Με ψήφους 49 έναντι 13 η διοικητική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου απάντησε αυστηρά στο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου κάνει λόγο για «ανεπίτρεπτη και ευθεία παρέμβαση στο έργο των ελληνικών δικαστικών Αρχών, σε σωρεία υποθέσεων που είναι δικαστικά εκκρεμείς, με αναπόδεικτες και ατεκμηρίωτες αιτιάσεις».

Η Ολομέλεια του ανωτάτου δικαστηρίου συγκροτήθηκε με πρωτοβουλία της προέδρου του Αρείου Πάγου, Ιωάννας Κλάπα, και τη συμμετοχή της εισαγγελέως Γεωργίας Αδειλίνη.

*Διαβάστε εδώ: Μάκης Βορίδης: Ακραίο και εμπαθές το κείμενο του ψηφίσματος της Ευρωβουλής


"Όσα αναφέρονται στο ψήφισμα είναι αόριστα"

Στην απόφασή της η διοικητική Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου αντικρούει κάθε αιτίαση του ψηφίσματος, που αφορούν σε σειρά υποθέσεων, όπως οι έρευνες για τα Τέμπη, οι έρευνες για τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις, υποθέσεις διαφθοράς, χρηματοδότησης Μέσων Ενημέρωσης (η γνωστή λίστα Πέτσα), η έρευνα για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ,αλλά και το ναυάγιο της Πύλου.

Για όλες αυτές τις υποθέσεις η διοικητική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου επισημαίνει ότι όσα αναφέρονται στο ψήφισμα είναι αόριστα, χωρίς τεκμηρίωση,χωρίς αμεροληψία και χωρίς κάποια ανάθεση των ερευνών σε εθνική ή κοινοτική Αρχή με αποτέλεσμα να αποτελούν ευθεία παρέμβαση στο έργο της ελληνικής Δικαιοσύνης.

Ο εισηγητής ενώπιον της διοικητικής Ολομέλειας του Ανωτάτου Δικαστηρίου, αρεοπαγίτης, Παναγιώτης Λυμπερόπουλος, αρχίζοντας από την υπόθεση των Τεμπών, είπε ότι η Δικαιοσύνη έχει προχωρήσει σημαντικά τις έρευνες για την τραγωδία σε ό,τι αφορά τα μη πολιτικά πρόσωπα, ενώ για τυχόν ευθύνες των πολιτικών τόνισε ότι δεν έχει καμία αρμοδιότητα η Δικαιοσύνη, καθώς από το ελληνικό σύνταγμα την εν λόγω αρμοδιότητα για τους πολιτικούς την έχει αναθέσει μόνον στη Βουλή.

Σχετικά με την υπόθεση των υποκλοπών, ο κ. Λυμπερόπουλος χαρακτήρισε ανεπίτρεπτη παρέμβαση στο έργο των εισαγγελικών και δικαστικών Αρχών τις υποδείξεις του ψηφίσματος για την έρευνα που είναι σε εξέλιξη, όπως και τις αιτιάσεις του για την ανάθεση σε ανώτατο εισαγγελέα των ερευνών.

Το ίδιο επισήμανε ο κ. Λυμπερόπουλος και για την υπόθεση του Ζακ Κωστόπουλου, καθώς ανέφερε ότι έχουν δικαστεί και καταδικαστεί οι δράστες σε πρώτο βαθμό και η δίκη γίνεται τώρα στο εφετείο, ενώ ανάλογη θέση έλαβε και στις αιτιάσεις για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι η Δικαιοσύνη διερευνά την υπόθεση, ότι ήδη έχουν απολογηθεί εμπλεκόμενοι και έχουν υπάρξει προφυλακίσεις.

Ο κ. Λυμπερόπουλος, σύμφωνα με πληροφορίες, επίσης αναφέρθηκε στις αιτιάσεις του ψηφίσματος ότι η ηγεσία των ανωτάτων δικαστηρίων διορίζεται από την κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι αυτό προβλέπει το σύνταγμα, το οποίο ισχύει με τη βούληση του ελληνικού λαού και ότι η σχετική διαδικασία επιλογής γίνεται σε τήρηση του συντάγματος με όρους νομιμότητας, τονίζοντας ότι οι αστήρικτες αναφορές στο ψήφισμα εμφανίζουν την ελληνική Δικαιοσύνη ως υποχείριο της πολιτικής.

Την ίδια στιγμή, ο κ. Λυμπερόπουλος απέκρουσε ως αόριστες και ατεκμηρίωτες τις αιτιάσεις για τις έρευνες στο πολύνεκρο ναυάγιο ανοικτά της Πύλου, σημειώνοντας ότι επιχειρείται με το ψήφισμα ευθεία παρέμβαση στο έργο των ελληνικών δικαστικών Αρχών.

Το ίδιο εισηγήθηκε ο κ. Λυμπερόπουλος και για την αντιμετώπιση των θυμάτων βιασμού και σεξουαλικής βίας, υποστηρίζοντας ότι οι εισαγγελικές Αρχές επιλαμβάνονται κάθε καταγγελίας, υπάρχει ειδικός εισαγγελέας ανηλίκων και η εισαγγελική Αρχή ορίζει εισαγγελείς για τον χειρισμό ειδικά θεμάτων για ανήλικα, υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας και trafficking.

Σε όλες τις υποθέσεις που αναφέρονται στοψΨήφισμα η Ολομέλεια έλαβε τη θέση, ότι τα αναφερόμενα είναι αόριστα, χωρίς τεκμηρίωση,χωρίς αμεροληψία και χωρίς κάποια ανάθεση των ερευνών σε εθνική ή κοινοτική Αρχή με αποτέλεσμα να αποτελούν ευθεία παρέμβαση στο έργο της ελληνικής Δικαιοσύνης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο εισηγητής αρεοπαγίτης κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το ψήφισμα υιοθετεί αμφισβητούμενα δεδομένα και συμπεράσματα που έχουν εξαχθεί χωρίς τεκμηρίωση με την παράθεση ψευδών και μη επιβεβαιωμένων πληροφοριών. Πρόσθεσε ότι όλα αυτά πλήττουν τη Δικαιοσύνη, καθώς, όπως τόνισε, είναι δυνατόν να εγκατασταθεί στους πολίτες και τα κοινοτικά όργανα η εντύπωση ότι το κράτος δικαίου στην Ελλάδα υποχωρεί εξαιτίας διαφθοράς που περιλαμβάνει και το δικαστικό σώμα.

Αντίθετα, τα 13 μέλη της διοικητικής Ολομέλειας του Αρείου Πάγου τόνισαν ότι η υπόθεση είναι πολιτικού χαρακτήρα και πρέπει να μην απαντήσει το ανώτατο δικαστήριο.

*Δείτε εδώ την απάντηση της διοικητικής Ολομέλειας του Αρείου Πάγου στο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου