Της Ανθής Βούλγαρη, εγημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Πρόσκοπος εν δράσει στο πλευρό του Σταύρου Θεοδωράκη ο Δημήτρης Κυριακόπουλος! Ο άνθρωπος που βρίσκεται πίσω από τον συντονισμό κάθε ομιλίας του επικεφαλής του «Ποταμιού» και είναι πολιτικός υπεύθυνος για τον τομέα του αθλητισμού μπορεί τον τελευταίο καιρό να έχει αφοσιωθεί στον πολιτικό αγώνα, ωστόσο δεν ξεχνάει ποτέ πως ανήκει στην παγκόσμια οικογένεια των προσκόπων.

Μάλιστα, είναι ο πρώτος πρόσκοπος στον κόσμο που έγραψε βιβλίο για τη δράση των ομάδων και σε λίγο καιρό αναμένεται να το κυκλοφορήσει εντός και εκτός ελληνικών συνόρων. «Πρόκειται για μια σειρά βιβλίων που εξιστορούν περιπέτειες προσκόπων. Ολη η σειρά τιτλοφορείται: “Πρόσκοποι εν δράσει” και το πρώτο μου βιβλίο θα έχει τίτλο “Το κυνήγι των εμπρηστών”», δηλώνει ο κύριος Κυριακόπουλος στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ». Οπως μας είπε ο ίδιος, ασχολείται με τον προσκοπισμό από τα παιδικά του χρόνια και οι ιδέες που πρεσβεύει το κίνημα φαίνεται πως έχουν γίνει για αυτόν τρόπος ζωής. Το σύνθημα της προσκοπικής κοινότητας «Εσο έτοιμος» τον αντιπροσωπεύει, αφού έχει γαλουχηθεί με αυτό.

«ΛΥΚΟΠΟΥΛΟ»

Το δεξί χέρι του Σταύρου Θεοδωράκη ξεκίνησε ως «λυκόπουλο» (όπως είναι η ονομασία των ομάδων των αγοριών στην πρώτη βαθμίδα) και στα 13 του χρόνια έλαβε έπαινο από το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων (ΣΕΠ) για τη συμμετοχή του στην αποστολή του ΣΕΠ στους σεισμούς της Αθήνας το 1999. Μερικά χρόνια αργότερα, τιμήθηκε ως βαθμοφόρος πρόσκοπος με το μετάλλιο των Εξαίρετων Πράξεων για τη συμμετοχή του στην προσπάθεια κατάσβεσης των πυρκαγιών της Πάρνηθας.

«Οι εμπειρίες που έχω αποκομίσει από τον προσκοπισμό με ακολουθούν παντού, σε κάθε φάση της ζωής μου. Ο εθελοντισμός έχει γίνει τρόπος ζωής και ένας από τους λόγους που αποφάσισα να ασχοληθώ με τη συγγραφή βιβλίου που αφορά στον προσκοπισμό είναι επειδή πιστεύω πολύ στον θεσμό», μας λέει.

Οσον αφορά στην ιστορία του πρώτου βιβλίου του Δημήτρη Κυριακόπουλου, πρόκειται για τις περιπέτειες μιας ομάδας προσκόπων ενώ περιπολούν στο δάσος και πέφτουν επάνω σε εμπρηστές. «Η ιστορία δεν είναι αληθινή. Περιέχει στοιχεία μυθοπλασίας, αλλά είναι βασισμένη σε αληθινά περιστατικά, που έχουν τύχει σε εμένα ή σε γνωστούς μου προσκόπους», εξηγεί ο ίδιος και περιγράφει:

«Στις πυρκαγιές της Πάρνηθας συμμετείχα και εγώ μαζί με άλλα παιδιά. Από εκεί εμπνεύστηκα για τις πρώτες περιπέτειες των ηρώων μου. Oι εμπειρίες μου ήταν τόσο δυνατές, που ακόμη έχω στο μυαλό μου τις εικόνες εκείνες. Βέβαια μέσα από τον προσκοπισμό έμαθα την αξία της προσφοράς», εξηγεί ο κύριος Κυριακόπουλος για το χρόνια του προσκοπισμού.

Η ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΤΟΥΣ

Επηρεασμένος από τον εθελοντισμό αλλά και από την αγάπη του για τον αθλητισμό, ο 28χρονος σήμερα Δημήτρης Κυριακόπουλος επανίδρυσε πριν από τέσσερα χρόνια τον Αθλητικό Ομιλο «Πρωτεύς», στον οποίο έγινε και πρόεδρος. Το 2000 το αθλητικό σωματείο στο οποίο είχε αγωνιστεί ο Δημήτρης Κυριακόπουλος ως παιδί και έφηβος κατέρρεε και ο τότε πρόεδρος αποφάσισε να συγχωνεύσει τον σύλλογο με άλλο αθλητικό σωματείο. Τότε ο Δημήτρης αμφισβήτησε την ηγεσία του, διεκδίκησε την προεδρία και έδωσε ξανά πνοή στον «Πρωτέα».

Για τη συγκεκριμένη κίνηση βραβεύτηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και κάπως έτσι γνωρίστηκε με τον Σταύρο Θεοδωράκη μέσα από την εκπομπή «Πρωταγωνιστές». Ο έμπειρος δημοσιογράφος και πλέον αρχηγός πολιτικού κόμματος γνώρισε τον νεαρό από τον Νέο Κόσμο και αμέσως αναπτύχθηκε μεταξύ τους μια ιδιαίτερη σχέση, που συνεχίστηκε με την τωρινή τους συνεργασία στο «Ποτάμι», αφού ο Δημήτρης Κυριακόπουλος, ο νεαρότερος του κόμματος, έχει συντονιστικό ρόλο στις περιοδείες του Σταύρου Θεοδωράκη και είναι πίσω από κάθε εκδήλωση του κινήματος.

Who is who

Ο Δημήτρης Κυριακόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα τον Μάιο του 1986. Μεγάλωσε στον Νέο Κόσμο, όπου και τελείωσε το 6ο Λύκειο Αθηνών. Υπήρξε αθλητής στην ομάδα μπάσκετ του Πανιωνίου, με την οποία και κατέκτησε Πανελλήνιο Πρωτάθλημα το 2004. Σπούδασε στα ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής και αργότερα έκανε μεταπτυχιακό στην αθλητική διοίκηση. Το 2010, σε ηλικία 24 ετών επανίδρυσε τον Α.Ο. Πρωτεύς και τιμήθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με το βραβείο «Νησίδες Ποιότητας». Τον τελευταίο χρόνο, ασχολείται με την πολιτική στο πλευρό του Σταύρου Θεοδωράκη και συγκεκριμένα με το κομμάτι που αφορά στον αθλητισμό.