Κέρδη φέρνει στη χώρα μας ο νόμος για την ισότητα στον πολιτικό γάμο, καθώς πλέον και η Ελλάδα είναι ανάμεσα στα κράτη που δίνουν το δικαίωμα στα ομόφυλα ζευγάρια να παντρευτούν. Διοργανωτές εκδηλώσεων αλλά και αρμόδιοι σε δήμους δημοφιλών ελληνικών περιοχών και κυρίως νησιών προετοιμάζονται για μια σεζόν γεμάτη κουφέτα από γάμους μεταξύ ερωτευμένων Ελλήνων και Ελληνίδων, αλλά και ξένων μελλόνυμφων του ίδιου φύλου, που θέλουν να δεθούν με τα δεσμά του γάμου στις μαγευτικές ελληνικές τοποθεσίες.

Οι εν λόγω διοργανωτές, μιλώντας στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ», κάνουν λόγο για εκρηκτική αύξηση στις κρατήσεις, η οποία, όπως λένε χαρακτηριστικά, άρχισε να φαίνεται από την επόμενη κιόλας ημέρα της ψήφισης του νομοσχεδίου. Ευχάριστα ξαφνιασμένοι, αναφέρουν πως αυτό θα εκτοξεύσει τα κέρδη των επιχειρήσεών τους, καθώς άνθρωποι που ζουν σε χώρες όπου δεν επιτρέπεται ο πολιτικός γάμος στα ομόφυλα ζευγάρια, όπως η γειτονική Τουρκία, δεν… κρατιούνται.

«Τα requests έχουν σημειώσει αλματώδη αύξηση! Οι μελλόνυμφοι είναι κάτι παραπάνω από ενθουσιασμένοι και μας τηλεφωνούν ζητώντας να μάθουν αν όντως μπορούν να κάνουν στη χώρα μας αυτό το βήμα στη ζωή τους, που τόσα χρόνια ονειρεύονται», μας είπαν από τη διοργάνωση εκδηλώσεων «Wedding in Greece» και πρόσθεσαν: «Έως τώρα οι γάμοι στην Ελλάδα ήταν εικονικοί για τους περισσότερους ξένους. Σε όσες χώρες επιτρεπόταν, τα ζευγάρια αυτά παντρεύονταν και έρχονταν μετά στη χώρα μας και έκαναν έναν συμβολικό γάμο, που είχε τα πάντα, από καλεσμένους μέχρι δεξίωση και κυρίως το ελληνικό τοπίο. Δεν είχε, όμως, νομική υπόσταση. Πλέον, δεν θα υπάρχουν εικονικοί γάμοι, αλλά κανονικοί!». Από την ίδια εταιρεία διοργάνωσης γάμων μάς είπαν ότι έχουν μεγάλη ζήτηση από χώρες όπου δεν επιτρέπεται ο πολιτικός γάμος στα ομόφυλα ζευγάρια, όπως στην Τουρκία: «Από εκεί τα τηλεφωνήματα πέφτουν βροχή. Μας ρωτάνε αν μπορούν να έρθουν και να παντρευτούν νόμιμα. Από εκεί που είχαμε κάθε εξάμηνο μία με δύο κλήσεις, τώρα έχουμε κάθε μία με δύο ημέρες. Είναι φοβερό».

Στην κορυφή για τους μεγάλους γάμους η Αθήνα

Από το «Wedding in Greece» τόνισαν πως η ελληνική πρωτεύουσα συγκαταλέγεται στους δημοφιλείς προορισμούς για μεγάλους γάμους (100-200 ατόμων), καθώς έρχεται πιο οικονομικά στο ζευγάρι από άποψη μεταφορικών και διαμονής: «Ο γάμος γίνεται στην Αθηναϊκή Ριβιέρα, με θέα τη θάλασσα φυσικά, και έπειτα το ζευγάρι φεύγει μόνο του για κάποιο ελληνικό νησί. Για κλειστούς γάμους, με το ανώτερο 10- 15 άτομα, πηγαίνουν στη Μύκονο, τη Σαντορίνη ή σε κάποιο άλλο νησί».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η κορυφαία event design/planner Αννα-Μαρία Ρογδάκη, ιδιοκτήτρια της «Rogdaki Events Trademark», με έδρα την Πάτρα και γραφεία σε Μύκονο και Κατάρ, καθώς σημείωσε πως ήδη υπάρχει σημαντική αύξηση των γάμων μεταξύ των ομόφυλων ζευγαριών: «Με βαθιά πεποίθηση ότι η επέκταση του θεμελιώδους δικαιώματος του γάμου στα ομόφυλα ζευγάρια αποτελεί σημαντικό ορόσημο στην πορεία προς την ισότητα και την αξιοπρέπεια, αντιμετωπίζουμε κάθε γάμο σαν ένα κορυφαίο γεγονός στη ζωή δύο ανθρώπων οποιουδήποτε φύλου. Σίγουρα θα έχουμε αύξηση των γάμων. Αυτό μας δημιουργεί χαρά, όχι μόνο ως επαγγελματίες, αλλά ως ελεύθερους ανθρώπους».

Η ίδια ανέφερε ότι η εταιρεία της έχει οργανώσει αρκετές φορές τελετές ανταλλαγής όρκων ομόφυλων ζευγαριών στα ελληνικά νησιά, αλλά πλέον, μετά το ψήφισμα, η κίνηση έχει αυξηθεί: «Έχουμε και φέτος προτάσεις και για ζευγάρια που ζουν στη χώρα μας, σε διάφορες περιοχές, όπως στα νησιά του Αιγαίου, στην Αθήνα, τη Μονεμβασιά και αλλού». Αναφορικά με το κλίμα που εισπράττει για τον νέο νόμο, η κ. Ρογδάκη έκανε λόγο για ύπαρξη διαφορετικών φωνών: «Υπάρχουν αυτοί που είναι υπέρ, αυτοί που είναι κατά και εκείνοι που αδιαφορούν. Είναι κάτι που αλλάζει δεδομένα και στερεότυπα. Δεν είναι όλοι έτοιμοι να το αποδεχθούν. Σε κάθε περίπτωση, χρειάζεται χρόνος».

«Σαν τρελά χτυπούν τα τηλέφωνα»

Στην Κρήτη, η destination wedding planner της εταιρείας «Weddings in Crete», Ελένη Μαυρογένη, επιβεβαίωσε πως πράγματι αναμένεται να υπάρξει εκτόξευση της ζήτησης, αφού ήδη έχουν αρχίσει να χτυπούν τα τηλέφωνα σαν τρελά: «Η κίνηση αναμφισβήτητα θα αυξηθεί και ειδικά από ξένα ομόφυλα ζευγάρια, που θα προτιμήσουν την Κρήτη ως wedding destination. Ήδη υπάρχει ένα ζευγάρι Ελληνίδων που ζουν στο εξωτερικό, είχαν έρθει πέρυσι εδώ και έκαναν έναν συμβολικό γάμο. Οι κοπέλες, δηλαδή, είχαν παντρευτεί στο εξωτερικό με πολιτικό γάμο και ήρθαν στην Κρήτη για να κάνουν έναν γάμο σαν να ήταν αληθινός, δηλαδή με τον στολισμό, τους καλεσμένους, τη δεξίωση, τις βέρες και τις φωτογραφήσεις, απλώς δεν είχε νομική υπόσταση. Τώρα, λοιπόν, αυτές οι Ελληνίδες σκέφτονται να έρθουν για να κάνουν και κανονικό γάμο. Έχουμε κάνει δεκάδες τέτοιους συμβολικούς γάμους, κάτι που σημαίνει ότι δεν είναι απίθανο όλοι αυτοί να ακολουθήσουν το παράδειγμα των παραπάνω κοριτσιών».

Αναφορικά με τους ντόπιους, η κ. Μαυρογένη ανέφερε πως είναι ακόμη πολύ νωρίς κάποιος από τα Χανιά και την υπόλοιπη Κρήτη να αποκαλύψει τη σεξουαλική του ταυτότητα και να παντρευτεί στο νησί: «Είναι μικρός ο τόπος. Οι ντόπιοι που θα ήθελαν ενδεχομένως να το κάνουν είναι λίγοι και δεν έχουν ακόμη το θάρρος. Γενικά θεωρώ πως η ελληνική κοινωνία -πόσω μάλλον στις μικρές περιοχές, όπως τα νησιά και η επαρχία- δεν είναι ακόμη έτοιμη να αποδεχθεί κάτι τέτοιο. Βέβαια, τίποτα δεν αποκλείεται, καθώς, όπως παλιότερα ακούγαμε γάμο και βάπτιση μαζί και κάπως μας φαινόταν, έτσι μπορεί να γίνει και με τον πολιτικό γάμο των ομόφυλων ζευγαριών».

Αισιόδοξοι δηλώνουν και από τη Μύκονο αναφορικά με την αναμενόμενη κίνηση που θα έχει το νησί μετά το ψήφισμα του νέου νομοσχεδίου. Η Κατερίνα Ασημομύτη από το «Dream on Mykonos», που διοργανώνει γάμους, events κ.λπ., είπε ότι ούτως ή άλλως το «νησί των ανέμων» ήταν φιλικό προς τα ομόφυλα ζευγάρια: «Η Μύκονος ανέκαθεν ήταν ανοιχτή ως προς αυτό και αυτός είναι ένας από τους σημαντικότερους λόγους που έχει τεράστια επισκεψιμότητα. Μάλιστα, πολλοί ήταν εκείνοι που έκαναν εικονικούς γάμους και μάλιστα με καλεσμένα πολλά άτομα. Τώρα που θα είναι και νόμιμοι οι γάμοι, απλώς θα έρχονται ακόμα περισσότεροι και οι τελετές θα δώσουν οικονομική ανάσα στο νησί. Αυτό το καλοκαίρι θεωρώ πως θα αυξηθούν πολύ οι συγκεκριμένοι γάμοι και ακόμα περισσότερο το επόμενο».

Προτιμούν το… elegant τα ομόφυλα ζευγάρια

Για τη σεμνότητα και την κομψότητα που χαρακτηρίζει τα μελλόνυμφα ζευγάρια του ίδιου φύλου, αλλά και για τη συγκρατημένη αύξηση στη ζήτηση τέλεσης του γάμου τους στο «νησί των ιπποτών» μίλησε η διοργανώτρια εκδηλώσεων του «Ιδέες by M», Μιχαλίτσα Κολιάδη: «Επί του παρόντος δεν υπάρχει έκρηξη στη ζήτηση. Δεν σας κρύβω ότι τα τηλέφωνα χτυπούν λίγο παραπάνω από ομόφυλα ζευγάρια μετά την ψήφιση του νόμου, καθώς υπάρχει πλέον άλλος αέρας, άλλη ελευθερία. Ζευγάρια ανδρών και γυναικών, όμως, καλούσαν και τα τελευταία χρόνια για να μας ζητήσουν ένα πακέτο για έναν παραμυθένιο γάμο, όπως εκείνοι και εκείνες τον είχαν ονειρευτεί, κι εμείς κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να είναι ικανοποιημένοι και χαρούμενοι». Όπως πρόσθεσε η κ. Κολιάδη, προηγουμένως έχουν προγραμματίσει να κάνουν το σύμφωνο συμβίωσης σε έναν συμβολαιογράφο.

Μιλώντας πάντα για Ελληνες, η ίδια εξέφρασε την ανάγκη να πει ότι στην πλειονότητά τους τα ομόφυλα ζευγάρια αποζητούν το… αριστοκρατικό, το ήρεμο, το οικογενειακό και όχι το προκλητικό και το εκκεντρικό. «Είχαμε αναλάβει έναν γάμο όπου, εκτός από το ζευγάρι, παρόντες ήταν μόνο οι γονείς των δύο μελλόνυμφων και δύο-τρία φιλικά ζευγάρια. Είχαν τις μπομπονιέρες τους, τις βέρες τους, τη δεξίωση, τη φωτογράφηση και όλα όμορφα και χωρίς υπερβολή. Χωρίς υπερβολή θα σας πω ότι οι γονείς συγκινήθηκαν πολύ, γιατί έβλεπαν τα παιδιά τους να λάμπουν από ευτυχία κι αυτό έχει σημασία τελικά», είπε και σημείωσε ότι «πολλές από αυτές τις τελετές όχι μόνο δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τις θρησκευτικές, αλλά είναι και πιο προσεγμένες».

Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά