Τον κατασκευαστή των εκρηκτικών μηχανισμών για την εγχώρια τρομοκρατία, αλλά και τους ανθρώπους του οργανωμένου εγκλήματος εκτιμούν πως έχουν στα χέρια τους οι αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας μετά τη σύλληψη του πυροβολητή του Στρατού Ξηράς για συμμετοχή στην οργάνωση «Σύμπραξη Εκδίκησης».

Οι ανώτατοι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής εκτιμούν πως είναι εκείνος ο οποίος έναντι γενναίων χρηματικών ποσών, που ξεπερνούν τα 4.000 ευρώ, κατασκεύαζε εκρηκτικούς μηχανισμούς για οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο. Πρόκειται για ένα πρόσωπο που είχε απασχολήσει ξανά τις Αρχές πριν από λίγα χρόνια, όταν το όνομά του είχε εμφανιστεί στην εξάρθρωση του μεγάλου κυκλώματος της αποκαλούμενης «Greek Mafia», με κεντρικό πρωταγωνιστή τον έγκλειστο βαρυποινίτη Παναγιώτη Βλαστό. Πλην όμως, ουδέποτε προέκυψαν στοιχεία που να τον ενοχοποιούν.

«Σύμπραξη Εκδίκησης»: Το προφίλ και η δράση της οργάνωσης

Η «Σύμπραξη Εκδίκησης» είναι μια εντελώς διαφορετική ομάδα από τις άλλες δύο οργανώσεις που ανέλαβαν την ευθύνη για τις επιθέσεις τόσο στα ΜΑΤ στου Γουδή όσο και στο υπουργείο Εργασίας, στην οδό Σταδίου, στο κέντρο της Αθήνας. Η συγκεκριμένη, όπως αποδεικνύεται, είναι μια «σύμπραξη» αντιεξουσιαστών και ποινικών, που εξυπηρετούσε τόσο προσωπικές επιδιώξεις όσο και «ιδεολογικές» αντιλήψεις. Οι συνολικά 10 κατηγορούμενοι είναι δύο εν ενεργεία στρατιωτικοί, ένα ζευγάρι με σταθερά έντονη παρουσία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πράγμα που δεν συνάδει καθόλου με το κλασικό προφίλ αντιεξουσιαστών και τρομοκρατών, ο 36χρονος φερόμενος ως αρχηγός, που έχει απασχολήσει τις Αρχές για διάφορα αδικήματα, ένας αντιεξουσιαστής και τέσσερις ακόμα ποινικοί. Η «Σύμπραξη Εκδίκησης», που… χρεώνεται από τους αστυνομικούς με πέντε επιθέσεις, είναι εκ διαμέτρου αντίθετη ιδεολογικά με τις δύο οργανώσεις που ανέλαβαν την ευθύνη για τις επιθέσεις στα ΜΑΤ και στο υπουργείο Εργασίας. Η «Ενοπλη Προλεταριακή Δικαιοσύνη» και η «Επαναστατική Ταξική Αυτοάμυνα», αντίστοιχα, ανέλαβαν την ευθύνη για τις παραπάνω επιθέσεις. Για τους αστυνομικούς, αυτές οι δύο οργανώσεις είναι η… εξής μία. Μάλιστα, στο μικροσκόπιό τους έχει μπει ένα πρόσωπο που αποφυλακίστηκε πρόσφατα για υποθέσεις τρομοκρατίας, καθώς θεωρείται ως ο άνθρωπος που οργάνωσε τα χτυπήματα.

Η επιχείρηση εξάρθρωσης

Η «Σύμπραξη Εκδίκησης» αποκαλύφθηκε σε δύο φάσεις της αστυνομικής έρευνας, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες των «Παραπολιτικών». Η αρχή έγινε λίγες ώρες μετά την επίθεση στο υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στην οδό Τριών Ιεραρχών, στα Πετράλωνα, όπου οι αστυνομικοί από βίντεο εντόπισαν ένα ύποπτο όχημα και μια μοτοσυκλέτα. Το όχημα ερευνήθηκε και οι αστυνομικοί έφτασαν στα ίχνη ενός νεαρού άνδρα, ο οποίος κατά τη διερεύνηση διαπιστώθηκε πως συνομιλούσε με τον 36χρονο φερόμενο ως αρχηγό της οργάνωσης. Στο ίδιο όχημα την ημέρα της επίθεσης επέβαινε και η νεαρή Α.Χ., κάτι που επιβεβαιώθηκε αρκετές ημέρες αργότερα. Τα πρόσωπα από τον περίγυρο των δύο ανδρών τέθηκαν υπό παρακολούθηση άμεσα, ωστόσο, ξαφνικά, πραγματοποιήθηκε η επίθεση στην πρόεδρο Εφετών Θεσσαλονίκης.

Στο μικροσκόπιο των αστυνομικών έχει μπει ένα πρόσωπο που αποφυλακίστηκε πρόσφατα για υποθέσεις τρομοκρατίας, καθώς θεωρείται ο άνθρωπος που οργάνωσε τα χτυπήματα


Ο μηχανισμός απενεργοποιήθηκε και παραδόθηκε ατόφιος στα εγκληματολογικά εργαστήρια. Το λάθος για την τρομοκρατική οργάνωση είχε γίνει και η τύχη ευνοεί τους αστυνομικούς, καθώς οι ερευνητές των εγκληματολογικών εργαστηρίων εντόπισαν γενετικό υλικό και το αποτύπωμα του στρατιωτικού-κατασκευαστή, οδηγώντας τις Αρχές στην πλήρη αποκάλυψη της οργάνωσης. Η άρση του τηλεφωνικού απορρήτου έδειξε πως ο στρατιωτικός συνομιλούσε με τον 36χρονο φερόμενο ως εγκέφαλο της οργάνωσης. Οι διαδοχικές άρσεις του απορρήτου των επικοινωνιών οδηγούσαν τους αστυνομικούς διαρκώς σε γνώριμα πρόσωπα, που είτε είχαν συλληφθεί είτε είχαν ερευνηθεί για διάφορες ενέργειες κατά το παρελθόν. Ολοι τους παρακολουθούνταν επί ημέρες, με τους αστυνομικούς να καταγράφουν τις κινήσεις και τις συνομιλίες. Η απόφαση της εξάρθρωσης της οργάνωσης δεν ήταν τυχαία, αφού οι αστυνομικοί θεώρησαν πως επίκειται νέο χτύπημα, το οποίο δεν μπορούσαν να αποκρυπτογραφήσουν.

Κατά τις τηλεφωνικές συνομιλίες, μάλιστα, των εμπλεκομένων, οι αστυνομικοί άκουγαν τον 36χρονο να ζητά από τον κατασκευαστή των βομβών να «πάει να στοκάρει το σπίτι που λέγαμε», δίνοντάς του μάλιστα 5.000 ευρώ για την «εργασία» του. Επειδή όμως οι στόχοι ήταν είτε προσυμφωνημένοι είτε μεταφέρονταν από στόμα σε στόμα, οι αστυνομικοί δεν μπορούσαν να τους γνωρίζουν και γι' αυτόν τον λόγο προχώρησαν στην επιχείρηση εξάρθρωσης της «Σύμπραξης».

Οι συλληφθέντες

Τη χαρτογράφηση των ιδιοτήτων που είχε ο καθένας εκ των συλληφθέντων προσπαθούν να ολοκληρώσουν οι αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας. Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες τις οποίες έχουν συγκεντρώσει και παρουσιάζουν τα «Παραπολιτικά», η οργάνωση «Σύμπραξη Εκδίκησης» έχει την εξής δομή: Εγκέφαλος φέρεται να είναι ένας 36χρονος κρατούμενος των φυλακών για επεισόδια, αλλά και ληστρικές επιθέσεις. Είναι ο συνδετικός κρίκος ποινικών και αντιεξουσιαστών, ο οποίος μέσα από τις φυλακές έδινε εντολές για τις επιθέσεις. Το ζευγάρι της οργάνωσης, ο Α.Ζ. και η Α.Χ., είχαν συχνή παρουσία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Δύο άνθρωποι που δεν ταιριάζουν καθόλου στο κλασικό προφίλ των αντιεξουσιαστών-τρομοκρατών. Η πανέμορφη, κατά τα λοιπά, νεαρή κοπέλα, μάλιστα, είναι γνώριμη των Αρχών για υποθέσεις ναρκωτικών, ενώ εργάζεται ως υπάλληλος σε ιδιωτική εταιρεία σεκιούριτι. Μαζί με τον φίλο της διέμεναν σε σπίτι στο Παλαιό Ψυχικό. Σύμφωνα με τους αστυνομικούς, ο Α.Ζ. είχε τάση να αποκτά φιλίες με Ελληνίδες και αλλοδαπές γυναίκες ελευθέρων ηθών, μιας και ο λογαριασμός του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης είναι γεμάτος από τέτοιες επαφές.

Ο πυροβολητής του Στρατού Ξηράς Χ.Μ. είναι -σύμφωνα πάντα με τους αστυνομικούς - ο άνθρωπος που κατασκεύαζε τις βόμβες για την οργάνωση. Το γενετικό υλικό του και αποτύπωμα βρέθηκε στον φάκελο-βόμβα με στόχο την πρόεδρο Εφετών Θεσσαλονίκης. Είναι ενδιαφέρον ότι ο άνθρωπος αυτός είχε βρεθεί στον δρόμο της Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος, της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών και της Ασφάλειας κατά το παρελθόν, αφού το όνομά του είχε… ακουστεί από πρόσωπο που έδωσε πληροφορίες για τη δράση της «Greek Mafia» στην Ελλάδα πριν από περίπου επτά χρόνια. Και τότε ως κατασκευαστής εκρηκτικών μηχανισμών για μαφιόζικες οργανώσεις. Ωστόσο, στοιχεία σε βάρος του δεν προέκυψαν και το πρόσωπο αυτό μπήκε στο αρχείο των διωκτικών Αρχών.

Ο συνάδελφός του, Ι.Κ., πυροτεχνουργός στην Πολεμική Αεροπορία, φέρεται να είναι ο άνθρωπος που προμήθευε τον Χ.Μ. με εκρηκτικά για την κατασκευή των βομβών. Ο ρόλος του χαρακτηρίζεται σημαντικός, καθώς γίνεται έρευνα σε βάθος αρκετών ετών, ώστε να διαπιστωθεί από πού προμηθευόταν τις εκρηκτικές ύλες ΤΝΤ και ζελατοδυναμίτιδα. Εάν τις έκλεβε από την υπηρεσία του ή τις προμηθευόταν από τρίτους. Φαίνεται να διατηρούσε επαφή με τον συνάδελφό του για χρόνια. Ο Λ.Μ., οπαδός αθηναϊκής ομάδας, και ο Δ.Χ. φέρεται να αποτελούν μέλη του εκτελεστικού βραχίονα της οργάνωσης. Οι Γ.Β., Ν.Ν. και Γ.Κ. είναι επίσης έγκλειστοι στις Φυλακές Γρεβενών και Δομοκού για διάφορα αδικήματα του κοινού Ποινικού Δικαίου. Τέλος, ικανοποίηση επικρατεί στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για την τεράστια επιτυχία της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, η οποία κατάφερε και εξάρθρωσε την οργάνωση, προτού προχωρήσει σε ακόμα ένα χτύπημά της.

*Δημοσιεύθηκε στα «Παραπολιτικά»