Ιστορικές φωτογραφίες από την Ιερά Μονή του Βαλαάμ και του Αγίου Όρους στον ’θω παρουσιάζει έκθεση που διοργανώνεται στην Γκαλερί Χατζηκυριάκος - Γκίκας της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης από το υπουργείο Πολιτισμού της Ρωσίας.

Η έκθεση που είναι σε εξέλιξη θα διαρκέσει έως τις 29 Νοεμβρίου και έχει ως στόχο να αναδείξει τις πνευματικές σχέσεις Ρωσίας και Ελλάδας.

Η Ι.Μ. Βαλαάμ και το ’γιο Όρος αποτελούν κέντρα πολιτισμού και ορθοδοξίας, μία ιστορική μαρτυρία για την πνευματική ζωή και τη διάδοση του χριστιανισμού και του μοναχισμού σε Ελλάδα και Ρωσίας, καθώς και για τον τρόπο με τον οποίο διατηρείται και μεταδίδεται η ζωντανή πνευματική παράδοση από γενιά σε γενιά.

Βάση της έκθεσης αποτελεί το υλικό των δύο παγκοσμίως γνωστών τόπων του μοναχισμού, και συγκεκριμένα οι φωτογραφίες από τα δύο λευκώματα: «Τα τοπία της Ι.Μ. Βαλαάμ» του 1887 από τη συλλογή της Ρωσικής Εθνική Βιβλιοθήκης και το «Ιερές Μονές και Σκήτες του Αγίου Όρους» του 1881, που προσφέρθηκε δώρο στον πρίγκιπα Κωνσταντίνο Κωνσταντίνοβιτς Ρομάνωφ.

Η έκθεση διοργανώνεται από το υπουργείο Πολιτισμού της Ρωσίας, το Multimedia Art Museum στη Μόσχα, το Μουσείο «Οίκος Φωτογραφίας της Μόσχας», την Ελληνοαμερικανική Ένωση και το Hellenic American University/Hellenic American College, σε συνεργασία με το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, τη Ρωσική Εθνική Βιβλιοθήκη στην Αγία Πετρούπολη και τον Εκδοτικό οίκο Indrik.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Μοναδικά τα νέα ευρήματα από τον ασύλητο τάφο στη Βεργίνα (ΦΩΤΟ)

Σταματάει το χορό η διασημότερη χορεύτρια του κόσμου

Ελληνικά αριστουργήματα βγαίνουν σε δημοπρασία στο Λονδίνο

Δημαρχίνα πάτησε αρχαίο ψηφιδωτό με τα... τακούνια της (ΦΩΤΟ)!

Βρέθηκαν 49 μυκηναϊκά αγγεία στην Αλικαρνασσό (ΦΩΤΟ)

Η Αθήνα τιμάει τον Ελ Γκρέκο με 5 εκθέσεις

Η οικία του ’γγελου Σικελιανού γίνεται Μουσείο