Ο Μάρτιος ήρθε με έντονα καιρικά φαινόμενα, καθώς η κακοκαιρία Emil φέρνει ισχυρές βροχές, καταιγίδες και θυελλώδεις ανέμους σε όλη την Ελλάδα.

Ο μετεωρολόγος του OPEN, Κλέαρχος Μαρουσάκης, προειδοποίησε για ένα μέτωπο κακοκαιρίας που διασχίζει τη χώρα από τα Δυτικά προς τα Ανατολικά.

Σφοδρά φαινόμενα σε όλη την Ελλάδα

Η γραμμή λαίλαπας αναμένεται να φέρει μεγάλο όγκο νερού, συχνότητα κεραυνών, χαλαζοπτώσεις και θυελλώδεις νοτιάδες έως 8 μποφόρ.

Τα φαινόμενα θα διαρκέσουν από 24 έως 36 ώρες, ξεκινώντας από τα δυτικά και φτάνοντας στα ανατολικά του Αιγαίου μέχρι αργά το απόγευμα.

Χωρίς αλλαγές στη θερμοκρασία

Ο υδράργυρος δεν θα επηρεαστεί ιδιαίτερα, με τη θερμοκρασία να κυμαίνεται στους 17 με 19 βαθμούς.

Παράλληλα με τα καιρικά φαινόμενα, υπάρχει μεταφορά αφρικανικής σκόνης.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-czi5qiqha9hd)

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας στα ηπειρωτικά της χώρας και στο Ιόνιο. Χαρακτηριστικό είναι ότι έως το πρωί της Παρασκευής 01/03 καταγράφηκαν 57 χιλιοστά βροχής από τον μετεωρολογικό σταθμό Τρικάλων Κορινθίας.

Ίδια εικόνα προκύπτει και από τους χάρτες του meteo.gr σύμφωνα με τους οποίους για το υπόλοιπο της σημερινής ημέρας αναμένονται βροχές στα ηπειρωτικά με εξαίρεση την Ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και την Ήπειρο ενώ βροχές και καταιγίδες θα σημειωθούν σε θαλάσσιες, νησιωτικές και παράκτιες περιοχές του Αιγαίου με εξαίρεση τα βορειοανατολικά και νοτιοανατολικά τμήματά του. Πιθανότητα χαλαζοπτώσεων υπάρχει κυρίως για τις θαλάσσιες, νησιωτικές και παράκτιες περιοχές του Κεντρικού και Νοτιοδυτικού Αιγαίου.

Σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση των επεισοδίων βροχόπτωσης (Regional Precipitation Index), η οποία εφαρμόζεται από τη μονάδα Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επεισόδιο βροχόπτωσης για την Παρασκευή 01/03 κατατάσσεται στην Κατηγορία 3 (Σημαντική).

Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει πτώση και δεν θα ξεπεράσει τους 16 έως 18 °C στα ηπειρωτικά και στο Ιόνιο, τους 17 έως 19 °C στο Αιγαίο και τους 20 έως 22 °C στην Κρήτη. Οι άνεμοι θα φτάνουν τα 4-5 μποφόρ στο Ιόνιο και τα 6-7 μποφόρ στο Αιγαίο.

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες σημειώθηκαν και κατά τη διάρκεια της νύχτας στα ηπειρωτικά της χώρας και στο Ιόνιο. Χαρακτηριστικό είναι ότι έως το πρωί της Παρασκευής καταγράφηκαν 57 χιλιοστά βροχής από τον μετεωρολογικό σταθμό Τρικάλων Κορινθίας.

vroh

Καιρός στην Αττική

Στην Αττική θα σημειωθούν ασθενείς τοπικές λασποβροχές, ενώ από το μεσημέρι θα πλησιάσει ζώνη καταιγίδων.

kair-1

Καιρός στη Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη θα σημειωθεί ένα πέρασμα από βροχές και τοπικές καταιγίδες από το μεσημέρι έως το απόγευμα.

Βελτίωση του καιρού αναμένεται από το Σάββατο.


Δείτε LIVE την πορεία της κακοκαιρίας: