Εκατό αστυνομικοί απ' όλη την Αττική πήραν μέρος στο πρόγραμμα επιμόρφωσης για να μπορούν να επικοινωνήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο με ανθρώπους κωφούς ή βαρήκοους. «Είναι μία εξαιρετική πρωτοβουλία η οποία τιμά το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και την Ελληνική Αστυνομία, να βρισκόμαστε εδώ σε μία πρωτοβουλία να μάθουν οι Έλληνες αστυνομικοί έναν ιδιαίτερο τρόπο να επικοινωνούν με ανθρώπους που έχουν κάποιο πρόβλημα ακοής», είπε ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Τάξης, Μάνος Λογοθέτης.

«Η κοινότητα των κωφών εδώ και πάρα πολύ καιρό αντιμετωπίζει κάποια προβλήματα στην πρόσβασή της, οπότε παίρνουμε αυτήν την πρωτοβουλία ενημέρωσης της ευρύτερης κοινότητας για να αποκτήσουν κάποιες δεξιότητες ως προς την επικοινωνία», ανέφερε ο αντιπρόεδρος Ομοσπονδίας Κωφών Ελλάδος, Παναγιώτης Κορδονούρης.

Μαθαίνουν την ελληνική νοηματική γλώσσα στη θεωρία αλλά και στην πράξη

«Ο στόχος του σημερινού σεμιναρίου είναι να εκπαιδευτεί το προσωπικό της Αστυνομίας στον τρόπο με τον οποίο επικοινωνεί με άτομα που έχουν πρόβλημα ακοής», δήλωσε ο πρόεδρος Ομοσπονδίας Κωφών Ελλάδος, Κωνσταντίνος Σίμψης. «Συγχαίρω την Ελληνική Αστυνομία που θέλησε να υπάρξει αυτή η σύμπραξη και βέβαια να εκπαιδεύσει περίπου 100 άτομα τα οποία είναι σήμερα μαζί μας και θα διευρυνθεί αυτός ο αριθμός», είπε η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη. Με αυτήν την πρωτοβουλία η Αστυνομία θα μπορεί να επικοινωνήσει με πολίτες με προβλήματα ακοής σε οποιοδήποτε περιστατικό έκτακτης ανάγκης. «Σκεφτείτε να μην ακούς ή να ακούς πάρα πολύ λίγο. Σκέψου να μη βλέπεις και να είσαι σε μία πόλη η οποία δεν είναι φιλική», συμπλήρωσε η υπουργός Σοφία Ζαχαράκη.

Άνθρωποι με κώφωση ή βαρηκοΐα μπορούν να επικοινωνήσουν με την Αστυνομία και μέσω μηνυμάτων

«Μέχρι τώρα επίσης εδώ και αρκετό καιρό υπάρχει η δυνατότητα επικοινωνίας με γραπτά μηνύματα. Η Ελληνική Αστυνομία είναι παρούσα και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά και σε εφαρμογές επικοινωνίας», πρόσθεσε ο κ. Λογοθέτης.

Το Εθνικό Ίδρυμα Κωφών μέσα από ημερίδες ενημερώνει και εκπαιδεύει κατάλληλα και άλλες υπηρεσίες τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα. «Πολύ μεγάλο ενδιαφέρον έχουν δείξει τα νοσοκομεία, γιατροί, νοσηλευτές, διοικητικό προσωπικό, οι τράπεζες. Είναι δωρεάν τα σεμινάρια, είναι ταχύρρυθμα», ανέφερε η Βανέτα Λαμπροπούλου, διοικήτρια και πρόεδρος Δ.Σ. Εθνικού Ιδρύματος Κωφών. Το Εθνικό Ίδρυμα Κωφών έχει οργανώσει μία σειρά από ημερίδες με σκοπό την καλύτερη εξυπηρέτηση κάθε ανθρώπου με προβλήματα ακοής.