων από απάτες. Το άτομο αυτό κρατάει μια προμήθεια για λογαριασμό τους. Η στρατολόγηση γίνεται με φαινομενικά νόμιμες θέσεις εργασίας. Για τη στρατολόγηση χρησιμοποιούνται διαδικτυακές αγγελίες, διαφημίσεις φαινομενικά νόμιμων θέσεων εργασίας, άμεση επικοινωνία προσωπικά ή μέσω email, μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή εφαρμογές άμεσης ανταλλαγής μηνυμάτων, ενώ επιλέγουν άτομα με οικονομική ανάγκη, όπως νεοαφιχθέντες στη χώρα, άνεργους και φοιτητές, περισσότερο προτιμούν τους άνδρες ηλικίας 18-34 ετών.

Η ανακοίνωση της Αστυνομίας - Πώς έγινε η εξιχνίαση 11 υποθέσεων

Σύμφωνα με το δελτίο της Αστυνομίας, η υπόθεση έχει ως εξής: «Από την αστυνομική έρευνα και την κατάλληλη αξιοποίηση στοιχείων της ανωτέρω Υπηρεσίας, προέκυψε ότι οι ανωτέρω κατηγορούμενοι από τον Απρίλιο του 2022 έως και τον Αύγουστο του 2023 διέπραξαν έντεκα (11) περιπτώσεις απάτης, αποσπώντας συνολικά το χρηματικό ποσό των 118.000 ευρώ.
* Εξιχνιάστηκαν έντεκα (11) υποθέσεις απάτης με υπολογιστή.
* Σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος δεκατριών (13) ατόμων που είχαν συστήσει εγκληματικό δίκτυο στο Ηράκλειο.
* Το ύψος του ποσού που απέσπασαν ανέρχεται περίπου στις 118.000 ευρώ.

Εξιχνιάστηκαν από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηρακλείου, έντεκα (11) υποθέσεις απάτης με υπολογιστή, που είχαν διαπραχθεί σε βάρος πολιτών και εταιρειών απ’ όλη την Ελλάδα, και για τις οποίες σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος δεκατριών (13) ατόμων.

Από την αστυνομική έρευνα και την κατάλληλη αξιοποίηση στοιχείων της ανωτέρω Υπηρεσίας, προέκυψε ότι οι ανωτέρω κατηγορούμενοι, από τον Απρίλιο του 2022 έως και τον Αύγουστο του 2023, διέπραξαν έντεκα (11) περιπτώσεις απάτης, αποσπώντας συνολικά το χρηματικό ποσό των 118.000 ευρώ. Στη συνέχεια μετέφεραν το ανωτέρω ποσό σε λογαριασμούς τρίτων μέσω εμβασμάτων και έπειτα προέβαιναν σε διαδοχικές αναλήψεις από υποκαταστήματα τραπεζών στο Ηράκλειο.

Τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης χρησιμοποιούσαν είτε προσωπικούς τους τραπεζικούς λογαριασμούς, είτε τρίτων ατόμων που είχαν προσεγγίσει, χειραγωγώντας τα με την υπόσχεση οικονομικού ανταλλάγματος, προκειμένου να νομιμοποιήσουν τα παρανόμως αποκτηθέντα χρήματα από τις απάτες (money mule).
Η προανάκριση διενεργείται από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ηρακλείου».