Για τις ελλείψεις φαρμάκων μίλησε, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, κος Κωνσταντίνος Λουράντος, στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Πρωινές Ιστορίες», με τον δημοσιογράφο Γιάννη Αργυρό.

*Διαβάστε εδώ: Άδωνις Γεωργιάδης για τα ραντεβού στο ΕΣΥ: Έρχεται ενιαία εφαρμογή για τη διαδικασία “κλεισίματος”

«Υπάρχουν γενικές ελλείψεις, είναι πάρα πολλές οι ελλείψεις οι οποίες δυστυχώς δεν «θεραπεύονται». Ακούσαμε από κυβερνητικά χείλη, από επισήμους ότι θα καλυτερέψει η κατάσταση, αλλά μάλλον χειροτερεύει η κατάσταση όσο περνάει ο καιρός. Βέβαια, είμαστε στο μέσο του χειμώνα, οπότε η ζήτηση είναι περισσότερη και αυτό επιδεινώνει την έλλειψη όμως περίμενα μια καλυτέρευση της κατάστασης η οποία δεν φαίνεται», είπε αρχικά.

«Πιστεύω ότι η Ελλάδα υπο-εφοδιάζεται από την Ευρώπη και πιστεύω ότι οι συνεχείς μειώσεις των συνταγογραφημένων φαρμάκων στην Ελλάδα έχει μειώσει πάρα πολύ την τιμή κι αυτό σημαίνει ότι ίσως οι εταιρείες, επειδή είναι πολύ χαμηλή η τιμή, εφοδιάζουν άλλες χώρες που είναι μεγαλύτερες οι τιμές κι εκεί συμφέρει περισσότερο να διοχετεύουν τα φάρμακα και φέρνουν εδώ μικρότερες ποσότητες. Επίσης υπάρχει έλλειψη πρώτης ύλης σε κάποια προϊόντα», επισήμανε.


Για τα γενόσημα

«Πάρα πολλά φάρμακα από αυτά που λείπουν από την αγορά θα μπορούσαν να είχαν αντικατασταθεί από τα γενόσημα, όμως αφενός μεν ο κόσμο, αφετέρου η πληροφόρηση, η οποία δεν είναι σωστή κάνει τους πολίτες να είναι κουμπωμένοι απέναντι στα γενόσημα φάρμακα και αυτό δεν είναι σωστό. Το γενόσημο φάρμακο είναι πάρα πολύ καλό και μπορεί να αντικαταστήσει ένα πρωτότυπο φάρμακο που λείπει από την αγορά», σημείωσε.


O Κωνσταντίνος Λουράντος στον  Γιάννη Αργυρό  "Πρωινές ιστορίες" 23-02-2024   | Parapolitika