Την ώρα που στην Ελλάδα σημειώνονται υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες και το καιρικό μοτίβο θυμίζει έντονα άνοιξη παρά το γεγονός ότι είμαστε στα μέσα Φεβρουαρίου, ο χειμώνας στις σκανδιναβικές χώρες είναι ιδιαίτερα βαρύς, όπως επισημαίνει ο Σάκης Αρναούτογλου

«Σε αντίθεση με τον υπόλοιπο πλανήτη μαζί και τη χώρα μας που “βράζoυν” θερμοκρασιακά (πορφυρές αποχρώσεις), η Σκανδιναβία από τον Οκτώβρη μέχρι και σήμερα βιώνει μια εξαιρετικά παγερή και σπάνια εμμονή στην ατμοσφαιρική ροή μεγάλης κλίμακας (μπλε αποχρώσεις)», σημειώνει σε ανάρτησή του ο Σάκης Αρναούτογλου.

Διαβάστε ακόμα: Κλιματική κρίση: Ο Ιανουάριος του 2024 ο θερμότερος που έχει καταγραφεί ποτέ παγκοσμίως

Ειδικότερα, ο Σάκης Αρναούτογλου τόνισε σε ανάρτησή του την αντίθεση του καιρού ανάμεσα στη Σκανδιναβία (Νορβηγία, Σουηδία, Δανία και Φινλανδία), όπου «έχει σχεδόν 5 μήνες βαρυχειμωνιά», και στον υπόλοιπο κόσμο, που «βράζει θερμοκρασιακά». Ο χειμώνας, όπως όλα δείχνουν, «δεν πέρασε» φέτος από την Ελλάδα αλλά και όλη τη Νότια Ευρώπη, καθώς έδωσε μόνο λίγες μέρες κρύου και ελάχιστα χιόνια.

Ο Σάκης Αρναούτογλου έγραψε στο facebook: «Σε αντίθεση με τον υπόλοιπο πλανήτη μαζί και τη χώρα μας που "βράζoυν" θερμοκρασιακά (πορφυρές αποχρώσεις), η Σκανδιναβία από τον Οκτώβρη μέχρι και σήμερα βιώνει μια εξαιρετικά παγερή και σπάνια εμμονή στην ατμοσφαιρική ροή μεγάλης κλίμακας (μπλε αποχρώσεις). Σχεδόν 5 μήνες βαρυχειμωνιά χωρίς να φαίνεται κάποια σημαντική αλλαγή στο άμεσο καιρικό μέλλον…».

Δείτε την ανάρτηση του Σάκη Αρναούτογλου



"Βράζει" θερμοκρασιακά ο πλανήτης και η Ελλάδα - Σπάνια βαρυχειμωνιά 5 μηνών στη Σκανδιναβία 

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο της ΕΡΤ, «σχεδόν 5 μήνες βαρυχειμωνιά χωρίς να φαίνεται κάποια σημαντική αλλαγή στο άμεσο καιρικό μέλλον…». Σημειώνεται πως ήταν αρχές Ιανουαρίου όταν στη Δανία έπεσε έως και μισό μέτρο χιόνι, κάτι που έχει να συμβεί από το 2011, σύμφωνα με το μετεωρολογικό ινστιτούτο DMI.

Στη Σουηδία επιστρατεύθηκε προσωπικό του στρατού για να βοηθήσει τις υπηρεσίες διάσωσης στις προσπάθειές τους να απεγκλωβίσουν αυτοκινητιστές που είχαν εγκλωβιστεί μεταξύ Όρμπι και Κρίστιανσταντ στη νότια κομητεία Σκάνιας, λόγω της σφοδρής χιονόπτωσης. Πολλά οχήματα εγκαταλείφθηκαν καθώς βρίσκονταν σε εξέλιξη οι επιχειρήσεις διάσωσης, ενώ άλλα κατάφεραν να γυρίσουν προς την αντίθετη κατεύθυνση, αφού οι διασώστες τρύπησαν τις μεταλλικές μπάρες που χωρίζουν τις λωρίδες κυκλοφορίας με νότια και με βόρεια κατεύθυνση.



Στη Νορβηγία, στα εδάφη των Σάμι του μακρινού βορρά, στο Καουτόκινο, το θερμόμετρο έδειξε -41,6°C κατά τη διάρκεια της νύχτας. Κλειστά παρέμειναν τα σχολεία σε αρκετούς δήμους στα νότια της χώρας λόγω δυσκολιών στις μετακινήσεις μετά τη σφοδρή χιονόπτωση των τελευταίων ημερών και ορισμένα αναμένεται να παραμείνουν κλειστά και αύριο.



Στη Φινλανδία, ένα νέο ρεκόρ ψύχους καταρρίφθηκε στο Ενοντέκιο (βορειοδυτικά) όπου το θερμόμετρο έδειξε -42,1°C.