Δύο ασθενείς σεισμικές δονήσεις μεγέθους 3,5 και 3,3 Ρίχτερ αντίστοιχα σημειώθηκαν τα ξημερώματα της Δευτέρας (4/03) κοντά στις βόρειες ακτές της Κεφαλλονιάς, ακολουθώντας τον ρυθμό της σεισμικής ακολουθίας, που έχει ξεκινήσει από τις 27 Φεβρουαρίου στο νησί.

Οι σεισμολόγοι παρακολουθούν το φαινόμενο, με τον διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου σε ανάρτησή του να κάνει λόγο για μια «πολύ έντονη μικροσεισμική δράση βόρεια της Άσσου».

Συγκεκριμένα, σε αυτή, ο Άκης Τσελέντης παρουσιάζει το ρήγμα που επηρεάζεται από τις δονήσεις αυτές, εξηγώντας ότι «δεν έχει σχέση με το μεγάλο ρήγμα που περνά παράλληλα προς την Παλική (που μας έδωσε τον μεγάλο σεισμό του Λιξουρίου)» και συνεχίζει λέγοντας: «Το ρήγμα αυτό συνεχίζει ΒΑ περνώντας από τις Δυτικές ακτές της Λευκάδας (κόκκινο στον χάρτη)».

Κατά τον Άκη Τσελέντη «το φαινόμενο θα συνεχιστεί αρκετές ημέρες, λόγω του μικρού εστιακού βάθους οι σεισμοί αυτοί θα γίνονται αρκετά αισθητοί. Το παρακολουθούμε μήπως υπάρξει μετατόπιση της μικροσεισμικής δράσης προς τη μεγάλη ρηξιγενή ζώνη που προανέφερα».

Η ανάρτηση του Άκη Τσελέντη:


seismoi-kefalonia-tselentis




















Οι τελευταίοι σεισμοί στο νησί

Τις τελευταίες ώρες πριν από τα ξημερώματα της Δευτέρας οι σεισμογράφοι κατέγραψαν αρκετούς μικρούς σεισμούς με μεγαλύτερο αυτόν, μεγέθους 3,3 Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 03:21 τα ξημερώματα.



Όπως τόνισε ο σεισμολόγος και διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, στην ΕΡΤ: «Η σεισμική δραστηριότητα στην Κεφαλλονιά ξεκίνησε στις 27 Φεβρουαρίου αλλά εντάθηκε σήμερα». Τέλος πρόσθεσε: «Παρακολουθούμε την εξελισσόμενη σεισμική δραστηριότητα. Υπάρχουν δύο δυνατότητες σε τέτοιες περιπτώσεις που εξετάζουμε. Μία να είναι αυτό που ονομάζουμε ''σμηνοσειρά'', δηλαδή σχετικώς μικρά μεγέθη που είναι περίπου ίδια μεταξύ τους 3,5, 3,4, 3,3 Ρίχτερ, όπως είναι η τρέχουσα περίπτωση και η δεύτερη, η πιο επικίνδυνη, να είναι προσεισμοί. Δεν είμαι υπέρ της δεύτερης άποψης».

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-czk8zwu405p5)