Ολοκληρώθηκε το συλλαλητήριο των αγροτών στο κέντρο της Αθήνας, οι οποίοι κατέφθασαν από όλες τις περιοχές της χώρας στην Πλατεία Συντάγματος με τα τρακτέρ τους για να διαδηλώσουν σχετικά με τα προβλήματα που απασχολούν τον πρωτογενή τομέα.

Στο συλλαλητήριο συμμετείχαν σύμφωνα με εκτιμήσεις 6.500 διαδηλωτές, αλλά και περισσότερα από 160 τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα. Επιπλέον, αγρότες από όλη τη χώρα μεταφέρθηκαν στην Αθήνα με 112 λεωφορεία.

Μπροστά από το Κοινοβούλιο, η Λεωφόρος Βασιλίσσης Σοφίας ήταν γεμάτη από τρακτέρ και επαγγελματικά οχήματα και ο κόσμος πολύς, αφού στους διαδηλωτές είχαν προστεθεί ομοσπονδίες, σωματεία και συνδικάτα εργαζομένων από δεκάδες τομείς, που βρίσκονται στο Σύνταγμα για να συμπαρασταθούν στους αγρότες, τους οποίους υποδέχτηκαν με το σύνθημα: «Εργατιά, αγροτιά ενωμένοι μια γροθιά».

Να λυθούν τα προβλήματά τους ζήτησαν οι αγρότες

Την ικανοποίηση των βασικών τους αιτημάτων ζητούν από την κυβέρνηση οι αγρότες που βρέθηκαν στο Σύνταγμα στο πλαίσιο του πανελλαδικού αγροτικού συλλαλητηρίου που πραγματοποιήθηκε σήμερα.

Ζήτησαν από τους αρμόδιους τη θεσμοθέτηση του αγροτικού πετρέλαιου στην αντλία, τονίζοντας ότι η επιστροφή του Ε.Φ.Κ. που έχει ανακοινωθεί δεν αρκεί μιας και η τιμή του λίτρου έχει αυξηθεί σημαντικά, συμπαρασύροντας το κόστος παραγωγής.

Μιλώντας για το αγροτικό ρεύμα θέλουν όπως είπαν η τιμή κιλοβατώρας να πέσει τα 7 λεπτά, υπογραμμίζοντας ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνάντηση με τα μέλη της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, δεν αρκούν.

Επίσης, σημείωσαν ότι είναι ζωτικής σημασίας να δοθεί επιδότηση για την αγορά αγροεφοδίων, λιπασμάτων και ζωοτροφών για «να μπορέσουμε να παραμείνουμε στα χωράφια μας».

Στάθηκαν στις παράνομες ελληνοποιήσεις των αγροδιατροφικών προϊόντων τονίζοντας ότι θα πρέπει να μπει ένας «τέλος» στα αμφιβόλου ποιότητας εισαγόμενα προϊόντα που εργάζονται από τρίτες χώρες. «Φέτος που το ζωικό κεφάλαιο μειώθηκε, που βρέθηκε το γάλα και μάλιστα μειώθηκε και η τιμή που πληρώθηκε ο κτηνοτρόφος;» αναρωτήθηκαν.

Σε αναφορά τους για την ΚΑΠ οι αγρότες που βρέθηκαν στο Σύνταγμα ζήτησαν να γίνουν οι αλλαγές που απαιτούνται σημειώνοντας ότι μέχρι σήμερα δεν «έχουμε καμία απάντηση και ουσιαστική λύση» και επιθυμούν την επαναφορά του «πρασινίσματος».

Την Πέμπτη κρίνεται το μέλλον των μπλόκων

Αύριο στις 11 το πρωί θα αναχωρήσουν από το κέντρο της Αθήνας για τα μπλόκα οι αγρότες και τα τρακτέρ που σήμερα θα διανυκτερεύσουν στο Σύνταγμα.

Την Πέμπτη θα πραγματοποιηθούν γενικές συνελεύσεις στα μπλόκα, όπου θα ενημερωθούν οι αγρότες για τα αποτελέσματα του συλλαλητηρίου και στη συνέχεια θα ληφθούν οι αποφάσεις για το μέλλον των κινητοποιήσεων.

Πάντως, όπως ανέφεραν αγρότες από τη Θεσσαλία, για την ερχόμενη εβδομάδα προγραμματίζεται το ραντεβού με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Εκεί θα συζητηθούν όπως είπαν ζητήματα που αφορούν τον κάμπο της Θεσσαλίας, ο οποίος επλήγη από τη θεομηνία «Ντάνιελ»

Η απόβαση των τρακτέρ στην Αθήνα

Το κομβόι με τα τρακτέρ ξεκίνησε από νωρίς το πρωί από το Κάστρο Βοιωτίας συνοδεία αστυνομικής δύναμης.

Από το μεσημέρι στην Αθήνα επικρατεί χάος, οι δρόμοι έχουν κλείσει με την Tροχαία να βάζει σε εφαρμογή ειδικό σχέδιο και μέτρα τα οποία θα βρίσκονται σε ισχύ μέχρι και αύριο το πρωί.

Αξιοσημείωτο είναι ότι στο πλευρό τους είναι χιλιάδες άνθρωποι που ήρθαν να ακούσουν τα αιτήματά τους. Οι ίδιοι οι αγρότες δηλώνουν εξαιρετικά συγκινημένοι από την εγκάρδια υποδοχή που είχαν από τους απλούς ανθρώπους.

Την ικανοποίηση των βασικών τους αιτημάτων ζητούν από την κυβέρνηση οι αγρότες που βρέθηκαν στο Σύνταγμα στο πλαίσιο του πανελλαδικού αγροτικού συλλαλητηρίου που πραγματοποιήθηκε σήμερα.

Αυτή την ώρα είναι κλειστοί οι δρόμοι: Πανεπιστημίου μέχρι την οδό Αμερικής, η Βασιλίσσης Σοφίας με κατεύθυνση προς το Σύνταγμα, η λεωφόρος Αμαλίας.

Ανοιχτοί δρόμοι είναι: η Σταδίου και η Ακαδημίας

Ολονύχτια θα είναι η «πολιορκία» με τα τρακτέρ

Νωρίτερα χρειάστηκε να πλησιάσει στο σημείο που γίνεται στο συλλαλητήριο ένα ασθενοφόρο, που ωστόσο αυτό έγινε με μεγάλη δυσκολία. Μάλιστα, χρειάστηκε να φωνάζουν κι από τα μεγάφωνα ότι πρέπει να ανοιχτεί διάδρομος.

Άγνωστο παραμένει τι ακριβώς συνέβη και χρειάστηκε να έρθει ασθενοφόρο.

 

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cza3y9o7zt8p)
Δείτε φωτογραφίες από τους αγρότες στο Σύνταγμα

4155463
4155464
4155467
4155470


sintagma4
sintagma3
sintagma2
sintagma1
6123227
6123220
6123137
6123101__1_


Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cz9yrklo6y4p) Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cz9yfngowvsh)

Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Αθήνας

Νωρίτερα, είχαν τεθεί κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Αθήνας, έχοντας ας αποτέλεσμα να κλείσουν οι κεντρικοί οδικοί άξονες της πρωτεύσουσας.

«Λόγω των τροχονομικών μέτρων που λαμβάνουμε σήμερα, με έμφαση στο κέντρο της Αθήνας, θα θέλαμε να ενημερώσουμε τους πολίτες να αποφύγουν τη μετακίνησή τους στους κεντρικούς οδικούς άξονες και συγκεκριμένα περιμετρικά της πλατείας Ομονοίας και της πλατείας Συντάγματος, ιδίως μετά τη μία το μεσημέρι έως και την ολοκλήρωση των κινητοποιήσεων», είχε ανακοινώσει η ΕΛ.ΑΣ. σχετικά με τις ρυθμίσεις που εφαρμόστηκαν για την κυκλοφορία των οχημάτων.

Συγκεκριμένα, πρόσθετες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις ανακοινώθηκαν στις 2 το μεσημέρι στον οδικό άξονα που περιλαμβάνει τις οδούς Δεληγιώργη, Πειραιώς, Φιλελλήνων και Ξενοφώντος, ενώ μία ώρα μετά στις 3 το μεσημέρι η Αστυνομία προχώρησε σε διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στη λεωφόρο Βασιλίσσης Αμαλίας, από το ύψος της οδού Αθανάσιου Διάκου και στη λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας από το ύψος της οδού Σέκερη. Λίγο πριν τις 4 το απόγευμα άνοιξε η λεωφόρος Αθηνών.

Η είσοδος των τρακτέρ στην Αθήνα

Νωρίτερα, τα τρακτέρ που υπενθυμίζεται πως ξεκίνησαν την πορεία τους από το Κάστρο Βοιωτίας, πέρασαν τα διόδια των Αφιδνών περί τη μία το μεσημέρι. Όπως φαίνεται και στις σχετικές φωτογραφίες, το κομβόι προχωρούσε φέροντας πλακάτ με μηνύματα που αφορούν το συλλαλητήριο, στο οποίο και θα δώσουν το «παρών», ενώ δεν έλειψαν και οι κόρνες από παριστάμενους, που βρίσκονται στο πλευρό των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα που προβαίνουν στην κινητοποίηση.

agrotes-ethniki-odos_1_
agrotes-ethniki-odos_2_
agrotes-ethniki-odos_3_
agrotes-ethniki-odos_4_
agrotes-ethniki-odos_5_


Κυριάκος Μητσοτάκης: «Δεν έχουμε να δώσουμε κάτι παραπάνω στους αγρότες»

Στο μεταξύ, μήνυμα προς τους αγρότες πως η κυβέρνηση έχει ανταποκριθεί σε πολλά από τα αιτήματά τους έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στο σημερινό συλλαλητήριο, εκτιμώντας ότι θα δούμε μικρό αριθμό τρακτέρ στο κέντρο της Αθήνας. Ο πρωθυπουργός, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star και τη Μάρα Ζαχαρέα, προέβλεψε παράλληλα ότι η κατάσταση με τις αγροτικές κινητοποιήσεις θα ομαλοποιηθεί γρήγορα: «Δεν έχουμε να δώσουμε κάτι παραπάνω. Και οι αγρότες ξέρουν ότι και η κυβέρνηση ξεπέρασε τα όρια των προσδοκιών τους ως προς το ρεύμα. Άρα, θα έχουμε μια κίνηση κλιμάκωσης και μετά τα πράγματα θα μπουν στον ρυθμό τους, θα αρχίσει η περίοδος της σποράς», είπε και παράλληλα κάλεσε τους αγρότες να συνεργαστούν με την Αστυνομία, για να κυλήσουν όλα ομαλά.