Τη θεσμοθέτηση αυστηρότερου πλαισίου για τις ελληνοποιήσεις προϊόντων θα συζητήσει το υπουργικό συμβούλιο της επόμενης εβδομάδας.

Όπως αποκάλυψε, μιλώντας στο Open, ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού Δημήτρης Τσιόδρας: «Ήδη σε μερικά προϊόντα, όπως το γάλα, έχουν γίνει πολύ σημαντικά πράγματα. Ενώ περνούσαν 35-40 βυτία τη μέρα με γάλα που δεν ήταν ελληνικό, τώρα έχουν σχεδόν μηδενιστεί λόγω αυστηρών ελέγχων».


Ελληνοποιήσεις προϊόντων: Εντός Μαρτίου το νομοσχέδιο-«μπλόκο»

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Α», στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης καταρτίζεται ήδη το σχετικό νομοσχέδιο, το οποίο αναμένεται να είναι έτοιμο εντός του Μαρτίου.

Σε αυτό θα περιλαμβάνονται πολλές από τις προτάσεις των κτηνοτρόφων, κυρίως της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών που έχει ήδη εκφράσει την άποψη ότι «τα πρόστιμα δεν αρκούν» και ζητά ακόμη και την αφαίρεση άδειας πιστοποίησης για τους παραβάτες, ενώ προτείνει τη συγκρότηση ενός ενιαίου, καθετοποιημένου φορέα που θα επιφορτιστεί με τους ελέγχους ώστε να μην είναι διασπασμένες οι αρμόδιες υπηρεσίες.

Πάντως, όπως έχει δηλώσει και στη Βουλή ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης, από το ιστορικό των παραβάσεων καθίσταται σαφές ότι οι παράνομες ελληνοποιήσεις δεν αφορούν μόνο το γάλα.

Κυρίως αφορούν:

  • Την παρακολούθηση των ημιέτοιμων ή έτοιμων προϊόντων που έρχονται στη χώρα, αλλάζουν χέρια, ανασυσκευάζονται ενδεχομένως και τελικά διακινούνται «βαφτισμένα».
  • Τη νοθεία του τυριού φέτα ή άλλων τυριών με αγελαδινό γάλα οιασδήποτε μορφής, όπως συμπυκνωμένο ή σκόνη πρωτεϊνών (επισημαίνεται ότι η αναλογία της φέτας για να χαρακτηριστεί ΠΟΠ είναι τουλάχιστον 70% πρόβειο γάλα και έως 30% γίδινο).
  • Την ελληνοποίηση, εκτός από γάλα, και άλλων γαλακτοκομικών πρώτων υλών (όπως τυρομάζα «μπασκί», συμπυκνωμένο ή κατεψυγμένο ή σκόνη γάλα, πρωτεΐνες και τα λοιπά) και τελικών προϊόντων (κυρίως τυριά), είτε μέσα από τη χρήση τους σε προϊόντα ΠΟΠ είτε και σε άλλα προϊόντα, τα οποία διακινούνται ως «ελληνικά προϊόντα».


Πρόστιμα ύψους περίπου 1.275.000 ευρώ

Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέθεσε προ ημερών ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης, στη Βουλή, από την Πρωτοβάθμια Επιτροπή Εξέτασης Παρατυπιών και Παραβάσεων την τετραετία 2020-2023 έχουν εξεταστεί συνολικά 178 υποθέσεις που αντιστοιχούν σε 120 επιχειρήσεις και έχουν επιβληθεί από την παραπάνω επιτροπή πρόστιμα ύψους περίπου 1.275.000 ευρώ. Η συντριπτική πλειονότητα των υποθέσεων που εξετάστηκαν (164 υποθέσεις) αφορά τυροκομικά προϊόντα και τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί από την Πρωτοβάθμια Επιτροπή Εξέτασης Παρατυπιών και Παραβάσεων είναι 1.108.700 ευρώ. Από τα πρόστιμα αυτά, τα 101.000 ευρώ είτε έχουν εισπραχθεί είτε έχουν διαβιβαστεί στην Οικονομική Υπηρεσία του ΥΠΑΑΤ για τη βεβαίωσή τους στην εφορία. Για τα υπόλοιπα πρόστιμα η είσπραξή τους θα δρομολογηθεί όταν ολοκληρωθεί η εξέταση των υποθέσεων από τη Δευτεροβάθμια Επιτροπή Εξέτασης Παρατυπιών και Παραβάσεων, στην οποία έχουν προσφύγει με ένστασή τους οι επιχειρήσεις και εκκρεμεί είτε η εξέτασή τους είτε η ολοκλήρωση της διαδικασίας έκδοσης των αποφάσεων.

Επιπλέον, από τις 18/1/2024 και ύστερα από εντολή του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρη Αυγενάκη, διενεργούνται σαρωτικοί έλεγχοι στο γάλα και στα προϊόντα αυτού, με γνώμονα την προστασία και στήριξη των Ελλήνων κτηνοτρόφων, της ελληνικής γαλακτοβιομηχανίας και των Ελλήνων καταναλωτών. Πιο συγκεκριμένα, οι εν λόγω έλεγχοι γίνονται σε συγκεκριμένα σημεία της χώρας, όπως στα σημεία λιανικού εμπορίου, σε αλυσίδες σουπερμάρκετ, στις πύλες εισόδου της χώρας, σε βυτιοφόρα μεταφοράς γάλακτος και όπου αλλού απαιτηθεί, από μεικτά κλιμάκια της Γενικής Διεύθυνσης Τροφίμων του ΥΠΑΑΤ, του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ και του ΕΦΕΤ, με τη συνδρομή αστυνομικών, λιμενικών και δικαστικών Αρχών, όπου κρίνεται αναγκαίο.

*Δημοσιεύθηκε στην «Απογευματινή»