Τις δέκα έφτασαν οι συλλήψεις τρομοκρατών μετά την εξάρθρωση της οργάνωσης «Σύμπραξη Εκδίκησης» σε Αθήνα και περιφέρεια. Η εξέλιξη αυτή ήταν αποτέλεσμα μεγάλης επιχείρησης της Αντιτρομοκρατικής, από το πρωί της Τρίτης (27/2/2024). Έξι έχουν ήδη οδηγηθεί στα γραφεία της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, ενώ τέσσερις ήταν ήδη κρατούμενοι σωφρονιστικών καταστημάτων.

Οι συλληφθέντες κατηγορούνται για τον φάκελο στο γραφείο της Προέδρου Εφετών στη θεσσαλονίκη, ο οποίος εντοπίστηκε στις 12 Φεβρουαρίου, την έκρηξη βόμβας σε υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στα Πετράλωνα στις 25 Ιανουαρίου, την βόμβα σε κτίριο εταιρίας που σχετίζεται με το στέγαστρο Καλατράβα, την χειροβομβίδα σε όχημα σωφρονιστικού υπαλλήλου στο Χαϊδάρι καθώς και σε βομβιστική επίθεση στις 24 Ιουνίου 2023 σε σπίτι στη Λάρισα.

Ανάμεσά τους φέρεται να είναι και δύο εν ενεργεία πυροτεχνουργοί διαφορετικών Σωμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων. Οι δύο στρατιωτικοί φέρονται να είχαν ρόλο «συνεργάτη» των κατηγορουμένων για συμμετοχή στην οργάνωση «Σύμπραξη Εκδίκησης», χωρίς άμεση συμμετοχή στην ίδια την οργάνωση.

Πιστόλια, καραμπίνες και εκρηκτικά βρήκε η Αντιτρομοκρατική

Σε τρία κελιά καταστημάτων κράτησης και 9 οικίες, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: πολεμικό τυφέκιο, -3- πιστόλια, περίστροφο, καραμπίνα, εξαρτήματα όπλων,
ποσότητες εκρηκτικής ύλης, φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων, κινητά, ηλεκτρονικοί υπολογιστές και φορητά μέσα αποθήκευσης (usb), μικροποσότητες ναρκωτικών ουσιών, -2- αυτοκίνητα και μοτοσικλέτα και χειρόγραφες σημειώσεις.

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η ΕΛ.ΑΣ. αναφέρονται τα παρακάτω:

Από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία (Δ.Α.Ε.Ε.Β.) πραγματοποιήθηκε σήμερα 27 Φεβρουαρίου 2024, οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση σε Αθήνα και σε καταστήματα κράτησης στην επαρχία για τη σύλληψη ατόμων που εμπλέκονται σε τρομοκρατικές επιθέσεις.
Για την υπόθεση κατηγορούνται -10- ημεδαποί, από τους οποίους -6- συνελήφθησαν ενώ οι -4- είναι ήδη έγκλειστοι σε καταστήματα κράτησης.
Ειδικότερα, κατηγορούνται για –κατά περίπτωση- συμμετοχή και ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση, αξιόποινη υποστήριξη και παροχή ουσιωδών πληροφοριών, απόπειρα ανθρωποκτονίας, βία κατά υπαλλήλων και δικαστικών προσώπων, έκρηξη, κατασκευή και κατοχή εκρηκτικών υλών, φθορά ξένης ιδιοκτησίας και παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων.
Μέχρι στιγμής έχουν εξιχνιαστεί πέντε περιπτώσεις και συγκεκριμένα:
1) αποστολή παγιδευμένου με εκρηκτική ύλη φακέλου στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης, ο οποίος βρέθηκε την 12-02-2024,
2) έκρηξη αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού σε υποκατάστημα τράπεζας στα Πετράλωνα την 25-01-2024,
3) έκρηξη αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού την 13-11-2023 σε κτιριακό συγκρότημα στην Κηφισιά, όπου στεγάζεται εταιρεία,
4) ρίψη χειροβομβίδας την 08-07-2023 σε αυτοκίνητο ιδιοκτησίας σωφρονιστικού υπαλλήλου, το οποίο ήταν σταθμευμένο σε χώρο στάθμευσης πολυκατοικίας στο Χαϊδάρι και
5) ρίψη χειροβομβίδας και έκρηξη αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού την 24-06-2023 σε αυλή οικίας στη Λάρισα.

Οι επαφές των τρομοκρατών

Τις επαφές των συλληφθέντων τρομοκρατών με ποινικούς και τρομοκράτες παλαιότερων γενιών διερευνούν οι αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας. Ποσότητα εκρηκτικής ύλης, ένα όπλο και φυσίγγια που βρέθηκαν στην κατοχή του ενός εκ των 8 συλληφθέντων, εξετάζονται εξονυχιστικά στα εγκληματολογικά εργαστήρια προκειμένου να διαπιστωθεί εάν έχουν χρησιμοποιηθεί σε προηγούμενες έκνομες ενέργειες.

Η οργάνωση «Σύμπραξη Εκδίκησης» είναι μια πραγματική σύμπραξη ποινικών και αναρχικών αφού αρκετοί από αυτούς έχουν απασχολήσει για διαφόρων τύπων αδικήματα. Εάν και ο αρχηγός της οργάνωσης εμφανίζεται να είναι έγκλειστος των φυλακών για ποινικά αδικήματα ο άνθρωπος που κινούσε τα νήματα εκτός φυλακής είναι πρώην συλληφθείς-τρομοκράτης για επιθέσεις του παρελθόντος.

«Είναι ένα επικίνδυνο μείγμα το οποίο είχε λίγο από όλα», αναφέρουν οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής που συμμετέχουν στην υπόθεση. Έριξαν χειροβομβίδα για να εκφοβίσουν σωφρονιστικό υπαλληλο του Κορυδαλλού, αλλά έβαλαν βόμβα σε τράπεζα που κατά το παρελθόν είχε χτυπήσει η «17Ν» καθώς και σε επιχειρηματία που είχε σχέση με την υπόθεση του στεγάστρου Καλατράβα. Αυτές τουλάχιστον είναι οι διαπιστωμένες, κατά την αστυνομία, επιθέσεις, οι οποίες δεν αποκλείεται να αυξηθούν εάν φυσικά προκύψουν επιπλέον στοιχεία από την ανάλυση των εως τώρα ευρημάτων.

Η οργάνωση είναι αναπτύξει μια ιδιαίτερη δράση και η κατοχή των εκρηκτικών είναι ένα ζήτημα που απασχολεί ιδιαίτερα τις διωκτικές υπηρεσίες. Σε βάρος των συλληφθέντων, σχηματίστηκε δικογραφία για –κατά περίπτωση- συμμετοχή και ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση, αξιόποινη υποστήριξη και παροχή ουσιωδών πληροφοριών, απόπειρα ανθρωποκτονίας, βία κατά υπαλλήλων και δικαστικών προσώπων, έκρηξη, κατασκευή και κατοχή εκρηκτικών υλών, φθορά ξένης ιδιοκτησίας και παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων.