Ο Πέτρος Μπελέρης, γιος του Φρέντι Μπελέρη, μίλησε στην ΕΡΤ για την πρόταση της εισαγγελέως στη δίκη για τον πατέρα του, χαρακτηρίζοντάς τη «δείγμα γραφής» για το τι σχεδιάζουν οι αλβανικές Αρχές σε βάρος των Ελλήνων της Αλβανίας και της ελληνικής μειονότητας.

Ο κ. Μπελέρης τόνισε ότι η πρόταση της εισαγγελέως βασίζεται σε «καμιά ένδειξη και καμιά απόδειξη», υπογραμμίζοντας τον πρωτόγνωρο χαρακτήρα της. «Είναι μια πολιτική δίκη», δήλωσε ο ίδιος, καταγγέλλοντας ότι η Δικαιοσύνη στην Αλβανία τελεί υπό έλεγχο.

«Η πρόταση έγινε χωρίς στοιχεία και ενδείξεις. Είναι πρωτόγνωρο αυτό. Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι η Δικαιοσύνη ελέγχεται στην Αλβανία και ότι είναι μια πολιτική δίκη», είπε ο Πέτρος Μπελέρης.

Πλαστό ποινικό μητρώο

Σύμφωνα με τον κ. Μπελέρη, ο πατέρας του συνελήφθη και φυλακίστηκε με βάση «ένα πλαστό ποινικό μητρώο», το οποίο «ανακάλυψε» ένας εισαγγελέας. «Λίγο πριν από τις εκλογές το μητρώο του ήταν καθαρό», ανέφερε, «όπως και όποτε ζητήθηκε στη δίκη. Μόνο την ημέρα που έπρεπε να συλληφθεί βρέθηκε "λερωμένο"».

Σε ερώτηση για την ψυχολογική κατάσταση του πατέρα του, ο κ. Μπελέρης απάντησε ότι «είναι στον στόχο του ταγμένος και περιμένει με υπομονή την έκβαση της δίκης. Είναι αποφασισμένος, γι' αυτό και κερδίσαμε: για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα της μειονότητας στην Αλβανία».

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cz5f3a1la2ah)

Φρέντι Μπελέρης: Η πρόταση του εισαγγελέα

Ένοχο έκριναν οι δύο εισαγγελείς τον εκλεγμένο δήμαρχο Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρη, κατά την ακροαματική διαδικασία για το αδίκημα της ενεργής διαφθοράς, προτείνοντας την ποινή φυλάκισης 2 ετών και 6 μηνών.

Για τον συγκατηγορούμενο Παντελή Κοκαβέση η εισαγγελία πρότεινε ποινή φυλάκισης ενός χρόνου με ανασταλτικό χαρακτήρα λόγω προβλημάτων υγείας θέτοντάς τον σε περιοδικό έλεγχο από τις Αρχές.

Ο κατηγορούμενος δήμαρχος Μπελέρης απευθυνόμενος στους δικαστές είπε: «Έχω παράπονο για το πώς λειτουργεί η εισαγγελία, συνεχώς δεν δέχεται δικά μου στοιχεία και τα απορρίπτει, δεν ανακρίνει τα άτομα που έχουμε υποδείξει ως μάρτυρες και στην υπόθεσή μου έχει γίνει πλαστογραφία αποδεικτικών στοιχείων. Όποιος πλαστογράφησε έγγραφα του αλβανικού κράτους φέρει ποινική ευθύνη.

Εδώ στην Αλβανία δεν έχουμε αμερόληπτη Δικαιοσύνη γιατί η διαδικασία έχει πολιτικά κίνητρα και βλέπουμε ο πρωθυπουργός να παρεμβαίνει σε αυτή την υπόθεση και έχετε αφήσει τον λαό της Χειμάρρας χωρίς τον δήμαρχό τους. Αυτή είναι μια πολιτική φυλακή και δεν μου επιτρέπετε να ορκιστώ ως δήμαρχος».