Δείγµατα συλλειτουργίας του οργανωµένου εγκλήµατος και οργανώσεων τροµοκρατίας διαπιστώνουν οι αστυνοµικοί της Αντιτροµοκρατικής Υπηρεσίας, που προσπαθούν να εξαρθρώσουν τις τρεις πρωτοεµφανιζόµενες οργανώσεις, οι οποίες µέσα σε περίπου έναν µήνα πραγµατοποίησαν ισάριθµες επιθέσεις.

Οι εγκαταστάσεις των ΜΑΤ στου Γουδή, το υπουργείο Εργασίας στην οδό Σταδίου, στο κέντρο της Αθήνας, και η πρόεδρος εφετών της Θεσσαλονίκης βρέθηκαν στο στόχαστρο των τροµοκρατών, χωρίς ευτυχώς τραυµατισµούς. Ειδικά στην περίπτωση της Θεσσαλονίκης, το αιµατοκύλισµα αποφεύχθηκε χάρη στην παρατηρητικότητα του συζύγου της προέδρου εφετών, ο οποίος, όταν άκουσε ότι δεν πρόκειται για κάποιον συνηθισµένο φάκελο στην υφή, ζήτησε από τη σύζυγό του να τον ελέγξουν.

Ηταν η µοναδική από τις τρεις επιθέσεις για την οποία δεν υπήρξε προειδοποιητικό τηλεφώνηµα, συνεπώς, υποστηρίζουν οι αστυνοµικοί, οι δράστες ήθελαν ξεκάθαρα να σκοτώσουν. Σύµφωνα µε τους ειδικούς της Αντιτροµοκρατικής Υπηρεσίας, η τροµοκρατία στην Ελλάδα δείχνει σηµάδια αναβάθµισης και, κυρίως, ότι υπάρχει ικανός αριθµός εκρηκτικών και όπλων τα οποία θα χρησιµοποιηθούν για την επίτευξη του… σκοπού, που δεν είναι άλλος από την κατάλυση της δηµοκρατίας.

Η μοτοσυκλέτα

Προς το παρόν, η Αντιτροµοκρατική έχει στην κατοχή της δύο αυτούσιους εκρηκτικούς µηχανισµούς, αυτούς από τις επιθέσεις στα ΜΑΤ και την πρόεδρο εφετών Θεσσαλονίκης, αλλά και τη µοτοσυκλέτα που χρησιµοποίησαν οι τροµοκράτες στην επίθεση µε στόχο το υπουργείο Εργασίας. Οι έρευνες στα εγκληµατολογικά εργαστήρια για τον εντοπισµό γενετικού υλικού ή και αποτυπωµάτων βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, µε τους αστυνοµικούς να αναλύουν ταυτόχρονα δεκάδες βίντεο από τις επιθέσεις στους τρεις στόχους.

Από τα ίδια άτομα

Οι δύο επιθέσεις, σε ΜΑΤ και υπουργείο Εργασίας, εκτιµάται από τις Αρχές πως έχουν πραγµατοποιηθεί από τα ίδια άτοµα, άσχετα εάν η ανάληψη ευθύνης έχει γίνει από δύο διαφορετικές οργανώσεις. Η «Ενοπλη Προλεταριακή ∆ικαιοσύνη» και η «Επαναστατική Ταξική Αυτοάµυνα» ίσως να είναι οι ίδιοι άνθρωποι, λένε οι αστυνοµικοί. Σε αντίθεση µε την «Ενοπλη Απάντηση», που επιτέθηκε στην πρόεδρο εφετών Θεσσαλονίκης, που δείχνει να έχει διαφορετική προσέγγιση και σκεπτικό, αφού αυτοεντάσσεται στον χώρο της αναρχίας. Το µόνο κοινό είναι πως όλοι τους προµηθεύτηκαν τα εκρηκτικά -ενδεχοµένως και την τεχνογνωσία- από ανθρώπους του κοινού Ποινικού ∆ικαίου. Είναι λίγοι οι άνθρωποι αυτή τη στιγµή που έχουν γνώση κατασκευής τέτοιου είδους βοµβών και σχεδόν όλοι ανήκουν στον κόσµο του εγκλήµατος. Το πρόβληµα εδώ, αναφέρουν οι ειδικοί αναλυτές της Αντιτροµοκρατικής, είναι πως κυκλοφορούν πολλά εκρηκτικά σε πολλά χέρια. «Μαύρα» όπλα, που προέρχονται κατά βάση από χώρες των Βαλκανίων, και ανεξέλεγκτος αριθµός εκρηκτικών, όπως ζελατοδυναµίτιδα και ΤΝΤ, προκαλούν «πονοκέφαλο» στις Αρχές. Το οπλοστάσιο των τριών νέων τροµοκρατικών οργανώσεων δείχνει να είναι µεγάλο και ικανό για κάθε είδους τροµοκρατική επίθεση.

Πάγια τακτική

Σύµφωνα µε πληροφορίες των «Παραπολιτικών», οι αστυνοµικοί της Αντιτροµοκρατικής είχαν εντοπίσει τα σηµάδια της επερχόµενης τροµοκρατικής επίθεσης. Οι εµπρηστικές επιθέσεις µε Μολότοφ και γκαζάκια, που είχαν αυξηθεί κατακόρυφα τον προηγούµενο καιρό, είναι µια πάγια τακτική προετοιµασίας των συγκυριών για το χτύπηµα, το οποίο όµως τελικά δεν ήταν ένα, ούτε δύο, αλλά συνολικά τρία. Ολα, προς το παρόν, οδηγούν στο συµπέρασµα πως η οργάνωση που ανέλαβε την ευθύνη, τηλεφωνικά, για την επίθεση στο υπουργείο Εργασίας δεν έχει κλείσει τον πρώτο κύκλο χτυπηµάτων της, αφού ακόµη δεν έχει στείλει προκήρυξη.

Συνεπώς, εκτιµούν οι αστυνοµικοί, πιθανότατα θα υπάρξει και νέο χτύπηµα από την ίδια οµάδα. Η άρση απορρήτου στα κινητά τηλέφωνα δεκάδων ατόµων, γνωστών στις Αρχές για επαφές µε τροµοκρατικές και αναρχικές οµάδες, εκτιµάται πως θα δείξει κάποιες επαφές ατόµων που ενδεχοµένως να σχετίζονται µε τις τρεις πρωτοεµφανιζόµενες οµάδες. Είναι δεδοµένο, λένε οι αστυνοµικοί, πως οι τρεις οργανώσεις, εκτός από το «νέο αίµα», έχουν και παλιούς τροµοκράτες, είτε σε επίπεδο τεχνογνωσίας είτε σε επίπεδα ιδεολογικής άποψης και συγγραφής προκηρύξεων. Αποφυλακισµένοι τροµοκράτες που έχουν εκτίσει τις ποινές τους, αλλά και νυν τρόφιµοι σωφρονιστικών καταστηµάτων έχουν τεθεί υπό παρακολούθηση, αφού κανείς δεν γνωρίζει ποιοι µπορεί να συνεργάστηκαν ώστε να επιτευχθούν οι τρεις αυτές τροµοκρατικές ενέργειες.