Η 37η χώρα στον κόσμο που αναγνώρισε την ισότητα στον γάμο έγινε χτες η Ελλάδα με την τροποποίηση του άρθρου 1350 του Αστικού Κώδικα και την εισαγωγή του κανόνα ότι ο γάμος συνάπτεται μεταξύ δύο προσώπων ίδιου ή διαφορετικού φύλου. Το νομοσχέδιο «Ισότητα στον πολιτικό γάμο, τροποποίηση του Αστικού Κώδικα και άλλες διατάξεις», έγινε δεκτό, επί της Αρχής, από την Ολομέλεια με 176 «ναι», 76 «όχι» και 2 «παρών».
Ο διεθνής Τύπος μετέφερε την είδηση με εγκωμιαστικά πρωτοσέλιδα και εκτενή ρεπορτάζ για την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης, παρά τις όποιες αντιδράσεις, να νομιμοποιήσει τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών. Ο διεθνής Τύπος χαρακτηρίζει τη νομιμοποίηση του γάμου ομόφυλων ζευγαριών ιστορική απόφαση που σηματοδοτεί μια τομή με το παρελθόν.

Νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια: Πρώτη είδηση στα διεθνή Μέσα

Η είδηση έγινε πρώτη διεθνώς σε πολλά Μέσα. Με τίτλο «Η Ελλάδα νομιμοποιεί τον γάμο ομοφύλων σε μια αλλαγή ορόσημο», το πρακτορείο Reuters κάνει λόγο για «μια νίκη ορόσημο για τους υποστηρικτές των δικαιωμάτων LGBT που χαιρετίστηκε με επευφημίες από θεατές στο κοινοβούλιο και δεκάδες συγκεντρωμένους στους δρόμους της Αθήνας. Ο νόμος δίνει στα ομόφυλα ζευγάρια το δικαίωμα να παντρεύονται και να υιοθετούν παιδιά και έρχεται μετά από δεκαετίες εκστρατείας της LGBT κοινότητας στην κοινωνικά συντηρητική χώρα».

«Η Ελλάδα είναι το πρώτο ορθόδοξο έθνος που νομιμοποιεί το γάμο ατόμων του ιδίου φύλου. Ο νόμος του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη σηματοδοτεί μια τομή με το παρελθόν του έθνους», τονίζει στην ανάλυσή του το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg δίνοντας έμφαση στο γεγονός ότι «η Ελλάδα ξεχωρίζει σε μια περιοχή που γενικά αντιτίθεται στις αλλαγές». Το πρακτορείο φιλοξενεί δήλωση του διευθυντή του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού, Αλέξη Πατέλη, ο οποίος επισημαίνει ότι «η Ελλάδα “σπάει το καλούπι” ως η πρώτη χώρα στη νοτιοανατολική Ευρώπη που νομοθετεί την ισότητα στο γάμο. Αυτό επαναβεβαιώνει την θέση της Ελλάδας στην καρδιά της Ευρώπης».

«Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης αναλαμβάνει το βάρος και συναισθάνεται ότι μπορεί να αναλώσει ένα μέρος από το πολιτικό του κεφάλαιο για να επιλύσει ευαίσθητα ζητήματα, την ώρα που η αντιπολίτευση είναι σε βαθιά κρίση», σημειώνει στο Bloomberg ο Wolfango Piccoli, συν-πρόεδρος του οργανισμού Teneo Intelligence.

Για μια «μεταρρύθμιση-ορόσημο» κάνει λόγο η γαλλική ιστοσελίδα France-24, σημειώνοντας ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός ήταν συνεπής στις προεκλογικές του δεσμεύσεις. «Ο συντηρητικός ηγέτης, ο οποίος κέρδισε άνετα την επανεκλογή του τον Ιούνιο, είχε υποσχεθεί να θεσπίσει τη μεταρρύθμιση κατά τη διάρκεια της δεύτερης τετραετούς θητείας του».

«Ιστορική» χαρακτηρίζει τη χθεσινή ψηφοφορία στη Βουλή και το περιοδικό «Time», υπογραμμίζοντας ότι η υπερψήφιση του νομοσχεδίου σημαίνει ότι όλοι πλέον οι πολίτες της χώρας θα έχουν ισότητα στο γάμο. «Η νομιμοποίηση του γάμου μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου, βασικό μέρος της προσπάθειας του Κυριάκου Μητσοτάκη να εκσυγχρονίσει την Ελλάδα, σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα για έναν πρωθυπουργό που προέρχεται από ένα συντηρητικό κόμμα», συμπληρώνει το περιοδικό. Το Time αναφέρει επίσης ότι το αίτημα για αναγνώριση του γάμου ομόφυλων ζευγαριών τέθηκε για πρώτη φορά το 2008, αλλά χρειάστηκαν πολλά χρόνια για να επιτευχθεί αλλαγή. «Στην πρώτη του θητεία, ο Μητσοτάκης επιτάχυνε τον ρυθμό των αλλαγών, εισάγοντας μια σειρά μεταρρυθμίσεων για την εξίσωση των δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της άρσης της απαγόρευσης των ομοφυλόφιλων ανδρών να δίνουν αίμα. Η Ελλάδα ανέβηκε αλματωδώς στην κατάταξη που παρακολουθεί τη νομική και πολιτική κατάσταση για τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα», γράφει.

Στο ίδιο μήκος κύματος η βρετανική εφημερίδα Guardian επισημαίνει στην ηλεκτρονική της έκδοση ότι «η Ελλάδα είναι η πρώτη Ορθόδοξη χώρα στον πλανήτη που νομιμοποιεί το γάμο ατόμων του ιδίου φύλου» και υπογραμμίζει ότι «το νομοσχέδιο εισήγαγε στη Βουλή η κεντροδεξιά κυβέρνηση παρά τις αντιρρήσεις της Εκκλησίας».

Ενώ το βρετανικό δίκτυο BBC αναδεικνύει τη φράση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ότι με το νομοσχέδιο αυτό «αίρεται μια σοβαρή ανισότητα».

Από την πλευρά της, η γερμανική Deutsche Welle σημειώνει ότι «τα ζευγάρια του ιδίου φύλου χαιρέτισαν την νομοθετική πρωτοβουλία ως μια ιστορική στιγμή για τη χώρα».

«Ελλάδα: ορόσημο στον αγώνα κατά της ομοφοβίας και της τρανσφοβίας ο ομόφυλος γάμος», υπογραμμίζει η Διεθνής Αμνηστία αναδεικνύοντας το θέμα στην ιστοσελίδα της. «Αυτός ο νόμος αποτελεί σημαντικό ορόσημο στον αγώνα κατά της ομοφοβίας και της τρανσφοβίας και μια νίκη που κερδήθηκε με τον μόχθο όσων έδιναν αυτόν τον αγώνα εδώ και χρόνια. Δίνει στα ομόφυλα ζευγάρια και στα παιδιά τους την ορατότητα και τα δικαιώματα που τους στερούνταν επί μακρόν», δηλώνει χαρακτηριστικά η υπεύθυνη Εκστρατειών του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, Δέσποινα Παρασκευά-Βελουδογιάννη.

«Η Ελλάδα νομιμοποιεί τον γάμο ατόμων του ίδιου φύλου», έγραψε σε ηλεκτρονικό του άρθρο του το CNN, ενώ οι New York Times κυκλοφόρησαν άρθρο με τίτλο «Η Ελλάδα γίνεται η πρώτη ορθόδοξη χριστιανική χώρα που νομιμοποιεί τον γάμο ατόμων του ίδιου φύλου». 

«Τα ζευγάρια τολμούν να ονειρεύονται καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκεντρώνει διακομματική στήριξη για το νομοσχέδιο που επεκτείνει τα γονικά δικαιώματα στα ομόφυλα ζευγάρια»,
 έγραψαν οι Times του Λονδίνου. Σχολίασαν ότι το ζήτημα των δικαιωμάτων των παιδιών έχει στρέψει την κοινή γνώμη υπέρ του νομοσχεδίου που αποτελεί το επιστέγασμα μιας διετούς εκστρατείας του Έλληνα πρωθυπουργού.

france24
bloomberg
time_periodiko
nbc
politico
euronews
amnesty

Πρώτο θέμα στον Guardian η ψήφιση του νομοσχεδίου

Πρώτη είδηση ήταν η ψήφιση του νομοσχεδίου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών στην Ελλάδα, για τον Guardian στην ιστοσελίδα του με τίτλο: « Η Ελλάδα γίνεται η πρώτη ορθόδοξη χριστιανική χώρα που νομιμοποιεί τον γάμο μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου».

Το άρθρο αναφέρει μεταξύ άλλων: «Η Ελλάδα έγινε η πρώτη ορθόδοξη χριστιανική χώρα που νομιμοποίησε τον πολιτικό γάμο μεταξύ ομοφυλοφίλων, παρά την αντίθεση των εκκλησιαστικών αξιωματούχων. Ο νέος νόμος αναγνωρίζει τα γονικά δικαιώματα στα ομόφυλα ζευγάρια, αλλά δεν θα επιτρέπει ι στους ομοφυλόφιλους να αποκτήσουν βιολογικά παιδιά μέσω παρένθετων μητέρων στην Ελλάδα.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν επίσης ότι ενώ οι περισσότεροι Έλληνες συμφωνούν με τους γάμους μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου, απορρίπτουν την επέκταση της γονικής μέριμνας μέσω παρένθετης μητρότητας σε ζευγάρια ανδρών.

Το σύμφωνο συμβίωσης μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου επιτρέπεται στην Ελλάδα από το 2015. Αλλά αυτό παρείχε νόμιμη κηδεμονία μόνο στους βιολογικούς γονείς των παιδιών στις εν λόγω σχέσεις, με αποτέλεσμα να υπάρχει νομικό κενό για τα δικαιώματα των συντρόφων τους.

Η κύρια αντίθεση στο νέο νομοσχέδιο προέρχεται από την παραδοσιακή Εκκλησία της Ελλάδος – η οποία επίσης αποδοκιμάζει πολιτικό γάμο και στους ετερόφυλους».


guardian_vouli

Times: Ο χαμηλών τόνων Μητσοτάκης δύναμη αλλαγής - Αναμετρήθηκε με την Ορθόδοξη Εκκλησία

Όπως γράφουν οι Times, λίγοι περίμεναν ότι ο χαμηλών τόνων Μητσοτάκης θα γινόταν μια τέτοια «δύναμη αλλαγής». Αναμετρήθηκε με την Ορθόδοξη Εκκλησία, η οποία υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο αυτό θα «μπερδέψει τους γονεϊκούς ρόλους» και θα «αποδυναμώσει την παραδοσιακή οικογένεια». Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ένας συντηρητικός που ηγείται του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, κατάφερε να συγκεντρώσει υποστήριξη από όλο το πολιτικό φάσμα, κυρίως από το σκληρό αριστερό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, του οποίου ηγείται ο Στέφανος Κασελάκης, ο οποίος είναι ο πρώτος ανοιχτά ομοφυλόφιλος ηγέτης κόμματος στην Ελλάδα.



1100_8ca39ee4-4aac-4879-aa40-b16186834ca1


Οι Times υπογραμμίζουν επίσης ότι η Ελλάδα αναμένεται να γίνει το 16ο από τα κράτη-μέλη της ΕΕ που νομιμοποιεί τους γάμους μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου, τερματίζοντας μια μακρά περίοδο διαδοχικών κυβερνήσεων που απέφευγαν την αντιπαράθεση με την Εκκλησία.



«Ιστορική αλλαγή» το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια, γράφει η Liberation

Και η γαλλική εφημερίδα Liberation, χαρακτηρίζει την επικείμενη ψήφιση του νομοσχεδίου ένα βήμα προς τα εμπρός για το συντηρητικό κυβερνών κόμμα. Ο ανταποκριτής της εφημερίδας στην Αθήνα Fabien Perrier εξηγεί πώς ο νόμος προστατεύει τα δικαιώματα των παιδιών, καθώς εάν ψηφιστεί, ένα παιδί που γεννιέται από ομόφυλο ζευγάρι θα έχει πλέον και τους δύο γονείς αναγνωρισμένους, υπενθυμίζοντας ότι μέχρι τώρα μόνο ο βιολογικός γονέας καταχωρούνταν στο μητρώο γεννήσεων, γεγονός που είχε συνέπειες σε περίπτωση προβλημάτων υγείας, θανάτου του βιολογικού γονέα ή κληρονομιάς. Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι πρόκειται για μια «ιστορική αλλαγή» για την οποία η ελληνική κοινωνία είναι πλέον ώριμη και έτοιμη.


liberation

Associated Press: «Πρωτοφανής εξέλιξη, νομοσχέδιο ορόσημο»

Στο ίδιο μήκος κύματος, το πρακτορείο Associated Press κάνει λόγο για μια πρωτοφανή εξέλιξη για μια ορθόδοξη χριστιανική χώρα, η οποία παρά την αντίθεση της ελληνικής εκκλησίας, πρόκειται να ψηφίσει τη νομιμοποίηση του πολιτικού γάμου μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου. Μάλιστα, υπογραμμίζει ότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι περισσότεροι Έλληνες υποστηρίζουν την προτεινόμενη μεταρρύθμιση και το ζήτημα δεν έχει προκαλέσει μεγάλους διχασμούς. Χαρακτηριστικό είναι ότι το νομοσχέδιο-ορόσημο, όπως λέει το Associated Press, που συνέταξε η κεντροδεξιά κυβέρνηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη υποστηρίζεται από τέσσερα αριστερά κόμματα, συμπεριλαμβανομένου του ΣΥΡΙΖΑ.



associated_press

Τι έγραψαν CNN, BBC,  Le Monde, Deutsche Welle

«Τα ομόφυλα ζευγάρια θα μπορούν πλέον να υιοθετούν παιδιά μετά την ψηφοφορία της Πέμπτης. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι ο νέος νόμος “θα καταργήσει με τόλμη μια σοβαρή ανισότητα”», τονίζει το CNN. «Όμως η νομοθεσία έχει διχάσει τη χώρα, με τη σφοδρή αντίσταση να ηγείται της πανίσχυρης Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας», προσθέτει.


Το BBC με πρωτοσέλιδο “χτύπημα” στην ιστοσελίδα του αναφέρεται στην ψήφιση του νόμου, ενώ στο δημοσίευμα κάνει λόγο και για δεκάδες κυβερνητικούς βουλευτές που είναι αντίθετοι.


Η Le Monde, η Deutsche Welle και πολλά ακόμα ξένα μέσα μιλούν για την νομιμοποίηση του γάμου των ομόφυλων στην Ελλάδα, τονίζοντας πως πρόκειται για μια σημαντική κοινωνική μεταρρύθμιση ενόψει της σφοδρής αντίθεσης της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

«Η Ελλάδα είναι πιο μπροστά από εμάς, σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα των πολιτών. Η Ιταλία θα είναι η μόνη χώρα χωρίς ισότιμο γάμο για τα ομόφυλα ζευγάρια», τιτλοφορεί άρθρο του το ιταλικό εβδομαδιαίο περιοδικό L'Espresso.

Το γνωστό ιταλικό περιοδικό, που απευθύνεται στον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς, υπογραμμίζει: «Η Ελλάδα, παρά το ότι έχει συντηρητική κυβέρνηση, τα τελευταία χρόνια αποδείχθηκε ικανή να εγκρίνει σημαντικές μεταρρυθμίσεις υπέρ της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, όπως την κατάργηση του κανόνα που απαγόρευε στους ομοφυλόφιλους να είναι αιμοδότες , αλλά και την κατάργηση των χειρουργικών επεμβάσεων για την λεγόμενη κανονικοποίηση φύλου των παιδιών. Με την έγκριση του νόμου για το δικαίωμα των ομόφυλων ζευγαριών στον γάμο, η Ιταλία -η οποία στο μεταξύ περιορίζει τα δικαιώματα των οικογενειών Ουράνιο Τόξο- θα είναι η μόνη χώρα της δυτικής Ευρώπης που δεν παρέχει το δικαίωμα σε πολιτικό γάμο, μαζί με κράτη που κάποτε ανήκαν στην Σοβιετική Ένωση και κάποιες μικρές χώρες, όπως τον 'Αγιο Μαρίνο και το Βατικανό».

Το L'Espresso προσθέτει ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, χαρακτήρισε τον νόμο που ψηφίζεται σήμερα «ένα βήμα που οδηγεί σε μεγαλύτερη κοινωνική δικαιοσύνη» και υπογραμμίζει ότι η ελληνική ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα θα ήθελε να επιτραπεί και η παρένθετη μητρότητα, ενώ η Ορθόδοξη Εκκλησία δήλωσε αντίθετη στην έγκριση του συγκεκριμένου νόμου.



abc
bbc