Σε εξέλιξη συνεχίζει να βρίσκεται το κύμα κακοκαιρίας που επηρεάζει πολλές περιοχές της χώρας με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών και χαλαζοπτώσεις.
Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-czl64yffqa0x)

Τα ξημερώματα της Τρίτης (05/03) «άνοιξαν» οι ουρανοί στην Αττική, με έντονη βροχόπτωση σε πολλές περιοχές για αρκετές ώρες. Από τις έντονες βροχοπτώσεις προκλήθηκε συσσώρευση υδάτων σε αρκετούς δρόμους της πρωτεύουσας. 

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-czljm2f21e9t)

Το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας (04/03) επικαιροποιήθηκε τα μεσάνυχτα σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-czlk9pmprjdd)


Έκτακτο δελτίο ΕΜΥ

Το επικαιροποιημένο Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού της ΕΜΥ αναφέρει:

Συνεχίζεται η πρόσκαιρη επιδείνωση του καιρού έως τις μεσημβρινές ώρες της Τρίτης (05-03-2024) λόγω διέλευσης μετωπικής επιφάνειας με κίνηση ανατολική και κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών και πιθανώς από χαλαζοπτώσεις.

Αναλυτικά τα ισχυρά φαινόμενα:

α. Συνεχίζονται στη Δυτική και Κεντρική Μακεδονία και από τη νύχτα θα επηρεάσουν και την Ανατολική Μακεδονία μέχρι το μεσημέρι της Τρίτης (05-03-2024).

β. Από τις πρώτες πρωινές ώρες μέχρι το μεσημέρι της Τρίτης (05-03-2024) θα επηρεάσουν τη Θράκη και τα νησιά του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου.

γ. Από το πρωί μέχρι το βράδυ της Τρίτης (05-03-2024) θα επηρεάσουν κατά διαστήματα τα Δωδεκάνησα.

Προβλήματα στην Πιερία από την κακοκαιρία

Προβλήματα προκάλεσε η κακοκαιρία το βράδυ της Δευτέρας (05/03) στην Πιερία και ειδικότερα στον Δήμο Δίου-Ολύμπου.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, σε μια περιοχή από την Κονταριώτισσα έως την Καρίτσα κινητοποιήθηκαν συνεργεία της υπηρεσίας, αλλά και μηχανήματα έργου για να παρέχουν βοήθεια σε οδηγούς ακινητοποιημένων οχημάτων.

Παράλληλα, με δυσκολίες λόγω της βροχόπτωσης διεξάγεται η κυκλοφορία στον δρόμο Κατερίνης-Δίου και Κατερίνης-Αγίου Δημητρίου.




Ισχυρή καταιγίδα και χαλάζι στα Τρίκαλα

Το απόγευμα της Δευτέρας ισχυρή καταιγίδα έπληξε την πόλη των Τρικάλων.

Παράλληλα, κατά διαστήματα έπεσε και χαλάζι, σύμφωνα με το trikalavoice.gr.

Χαλαζόπτωση στην Βασιλική Τρικάλων

Προβλήματα στην Ε.Ο. Τρικάλων - Ιωαννίνων

Την ίδια ώρα, προβλήματα προκάλεσε στην Ε.Ο. Τρικάλων - Ιωαννίνων, και συγκεκριμένα από τον υποσταθμό της ΔΕΔΔΗΕ έως και το Μουργκάνι, η έντονη βροχόπτωση που έπληξε την περιοχή.

Χώματα από τις εργασίες του Ε65 βγήκαν στο οδόστρωμα, με αποτέλεσμα η κίνηση των οχημάτων να γίνεται με δυσκολία, σύμφωνα με το kalabakacity.gr.

Άμεσα ξεκίνησαν εργασίες αποκατάστασης από τον Δήμο Μετεώρων και την εταιρεία με μηχανήματά της, ενώ στο σημείο έσπευσαν και περιπολικά του Α.Τ. Μετεώρων για τη διευθέτηση της κυκλοφορίας.

Ισχυρές βροχοπτώσεις σημειώνονται σε Ιόνιο, Πελοπόννησο και Στερεά Ελλάδα, ενώ έντονη χαλαζόπτωση «χτύπησε», εκτός από τα Τρίκαλα, και περιοχές της Κοζάνης.

Τις τελευταίες ώρες χιονίζει σε ορεινές περιοχές κυρίως πάνω από τα 900 με 1.000 μέτρα, όπως στα Καλάβρυτα, στο Καρπενήσι, στη Σαμαρίνα και στο Μέτσοβο.
Φοβερό χαλάζι Λιβαδερο Σερβίων


Η πρόγνωση από τον Σάκη Αρναούτογλου

Ο μετεωρολόγος της ΕΡΤ, Σάκης Αρναούτογλου, επέστησε την προσοχή στους κατοίκους της Δυτικής Ελλάδας, ενώ ανέλυσε με λεπτομέρεια πώς θα κινηθεί το νέο σύστημα κακοκαιρίας που θα μας απασχολήσει μέχρι και σήμερα, Τρίτη.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο της ΕΡΤ, σε όλη τη Μακεδονία και το Ανατολικό και Κεντρικό Αιγαίο μέχρι τα ξημερώματα της Τρίτης θα σημειωθούν έντονες βροχές και καταιγίδες, κατά τόπους πολύ ισχυρές, που αναμένεται να πλήξουν και την Αττική (όπως και έγινε τα ξημερώματα), ενώ τα φαινόμενα θα κοπάσουν το πρωί.

Στη Θεσσαλονίκη, μετά τις βροχές και καταιγίδες που σημειώθηκαν τη νύχτα, ο καιρός θα ανοίξει μετά το μεσημέρι της Τρίτης. Η θερμοκρασία θα κινηθεί μεταξύ 10-12 βαθμών Κελσίου.

Σε ό,τι αφορά τα επόμενα 24ωρα, ο καιρός θα είναι καλός την Τετάρτη, με λίγες τοπικές βροχές το πρωί στη Μαγνησία, ενώ από το μεσημέρι ή το απόγευμα και μετά θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα σημειωθούν νέες τοπικές καταιγίδες και μπόρες στα δυτικά και τα βόρεια μέχρι και τα βορειοανατολικά τμήματα της χώρας.

Για την Τσικνοπέμπτη, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά μοντέλα, αναμένονται βροχές στη Βόρεια Ελλάδα μέχρι τα βόρεια τμήματα της Εύβοιας. Από το μεσημέρι και μετά τα φαινόμενα αναμένεται να φτάσουν μέχρι και την Αττική, ενώ στις ορεινές περιοχές θα έχει κρύο και θα πέσουν χιόνια.
Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-czl6c4ptwooh)

ΕΜΥ: Η πρόγνωση του καιρού για σήμερα, Τρίτη (05/03)

Πρόσκαιρα κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται μέχρι σήμερα το μεσημέρι της Τρίτης 5 Μαρτίου στη Μακεδονία, τη Θράκη και τα νησιά του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου. Τα φαινόμενα θα συνοδεύονται από τοπικές χαλαζοπτώσεις κυρίως στο Αιγαίο.

Στα βόρεια και την ανατολική νησιωτική χώρα θα υπάρξουν νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες, πρόσκαιρα κατά τόπους ισχυρές μέχρι το μεσημέρι. Στην υπόλοιπη χώρα άστατος καιρός με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες, κυρίως στα δυτικά. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά κυρίως της βόρειας χώρας.

Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 4 με 5 και στα νότια τοπικά 6 με 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση. Θα φτάσει στα βόρεια και δυτικά τους 14 με 15, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 17 και στα νησιά του Αιγαίου τους 18 βαθμούς Κελσίου.
Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-czlj6y99sgg1)

ΕΜΥ: Η πρόγνωση του καιρού για σήμερα (05/03) ανά περιοχή

Μακεδονία, Θράκη
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές μέχρι το μεσημέρι. Βελτίωση του καιρού από το βράδυ και από τα δυτικά.
Άνεμοι: Ανατολικοί νοτιοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ. Βαθμιαία από τα δυτικά θα στραφούν σε βορείων διευθύνσεων με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 04 έως 14 βαθμούς Κελσίου. Στη Δυτική Μακεδονία θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, Δυτική Πελοπόννησος, Δυτική Στερεά
Καιρός: Λίγες νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες με τοπικές βροχές και μέχρι το μεσημέρι κυρίως στα θαλάσσια - παραθαλάσσια μεμονωμένες καταιγίδες.
Άνεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί και από το μεσημέρι δυτικοί βορειοδυτικοί, 3 με 5, στα νότια 5 με 6 και στο Νότιο Ιόνιο τοπικά έως 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 05 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Ανατολική Στερεά, Εύβοια, Ανατολική Πελοπόννησος
Καιρός: Λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες με τοπικές βροχές και τις πρώτες πρωινές ώρες σποραδικές καταιγίδες.
Άνεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 5 και στα νότια τοπικά 6 με 7 μποφόρ. Από το απόγευμα θα στραφούν σε δυτικούς βορειοδυτικούς και βαθμιαία θα εξασθενήσουν.
Θερμοκρασία: Από 06 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

Κυκλάδες, Κρήτη
Καιρός: Λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες με τοπικές βροχές και τις πρώτες πρωινές ώρες σποραδικές καταιγίδες.
Άνεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 6 με 7 μποφόρ και από το βράδυ δυτικοί βορειοδυτικοί με εξασθένηση τη νύχτα.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά Ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές μέχρι το μεσημέρι στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και πιθανώς τα Δωδεκάνησα.
Άνεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 5 με 7, στρεφόμενοι γρήγορα σε δυτικών διευθύνσεων 4 με 5 και στα νότια τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλία
Καιρός: Λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες με τοπικές βροχές και τις πρώτες πρωινές ώρες σποραδικές καταιγίδες, πιθανώς πρόσκαιρα ισχυρές στις Σποράδες.
Άνεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ και από το απόγευμα δυτικοί βορειοδυτικοί με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 05 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

Αττική
Καιρός: Λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες με τοπικές βροχές και τις πρώτες πρωινές ώρες σποραδικές καταιγίδες. Βελτίωση του καιρού το βράδυ.
Άνεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες πρόσκαιρα ισχυρές μέχρι τις πρωινές ώρες. Βαθμιαία βελτίωση του καιρού από αργά το απόγευμα.
Άνεμοι: Βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 13 βαθμούς Κελσίου.

Η πρόγνωση του καιρού από την ΕΜΥ έως και το Σάββατο (09/03)

Πρόγνωση για αύριο, Τετάρτη 06-03-2024 
Στη Θράκη, τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα, τις Κυκλάδες και την Κρήτη νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα γρήγορα θα εξασθενήσουν και ο καιρός θα βελτιωθεί. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες στα ηπειρωτικά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Λίγα χιόνια θα πέσουν κυρίως στα βόρεια ορεινά.
Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5, στα νότια πελάγη 6 και τις πρώτες πρωινές ώρες πρόσκαιρα έως 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο. Θα φτάσει στα βόρεια τους 13 με 15 βαθμούς και στις υπόλοιπες περιοχές τους 16 με 18 βαθμούς Κελσίου.


Πρόγνωση για την Πέμπτη 07-03-2024 (Τσικνοπέμπτη)
Στη Μακεδονία και τη Θράκη νεφώσεις με τοπικές βροχές και κυρίως από το μεσημέρι σποραδικές καταιγίδες. Στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη Δυτική Πελοπόννησο, τη Στερεά, τη Θεσσαλία, την Εύβοια και σταδιακά στα νησιά του Βόρειου και Ανατολικού Αιγαίου λίγες νεφώσεις, που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες. Χιόνια θα πέσουν στα ηπειρωτικά ορεινά.
Στις υπόλοιπες περιοχές γενικά αίθριος καιρός.
Οι άνεμοι στα δυτικά και τα νότια θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 και βαθμιαία στα νότια θα ενισχυθούν στα 6 μποφόρ. Στις υπόλοιπες περιοχές θα είναι μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και από το βράδυ στα βόρεια θα γίνουν βορειοανατολικοί και θα ενισχυθούν.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα βόρεια.

Πρόγνωση για την Παρασκευή 08-03-2024
Σε όλη τη χώρα νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες με σποραδικές βροχές και κυρίως στη δυτική και ανατολική νησιωτική χώρα καταιγίδες. Τα φαινόμενα στα δυτικά γρήγορα θα εξασθενήσουν και θα περιοριστούν στα ανατολικά μέχρι τις μεσημβρινές ώρες.
Τοπικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα κεντρικά και βόρεια ορεινά.
Οι άνεμοι θα πνέουν στα νότια πελάγη δυτικοί 4 με 6 μποφόρ και στις υπόλοιπες περιοχές βόρειοι βορειοανατολικοί με την ίδια ένταση με βαθμιαία εξασθένηση στα δυτικά.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση.


Πρόγνωση για το Σάββατο 09-03-2024
Στα ανατολικά ηπειρωτικά, τις Κυκλάδες και την Κρήτη τοπικές νεφώσεις με πιθανότητα ασθενών βροχών έως το μεσημέρι. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος με βαθμιαία αύξηση νεφώσεων στα δυτικά.
Οι άνεμοι στα δυτικά θα είναι αρχικά μεταβλητοί 3 με 4 και βαθμιαία θα στραφούν σε νότιους 3 με 5 μποφόρ. Στα ανατολικά θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση.
Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.