Λίγη ώρα πριν από την άφιξη των αγροτών για το πανελλαδικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας, η ΕΛ.ΑΣ. καλεί τους πολίτες να αποφεύγουν τις μετακινήσεις στους κεντρικούς οδικούς άξονες, και συγκεκριμένα περιμετρικά της Πλατείας Ομονοίας και της Πλατείας Συντάγματος, ιδίως μετά τη 1 το μεσημέρι έως και την ολοκλήρωση των κινητοποιήσεων. Επίσης, επισημαίνει ότι όσοι θα πρέπει να μετακινηθούν στις περιοχές όπου έχουν ληφθεί έκτακτα κυκλοφοριακά μέτρα θα πρέπει να επικοινωνήσουν με το τηλεφωνικό κέντρο της Άμεσης Δράσης για τη λήψη οδηγιών.

Συγκεκριμένα, ο προϊστάμενος Θαλάμου Επιχειρήσεων Παρακολούθησης και Ελέγχου Κυκλοφορίας (ΘΕΠΕΚ), αστυνομικός υποδιευθυντής Θεοφάνης Αναγνώστου, αναφέρει: «Λόγω των τροχονομικών μέτρων που λαμβάνουμε σήμερα, με έμφαση στο κέντρο της Αθήνας, θα θέλαμε να ενημερώσουμε τους πολίτες να αποφύγουν τη μετακίνησή τους στους κεντρικούς οδικούς άξονες και συγκεκριμένα περιμετρικά της Πλατείας Ομονοίας και της Πλατείας Συντάγματος, ιδίως μετά τη 1 το μεσημέρι έως και την ολοκλήρωση των κινητοποιήσεων. Όπως σας έχουμε ήδη ανακοινώσει, η κίνηση των αγροτών θα πραγματοποιηθεί μέσω της Λεωφόρου Κηφισού, ώστε να εισέλθουν με τη συνοδεία αστυνομικών δυνάμεων στη Λεωφόρο Αθηνών, με προορισμό το Σύνταγμα. Στο πλαίσιο αυτό θα υπάρξουν κατά περίπτωση διακοπές και εκτροπές κυκλοφορίας, με σκοπό την καλύτερη διαχείριση της κίνησης. Υπενθυμίζουμε ότι οι πολίτες σε περίπτωση ύπαρξης εξαιρετικού λόγου μετακίνησης μπορούν να επικοινωνούν με το τηλεφωνικό κέντρο της Άμεσης Δράσης για τη λήψη οδηγιών».


Στις Αφίδνες τα πρώτα τρακτέρ του κομβόι


Για το τελευταίο κομμάτι της διαδρομής ως το κέντρο των Αθηνών ξεκίνησαν 19 τρακτέρ με αφετηρία τα διόδια των Αφιδνών. Τα 19 αυτά τρακτέρ κινούνται συνοδεία περιπολικών και θα πάνε στο κέντρο της Αθήνας μέσω της Λεωφόρου Αθηνών.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες της ΕΡΤ, συνολικά 126 τρακτέρ σε δύο κομβόι αναχώρησαν από τη Βοιωτία και έχουν μπει ήδη στην εθνική οδό. Περιπολικά της Αστυνομίας επιτηρούν το κομβόι των τρακτέρ που κινείται προς Αθήνα. Οι αγρότες κινούνται πάνω στη ΛΕΑ χωρίς να προκαλέσουν προβλήματα στην κυκλοφορία, αφήνοντας τις υπόλοιπες λωρίδες κυκλοφορίας ανοικτές για τους υπόλοιπους οδηγούς. Το πρώτο κομβόι ξεκίνησε λίγο μετά τις 9 το πρωί, με 67 τρακτέρ, και αναμένεται μέσα σε τρεις ώρες να έχει μπει στην Αθήνα. Τα τρακτέρ κινούνται με ανώτατη ταχύτητα τα 40 χλμ., ενώ θα πραγματοποιήσουν και ενδιάμεσες στάσεις για ανεφοδιασμό.

Επιπλέον, αγρότες, κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι απ' όλη τη χώρα θα μεταβούν στην Αθήνα με δικά τους οχήματα, αλλά και με λεωφορεία, με τις πρώτες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο μόνο για 60 λεωφορεία από τη Θεσσαλία και περί τις 5.000 συμμετοχές αγροτών.

Οι δρόμοι που κλείνουν για το συλλαλητήριο των αγροτών

Συγκεκριμένα, οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που θα εφαρμοστούν είναι οι εξής:

  • Προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας κατά μήκος του δρομολογίου που θα ακολουθήσουν τα αγροτικά οχήματα: Λεωφόρος Αθηνών, Αχιλλέως, Πλατεία Καραϊσκάκη. Θα κινηθούν αντίθετα στην οδό Αγίου Κωνσταντίνου, την Πλατεία Ομονοίας και την οδό Πανεπιστημίου, προκειμένου να φτάσουν στο Σύνταγμα. Θα υπάρξει προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας πέριξ της Πλατείας Ομονοίας.
  • Θα διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στη Λεωφόρο Αμαλίας, την οδό Πανεπιστημίου, τη Λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας και σε όλες τις κάθετες σε αυτές οδούς.
  • Η Βασιλίσσης Σοφίας θα διακοπεί από το ύψος της Βουλής και η κυκλοφορία στην κάθοδο θα γίνεται μέχρι και την οδό Σέκερη.
  • Τα οχήματα που θα κινούνται στην οδό Ακαδημίας θα κατευθύνονται μόνο προς την άνοδο της Βασιλίσσης Σοφίας.