Την εκτίµηση ότι η νέα γενιά τροµοκρατών που πρωτοεµφανίστηκε στις 18 ∆εκεµβρίου 2023, µε την αποτυχηµένη βοµβιστική ενέργεια στο πλάι της Πολυτεχνειούπολης, πλησίον της έδρας των ΜΑΤ, και συνέχισε υπό άλλη ονοµασία µε την έκρηξη βόµβας στην οδό Σταδίου, τις πρώτες µεταµεσονύχτιες ώρες της περασµένης Κυριακής, είναι απολύτως εξαρτηµένη από «παραφυάδες» του οργανωµένου εγκλήµατος, σχηµατίζουν οι αστυνοµικοί επιτελείς. Πιστεύουν ότι θα δράσουν εκ νέου, αναβαθµίζοντας σταδιακά τις επιθέσεις τους.

Αναζητούν, δε, τα µέλη των δύο οµάδων στις τράπεζες αποτυπωµάτων, βιοµετρικών χαρακτηριστικών και βιντεοληπτικού υλικού που έφτιαξαν τα τελευταία χρόνια µε τις εκατοντάδες συλλήψεις ταραξιών και καταληψιών στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και την Πάτρα. Σύµφωνα µε πληροφορίες της «Απογευµατινής» της Κυριακής, ένα αποτύπωµα στον πρώτο µηχανισµό στην οδό Κοκκινοπούλου ταυτοποιήθηκε µε πρόσωπο που διέµενε µαζί µε άλλους σε κατειληµµένα σπίτια στο Κουκάκι. Τον Οκτώβριο του 2019 και τον Ιανουάριο του 2020 η Αστυνοµία συνέλαβε 22- 25 άτοµα που διέµεναν στα κτίρια, προχωρώντας παράλληλα και σε αθρόες προσαγωγές.

Στην πορεία αποδείχθηκε ότι η πλειονότητά τους «τριγύριζε» σε καταλήψεις στο Οικονοµικό Πανεπιστήµιο, στην Καλλιδροµίου, στην Μπουµπουλίνας και σε παλαιό οίκηµα του Αριστοτελείου Πανεπιστηµίου στη Θεσσαλονίκη.  Οι συντονισµένες αστυνοµικές επιχειρήσεις την πρώτη περίοδο διακυβέρνησης της Ν.∆., όταν η ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη πέτυχε να επαναφέρει την ηρεµία και έκτοτε να τη διατηρήσει στις «διακεκαυµένες ζώνες» των Εξαρχείων, της πλατείας Βικτωρίας και της πλατείας Αµερικής, σε συνάρτηση µε την αυστηροποίηση του Ποινικού Κώδικα, είχε αποτέλεσµα τη δηµιουργία τεράστιας δεξαµενής δεδοµένων που αφορούν 600 µε 700 υπόπτους.

∆ιαφωνίες μεταξύ τρομοκρατών

Οπως και στις περιπτώσεις των παλαιότερων τροµοκρατικών οργανώσεων, όταν ξεκίνησαν την περίοδο της δικτατορίας µε κοινό διευθυντήριο (1η Μάη, 20ή Οκτώβρη κ.τ.λ.), αλλά διαφώνησαν στη µορφή και στην ένταση της παρουσίας τους, έτσι και τώρα φαίνεται ότι κάποιοι αποθαρρύνθηκαν νωρίς νωρίς και αποχώρησαν ή παρέµειναν ως «Ενοπλη Προλεταριακή ∆ικαιοσύνη». Αλλοι απευθύνθηκαν σε επαγγελµατίες του κοινού εγκλήµατος και παρουσιάζονται πλέον ως «Επαναστατική Ταξική Αυτοάµυνα», πραγµατοποιώντας -κατά τους πυροτεχνουργούς- «τέλεια και ελεγχόµενη» έκρηξη, όπως αξιοπρόσεκτη ήταν η συνδεσµολογία του µηχανισµού και η µέτρια ποσότητα ζελατοδυναµίτιδας που περιείχε. Αµφότεροι λέγεται ότι «στρατολογήθηκαν» από τον «Αµερικανό», άτοµο µε τόπο διαµονής στις ΗΠΑ µε το οποίο επικοινωνούσαν µέσω µιας ουκρανικής πλατφόρµας.

Το ρεπορτάζ

Στο φύλλο της 23ης ∆εκεµβρίου, η «Α» της Κυριακής έγραφε συναφώς: «Στην ΕΛ.ΑΣ. πιστεύουν ότι οι επίδοξοι τροµοκράτες θα απευθυνθούν -αν δεν το έχουν κάνει ήδησε επαγγελµατίες του οργανωµένου εγκλήµατος, αν και “πρόκειται για κίνηση απελπισίας”, καθώς η δράση των κυκλωµάτων αυτών είναι “χαρτογραφηµένη από την Κρατική Ασφάλεια”. Ηδη, παρακολουθούνται ένας πρώην τρόφιµος των φυλακών Λάρισας, καθώς και συνεργάτες δολοφονηθέντος ποινικού που αποφυλακίστηκαν πρόσφατα. Αυτοί φέρονται ότι ανέπτυξαν σε διάφορα σωφρονιστικά καταστήµατα στενές σχέσεις µε τροµοκράτες οι οποίοι µετά την έκτιση των ποινών τους δραστηριοποιήθηκαν σε εγχώριες αλυσίδες εστίασης και πρατήρια καυσίµων, αποκτώντας έτσι οικονοµική άνεση, ικανή για τη χρηµατοδότηση των σχεδίων τους».

Οι ασύλληπτοι

Οι θερµόαιµοι νεαροί, πέραν του ότι αφήνουν ίχνη, έχουν αποκλειστεί από τον κύκλο των εναποµεινάντων εξτρεµιστών του παρελθόντος, λόγω και της «ιδεολογικής τους ασάφειας», η οποία άλλωστε προκύπτει από τα βαρύγδουπα και ακατανόητα ονόµατα των οργανώσεών τους. Η Αστυνοµία δεν αναζητά την άκρη στις παλαιές «µήτρες», όσο επικεντρώνεται σε ασύλληπτους τροµοκράτες της «Οµάδας Λαϊκών Αγωνιστών», η οποία σίγησε το 2018 έπειτα από 6 χρόνια δράσης. Η υπόθεση εργασίας, ότι ο βοµβιστής της «Επαναστατικής Αυτοάµυνας» είναι ο ίδιος που έβαλε τη βόµβα σε τράπεζα επί της οδού Σανταρόζα στην Αθήνα και τον ∆εκέµβριο του ίδιου έτους στο Εφετείο, προκαλώντας εκτεταµένες ζηµιές στην πρόσοψη του δικαστικού µεγάρου, εξετάζεται παντοιοτρόπως. Πηγές των υπηρεσιών Ασφαλείας τονίζουν ότι «τέτοιοι εγκληµατίες δεν µένουν για καιρό στο σκοτάδι» κι εκτός των άλλων πρόκειται για την οργάνωση που τον ∆εκέµβριο του 2014 «γάζωσε» µε Καλάσνικοφ την ισραηλινή πρεσβεία στο Παλαιό Ψυχικό και όσο µυστηριώδης ήταν η επίθεση άλλο τόσο µυστηριωδώς παρέµεινε στο... απυρόβλητο µέχρι το τέλος.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυριακής