Τις κυριότερες παρενέργειες μετά τον εμβολιασμό κατά της λοίμωξης COVID-19 κατέγραψε νέα μεγάλη διεθνής επιστημονική μελέτη σε 99.000.000 εμβολιασμένους, η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο εμβολιασμός κατά του νέου κορονοϊού παραμένει σημαντικά πιο ασφαλής σε σύγκριση με την έκθεση στον ιό.

COVID-19: Οι παρενέργειες των εμβολίων mRNA

Αυτή η διεθνής ανάλυση επιβεβαίωσε τις ήδη υπάρχουσες επισημάνσεις ασφαλείας για μυοκαρδίτιδα, περικαρδίτιδα, σύνδρομο Guillain-Barré και εγκεφαλική θρόμβωση. Εντοπίστηκαν και άλλες πιθανές παρενέργειες του εμβολιασμού κατά του κορονοϊού που απαιτούν περαιτέρω διερεύνηση. Τα συμπεράσματα της νέας διεθνούς μελέτης δημοσιεύονται στο περιοδικό «Vaccine».

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της μεγαλύτερης έρευνας που έχει διεξαχθεί έως σήμερα στο πεδίο αυτό, τα εμβόλια φαίνεται να συνδέονται με ελαφρώς ενισχυμένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών, αιματολογικών και νευρολογικών διαταραχών. Τα αποτελέσματα της ανάλυσης έδειξαν ότι τα υπό μελέτη εμβόλια αυξάνουν πράγματι τον κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων παθήσεων. 

Διευκρινίζεται, ωστόσο, ότι η αύξηση του κινδύνου σε απόλυτους αριθμούς είναι ελάχιστη. Για παράδειγμα, η μελέτη έδειξε ότι ο κίνδυνος εμφάνισης του συνδρόμου Guillain-Barre αυξήθηκε κατά σχεδόν 2,5 φορές μετά την πρώτη δόση του εμβολίου Oxford/Astra Zeneca. Ο αριθμός αυτός μπορεί να ακούγεται υψηλός, αλλά σε πραγματικούς αριθμούς από τις 23.000.0000 δόσεις που χορηγήθηκαν προέκυψαν συνολικά 190 περιπτώσεις, πρακτικά 2,5 φορές περισσότερες από τις 76 που αναμενόταν να καταγραφούν προ του εμβολιασμού.


Τα στοιχεία

Το εμβόλιο Moderna mRNA1273 συσχετίστηκε, ειδικότερα, με αυξημένο κίνδυνο περικαρδίτιδας κατά 1,7-2,6 φορές, μιας φλεγμονής του ιστού που περιβάλλει την καρδιά. Η πρώτη δόση του ίδιου εμβολίου συνδέθηκε επίσης με 3,7 φορές υψηλότερο κίνδυνο οξείας διάχυτης εγκεφαλομυελίτιδας (ADEM), που προκαλεί οίδημα στον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό. Οι ερευνητές ανέμεναν δύο περιπτώσεις, αλλά κατέγραψαν επτά. Η πρώτη δόση του εμβολίου της Astra Zeneca αύξησε τον κίνδυνο οξείας διάχυτης εγκεφαλομυελίτιδας κατά 3,9 φορές και συνδέθηκε επίσης με 1,9 φορές υψηλότερο κίνδυνο εγκάρσιας μυελίτιδας, μιας άλλης νευρολογικής επιπλοκής.

Τα εμβόλια κατά του COVID συνδέθηκαν επίσης με μικρότερες αυξήσεις του κινδύνου εμφάνισης άλλων νευρολογικών προβλημάτων, όπως η παράλυση Bell και οι επιληπτικές κρίσεις. Ωστόσο, ο αριθμός των περιπτώσεων ήταν ελάχιστος. Ομοίως, ο κίνδυνος μιας αιματολογικής επιπλοκής, της θρόμβωσης του εγκεφαλικού φλεβικού κόλπου (CVST), αυξήθηκε κατά 1,25 έως 3,2 φορές μετά τον εμβολιασμό. Πρόκειται για μια σπάνια, αλλά σοβαρή πάθηση, για την οποία αναμενόταν να καταγραφούν 21 περιπτώσεις, αλλά προέκυψαν 69.

Δημοσιεύθηκε στην «Απογευματινή»