Λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού, πυρετός, βήχας, πονοκέφαλος και εξάνθημα είναι κάποια από τα συμπτώματα που μαρτυρούν ότι κάποιος νοσεί από ιλαρά. Η νόσος φαίνεται ότι προκαλεί μεγάλη ανησυχία στους επιστήμονες, με τον καθηγητή Παθολογίας του ΕΚΠΑ, Παναγιώτη Μπαζιώτη, να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για όποιον δεν έχει εμβολιαστεί.

Ο κ. Μπαζιώτης ανέφερε ότι σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας «έχουμε μια αύξηση κατά 18% των κρουσμάτων ιλαράς παγκοσμίως και των θανάτων κατά 43%. Αριθμητικά έχουμε πάνω από 30.000 κρούσματα παγκοσμίως και 3.200 περίπου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που η πλειονότητα βρίσκεται στη Ρουμανία με 1.700 περίπου κρούσματα. Στην Ελλάδα έχουμε μέχρι στιγμής ανακοινωμένα πέντε κρούσματα, αλλά θα πρέπει να μην ξεχνάμε ότι το 2017 είχαμε μια μεγάλη επιδημία στη χώρα μας με 3.200 κρούσματα. Τώρα αυτά τα περισσότερα εντοπίζονται σε κλειστές κοινωνίες, όπως είναι οι κοινότητες Ρομά και τώρα βέβαια και στους πρόσφυγες. Άρα λοιπόν εκεί θα πρέπει να ρίξουμε ιδιαίτερο βάρος».

Την ίδια στιγμή, ο αναπληρωτής καθηγητής Παθολογίας επισήμανε όσον αφορά τον εμβολιασμό: «Οι κακές ας το πούμε κριτικές που είχε δεχτεί το εμβόλιο ΜΜR στο παρελθόν είχε οδηγήσει σε άρνηση των γονιών να εμβολιάζουν τα παιδιά τους και έτσι το ποσοστό του εμβολιασμού από σχεδόν το 100% που κόντευε να εξαλειφθεί η ιλαρά παγκοσμίως έπεσε στο 89,8%».

 «Τώρα υπάρχει και άλλο εμβόλιο, το οποίο έχει προστεθεί στην γκάμα των επιλογών για έναν γονιό. Θα πρέπει όσοι δεν εμβολιάστηκαν να εμβολιαστούν γιατί η ιλαρά είναι το ίδιο επικίνδυνη και άνω των 20 ετών και όχι μόνο στα παιδιά. Δηλαδή κινδυνεύουν από βαριές πνευμονίες, οπότε θα πρέπει να εμβολιαστούν όλοι και μικροί και μεγάλοι που δεν είναι εμβολιασμένοι, ιδιαίτερα αυτοί που είναι στις υπηρεσίες υγείας, τις υπηρεσίες εκπαίδευσης, οι δάσκαλοι καθηγητές, δηλαδή αυτοί που πρόκειται να ταξιδέψουν σε περιοχές στις οποίες ενδημεί η ιλαρά, όσοι έχουν άτομα στο οικογενειακό τους περιβάλλον σε καταστολή», συμπλήρωσε.

Παράλληλα ο κ. Μπαζιώτης για τη μεταδοτικότητα της ιλαράς τόνισε: «Βεβαίως ένας που έχει ιλαρά μπορεί να κολλήσει 15 άτομα γύρω του και η επώαση είναι αργή και είναι μία με τρεις εβδομάδες. Τα συμπτώματα είναι λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού, πυρετός, βήχας, πονοκέφαλος και βέβαια το εξάνθημα το οποίο θα βγει ύστερα από δύο εβδομάδες περίπου, το χαρακτηριστικό κόκκινο εξάνθημα. Αλλά είπαμε ότι στους ανεμβολίαστους θα τους οδηγήσει πιθανότατα σε βαριές πνευμονίες. Ο ένας στους τρεις θα χρειαστεί νοσηλεία στο νοσοκομείο, δηλαδή είναι αρκετά βαριά νόσηση».

Τέλος, ο αναπληρωτής καθηγητής Παθολογίας στο ΕΚΠΑ Παναγιώτης Μπαζιώτης έκανε συστάσεις και είπε ότι «όσοι δεν έχουν εμβολιάσει τα παιδιά τους, έστω και με τη δεύτερη δόση, να τη συμπληρώσουν για να καλυφθεί σχεδόν 99% το άτομο από πιθανή νόσηση».