Το μήνυμα ότι οι αντοχές του κρατικού προϋπολογισμού είναι συγκεκριμένες και άλλα περιθώρια για νέες πηγές χρηματοδότησης των αγροτών, άμεσα ή έμμεσα, δεν υπάρχουν, στέλνει η κυβέρνηση στους εκπροσώπους των αγροτών που ετοιμάζονται για «κάθοδο» στην Αθήνα αύριο με τα τρακτέρ.
«Δεν θα επαναλάβω εδώ τι έχουμε κάνει συνολικά από το 2019 για τον κόσμο της πρωτογενούς παραγωγής. Τα προβλήματα είναι πολλά και σύνθετα. Ασφαλώς θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε σταθερά δίπλα τους, πάντα όμως λαμβάνοντας υπόψη και τις δημοσιονομικές αντοχές της χώρας. Δεν μπορούμε να θέσουμε σε κίνδυνο όσα πετύχαμε», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με ανάρτησή του στο Facebook.
Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cz8ejj6m3bcp)


Κάθοδος των αγροτών στην Αθήνα: Τι προσδοκά το Μέγαρο Μαξίμου

Στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχει η προσδοκία ότι η κάθοδος των τρακτέρ στην Αθήνα την Τρίτη και οι λοιπές κινητοποιήσεις δεν θα έχουν μεγάλη συνέχεια, καθώς έχει προηγηθεί διεξοδικός διάλογος και έχει γίνει σαφές ότι δημοσιονομικά περιθώρια για επιπλέον ενισχύσεις ή επιδοτήσεις επί του παρόντος δεν υπάρχουν.

Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνουν από την κυβέρνηση, η Πολιτεία αναλαμβάνει σε σημαντικό βαθμό το ενεργειακό κόστος και προσφέρει κατά απόλυτη προτεραιότητα ηλεκτρικό χώρο έτσι ώστε να δημιουργηθούν μεγάλα φωτοβολταϊκά πάρκα ή άλλες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αποκλειστικά για αγροτική χρήση.

Οι αγρότες λαμβάνουν πλέον το χαμηλότερο τιμολόγιο ρεύματος που υπάρχει, όπως υπογραμμίζουν, καθώς μία «πρωτοβουλία ουσίας και ευθύνης» που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στους εκπροσώπους από τα μπλόκα, εκτιμάται ότι θα διαμορφώσει την κιλοβατώρα στα δύο πρώτα χρόνια κάτω από τα 10 λεπτά για τους αγρότες που συμμετέχουν σε συνεργατικά σχήματα ή είναι συνεπείς και κάτω από τα 11 λεπτά για όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές, ρυθμίζοντας ταυτόχρονα και τα χρέη τους. Για τα επόμενα οκτώ χρόνια για το ένα τρίτο της κατανάλωσης η εκτιμώμενη τιμή θα είναι ενιαία στα 9 λεπτά, επιτρέποντας έτσι σε όλους τους αγρότες να κάνουν τον προγραμματισμό τους σε βάθος δεκαετίας, όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές.
Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cz8rb7a7v24h)


Καμία διάθεση αντιπαράθεσης ή σύγκρουσης με τους αγρότες από την κυβέρνηση

Διάθεση αντιπαράθεσης ή σύγκρουσης με τους αγρότες – χωρίς βέβαια να επιτραπεί το κλείσιμο δρόμων - δεν υπάρχει στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου επιμένουν στους χαμηλούς τόνους και στην αναγνώριση των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν όσοι ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα και προσδοκούν στη σταδιακή αποκλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

«Έχω την εντύπωση και νομίζω είναι κοινός τόπος ότι οι τελευταίες προτάσεις, αν συνδυαστούν με τις προηγούμενες και όλη την πολιτική της Κυβέρνησης αυτήν την τετραετία και λίγο περισσότερο για τον πρωτογενή τομέα, απαντούν σε πολλά από τα προβλήματα των αγροτών», επεσήμανε μιλώντας στην ΕΡΤ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης. «Προφανώς όχι σε όλα, γιατί ζούμε μια περίοδο πρωτοφανή ως προς τον εισαγόμενο πληθωρισμό και τις ανάγκες οι οποίες προκύπτουν. Ειδικά για το ρεύμα, η πρόταση αυτή έχει δύο χαρακτηριστικά, που τα ζητούσαν οι αγρότες και δικαίως. Δηλαδή, μόνιμο τρόπο επίλυσης, αλλά και μια λογική, έναν μηχανισμό που χαμηλώνει τις τιμές στο όριο του κόστους».

Ο κ. Μαρινάκης έβαλε δε και το πλαίσιο μέσα στο οποίο αναμένει η κυβέρνηση να γίνουν οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας των αγροτών στην Αθήνα, χωρίς να διαταράξουν δηλαδή πλήρως την ομαλότητα στην πόλη. «Έχει κάθε δικαίωμα ο κάθε πολίτης, η κάθε επαγγελματική ομάδα οργανωμένα, είτε κατά μόνας να αντιδρά, να διαδηλώνει όπως, όμως, προβλέπει ο νόμος. Όπως είναι καθήκον της Κυβέρνησης να σέβεται αυτό το δικαίωμα, αντιστοίχως είναι καθήκον της Κυβέρνησης να εφαρμόζει το νόμο που προβλέπεται, για να μην εμποδίζεται η διέλευση των πολιτών. Δεν πιστεύω ότι θα φτάσουμε σ’ αυτό το σημείο», ανέφερε χαρακτηριστικά.